Тръмп поканил Путин в Белия дом. Кога ще се срещнат?

Двамата разговаряха по телефона след изборите в Русия
44
Тръмп поканил Путин в Белия дом. Кога ще се срещнат?
Къде ще се срещнат Путин и Тръмп? Снимка: БТА, архив

Белият дом потвърди, че американският президент Доналд Тръмп е поканил руския президент Владимир Путин във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Новината беше съобщена от говорителка на американското президентство. Тя заяви, че Белият дом е сред неуточнен брой "възможни места" за среща, които Путин и Тръмп са обсъдили по време на телефонния си разговор на 20 март.

"Както на 20 март самият президент потвърди, само часове след разговора си с президента Путин, двамата са обсъдили провеждането на двустранна среща "в недалечно бъдеще" на няколко възможни места, включително в Белия дом", каза говорителката. Тя допълни, че американското правителство няма какво повече да каже по въпроса.

По-рано днес представителят на Кремъл Юрий Ушаков заяви, че американският президент Доналд Тръмп е поканил руския лидер в Белия дом, но посочи, че двете страни все още не са започнали подготовката за подобна визита.

На 20 март двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който Тръмп поздрави Путин за победата на президентските избори в Русия, произведени на 18 март. Тогава Белият дом и Кремъл заявиха, че те са обсъдили възможна среща между двамата. Днес обаче Ушаков посочи пред руските информационни агенции, че в разговора Тръмп конкретно е поканил Путин в Белия дом.

Представителят на Кремъл добави, че правителствата на двете страни не са имали време да започнат подготовката за срещата, преди САЩ да се присъединят към Великобритания и над 20 техни съюзници в санкционните действия срещу Русия заради отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество в Англия.

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган планират да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, сътрудничеството в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, каза Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Естествено, важен въпрос освен енергетиката е търговията в областта на селското стопанство. Миналата година Русия отмени ограниченията за вноса на редица турски селскостопански продукти и в резултат показателите на турския износ скочиха 1,6 пъти и достигнаха 1 милиард долара. Вероятно на срещата ще се обсъжда и въпросът за прословутите (турски) домати."

Ушаков допълни, че Русия ще положи максимални усилия, за да приключи до 2020 г. доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.

"Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени усилия това искане на Турция да бъде удовлетворено", каза Ушаков в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да ускори доставката на комплексите до 2020 г.

Той заяви, че е планирано до 30 декември 2019 г. газопроводът "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото изграждане са получени. "Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората към границата между Турция и ЕС, където се планира да бъде организирана точка на предаване."

Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така е 1Тоя па, тоя па.....ти да не си мръднал малко!????
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Путин никога няма да падне до това ниво да разговаря с някакъв си туск!!! За това си има по-низко поставени чиновници! Даже и Лавров няма да се съгласи да разговаря с тия мари-о-не-т-ки! Неизбирани от никого и нямащи акъл даже колкото едно магаре!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен до Свинаря преди 6 години
Стой си в *** и не излизай от там че много засмърдя.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На молби за помирение ми намирисва. Сащ почнаха да приклекват.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По логита на нашите еврохомосексуалисти щом говори с Путин значи и Тръмп е ***.
16
4
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Горките брити. Хем няма да са в ЕС, хем Русия и САЩ търсят диалог.Се ко праят платените фили и фоби.И двамата Тръмп и Владимир - президенти на най-великите държави трябва да си подадат ръка.В тях са ми надеждите за мир.бай дъ уей кефят ме и двамата!МИР!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обзи ден каза че ще се изтеглят от Сирия, днес кани Путин на гости, явно е решил да се предава оранжевия нарцис.
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По логиката на нашите цоциалисти,щом говори със САЩ и Путин е"американски слуга".
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тромпета почна да приготвя бялото знаме.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Ердоган е лесно и срещата във Варна бе по негово разпореждане! Хайде сега като командир още 3 месеца на ЕС Бойко да уреди среща между Туск и Путин в Кърджали!Радев, слез от лоста и предложи!
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9: Размислих !Ако Интерпол получи заповед за арестуване на Путин, може и да не се срещне с Тръмп !
10
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Свинаря: Няма да посмеят. Бъди сигурен. П'ростотиите са оставени за сателитите (като нас).
9
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 8: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако до тогава Интерпол не получи заповед за арестуването на Путин за престъпление против Човечеството, може и да се срещне с Тръмп !
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руски терористОткога Дони стана велик? Ех, мишок! Научи значението на думите, пък тогава се упражнявай в писмовност!Кир Велики, Александър Велики, Карл Велики, Симеон Велики, Петър Велики, Екатерина Велика, Фридрих Велики, ама Дони Велики? Просто си един жалък *** на обувки и по-нагоре...
6
0
 
1
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
До 6Путин се държи по същия начин в тяхно присъствие.
5
3
 
13
 
! Отговори
До Така е преди 6 години
You are insane indeed! Как ли е управлявал Путин огромната си държава толкова години, докато Тръммпи се е занимавал с казина и модни дефилета?Хуморът не ти се удава - плосък и глUпавичък!2, не си представям как ще стане това, честно!
4
22
 
5
 
! Отговори
руски терорист преди 6 години
Тази среща ще остане в историята на Росия . Наш племенен вожд Путин да се срещне с властелина на света -Великият Тръмп.....пък може да викат Путин да го арестуват за престъпления към човечеството.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп го вика за да му каже, че го е страх да се срещне със Ким и иска Путин да ходатйства пред Кимл Всички искат нещо от Путин обаче Путин им е приготвил много ракети за да ги дърмони по прaзните кратуни.
2
18
 
6
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Ако отиде ще го унижат. Не вярвам да направи такава грешка.