Първоаприлски: Газът скача с 2.6%, ток и топло – като досега

Новата цена, която КЕВР определи, е за следващото тримесечие
25
Първоаприлски: Газът скача с 2.6%, ток и топло – като досега
Снимка: архив, БулФото

Природният газ ще поскъпне с 2.6% от 1 април, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още по темата

Новата цена в следващите три месеца обаче няма да повлияе на цената на топлоенергията, нито на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар.

В своето заявление газовата компания "Булгаргаз" поиска поскъпване със 7%.

Регулаторът обаче определя за второто тримесечие цена на синьото гориво в размер на 361,82 лв. на 1000 куб. м. или 34,04 лв./MWh (без акциз и ДДС).

В нея са включени компонента за услугата "обществена доставка" в размер на 5,42 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" от 1,37 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен.

В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите ще ги заплащат на крайните снабдители по реда на методиката за това.

От комисията уточняват, че при утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика.

Според нея се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Киро попа отмъщението !
3
5
 
4
 
! Отговори
полезните идиоти преди 6 години
Поправка -Исках да кажа ,че полезните ***.и се вдигнаха на масови протести , а не на стачка !
2
8
 
8
 
! Отговори
полезните идиоти преди 6 години
са виновни ! Сега ще купуваме руски газ и ще си мълчим !В България когато се заговори с помощта на западни фирми да произвеждаме шистов газ от черно море , полезните и.д.и.о.ти се вдигнаха на стачка , понеже това щяло да замърси околната среда ! Но за АЕЦ не се вдигат на стачка , АЕЦ не замърсява околната среда понеже е далавера на руснаците !
1
7
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ ще дразни Русия до последният жив европеец!