Британски министър: Жалкият червей Асандж да се предаде!

Той живее в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г.
28 мар 2018 08:30, Елка Василева
93
Британски министър: Жалкият червей Асандж да се предаде!
Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters

Джулиан Асандж беше наречен "жалък нищожен червей" от държавния министър в британското министерство на външните работи Алън Дънкан, според когото основателят на "Уикилийкс" трябва да напусне еквадорското посолство в Лондон и да се предаде на британското правосъдие, предаде Ройтерс.

От юни 2012 г. Асандж живее в посолството, след като отиде там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където да бъде разпитван заради обвинения в сексуални посегателства, които той отрича.

През май миналата година шведското разследване беше прекратено, но срещу Асандж, който се намираше под гаранция, когато отиде в посолството, има издадена заповед за арест от британските власти за нарушаване на условията на гаранцията и тя следва да бъде изпълнена, ако той излезе извън пределите на дипломатическата мисия.

"Голямо съжаление буди фактът, че Джулиан Асандж все още е в еквадорското посолство", каза Дънкан в отговор на въпрос за Асандж по време на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на общините. "Крайно време е този жалък нищожен червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие."

Засега Асандж не е отговорил на запитване за коментар, изпратено му на имейл адрес, който често използва, за да разпространява съобщения до медиите.

Той твърди, че обвиненията в сексуални посегателства в Швеция са безпочвени и че истинската причина за проблемите му е фактът, че сайтът "Уикилийкс" е публикувал американски дипломатически и военни тайни. Асандж се опасява, че ако се предаде, това ще доведе до екстрадирането му в САЩ.

Той гледа на себе си като на жертва на произвол, при който според него на практика е държан под стража в еквадорското посолство - описание на ситуацията, което британските власти отхвърлят, заявявайки, че той доброволно е отишъл там и може да си тръгне, когато поиска, ако е готов да понесе последствията от действията си.

Миналия месец британски съд отказа да прекрати делото срещу Асандж за нарушаването на гаранцията и заяви в мотивите си, че той е "човек, който иска да диктува свои условия на правосъдието".

През октомври 2015 г. британската полиция изтегли постоянните си постове пред посолството, но заяви, че ще продължи да действа, за да арестува Асандж, ако той напусне сградата, само че този път "под прикритие". Тогава полицията каза, че за охрана около посолството са били похарчени около 12,6 милиона британски лири.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КривонделАсандж има европейска заповед за екстрадиране в Швеция за извършено изнасилване на малолетна. Затова се крие там тази гнидa под закрилата на Русия и русофилския президент на Еквадор. Така че ако го арестуват ще отнесе 20 години в шведски затвор. Просто руснаците търсят такива *** криещи се от правосъдието за да ги принудят да им вършат мръсотиите с откраднатите от руския шпионаж материали.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са демокрацията и човешките права в действие. Делото срещу него е прекратено но въпреки това искат да го арестуват. Може пък и да глътне някой новичок и плутоний. Че има още дипломати за отзоваване.
33
1
 
35
 
! Отговори
Веднага преди 6 години
Англичаните нападнаха Либия,избиха хиляди хора и разрушиха страната,те трябва да бъдат съдени, за престапленията си.
32
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28В руската империя само през последните 90 години са умрели от глад над 50 милиона той тръгнал да говори какво било станало в Индия преди 250 години. Те такива сте русофилите плюете по всички само не и по свешената руска крава. Затова съвсем основателно ви мразят всички, защото нямате и 1 грам достойнство.
31
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британците са решили да изчистят всичкия руски *** от Албиона. Вече няма да има кой да прави руски циркови номара откъм Обединеното Кралство, което ще засегне интересите на българските русофили, които ще останат без пресен пропаганден антизападен пропаганден материал идващ от сърцето на демокрацията. Жалко, много жалко за русофилщината.
30
1
 
31
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Лицемерието е грях. Ясно е, че не за всеки отклонил се от гаранция британската полиция харчи по 12-13 милиона паунда. Ясно е, че просто искаха да го приберат, за да го екстрадират после в САЩ. Да лъжат обаче просто не е редно.
29
1
 
39
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 6 години
Жалък ли,защото ви извади кървавите престапления затова ли е жалък,да ама никой не гони англииски дипломати въпреки че Англия е извършила военни престъпления в Ирак и Либия!
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Британската империяСамо превзели и ограбили ли?По времето на британската колонизация на Индия значителна част от населението измира от глад. Първия голям глад идва през 1770, последван от още няколко вълни през 1783, 1866, 1873, 1897 и последно през 1943-44 по времето на Уинстън Чърчил.Само през 1770-1773г. са измрели от глад приблизително 10 млн.
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо да е червей???!??!! Щото вади на бял свят престъпленията извършени от правителствата на редица държави ли?
26
18
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Абе да се учат от руснаците как се действа с предатели. Отровете го както си е в посолството и това е.
25
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вкараха мюсюлманите, защото са лесно манипулируем електорат, на които могат да промиват мозъците, но не отчитат многото им недостатъци.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Скрипал къде е?????
23
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От юни 2012 г. Асандж живее в еквадорското посолство на руска издръжка. Бретанците сега се осмелиха да нарекат с истинското му име руския шпионин Асандж - жалък Червей.
22
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на всички властимащи е, че мислят хората за ***, а истината е, че именно те са такива и публично се излагат.
21
2
 
40
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Този Асандж не беше ли разкрил хамериканските престъпления срещу човечеството,прикрити като "дипломатически и военни тайни"?!? За каккъв ч.п английските мекерета(подизпълнителите на всички престъпления срещу човечеството) ще го издирват,ще го наричат "червей" и т.н.??? Да си гледат кой е следващият след Скрипал,кого ще натровят и белким тогава официално да обявят война на Русия и живота да се превърне в песен,особено за нас...
20
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много зор ще видят евроатлантиците правейки опити да ни промият мозъците. Мога да ги уверя, че няма да им се получи. Искаме доказателства! Както обича да казва нашенецът: "Око да види, ръка да пипне".
19
2
 
49
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименКакво да коментираме нивото на британските политици,нивото не е паднало,ами направо се е срутило!Вижте стария кмет на Лондон и настоящ външен министър,вижте новия кмет.За Мей да не говорим-жалка пародия на Тачър(която помним много добре)!
18
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едно поредно доказателство, че британците считат останалите хора за второ и трето качество, което е недопустимо, отвратително, незаконно и осъдително.А лицемерно говорят за права, демокрация, законност, толератност, ценности и т.н.Ако докажат вината му, да го съдят, но с това им изказване именно той може и трябва да ги съди.
17
31
 
6
 
! Отговори
Ще му предложат преди 6 години
убежище в Русия.Там търсят такива.( за известно време).След това- нещастен случай."Широка страна моя родная..Много лес..."
16
3
 
35
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До Британската империяНещата се връщат-бившите колонии завладяват Метрополията!Вижте съседната статия-"Британец вербувал деца за атентати в Лондон".Много показателно!А бе Аллах сейв дъ Куин,дето се вика....