Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори

Освен обучението, ще им плащат и по 8 лева на ден като стипендия
Обновена: 3 апр 2018 07:17 | 3 апр 2018 07:00,
121
Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори
Снимка: pixabay.com

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции, пише "24 часа".

"Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора", коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

Още по темата

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти започнаха по-отрано набиране на хора, за да се подсигурят навреме, тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

Остър недостиг на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в специализираните трудови борси за кадри в туризма, които се организират периодично във Варна. Браншовиците споделиха, че им се налага да наемат неквалифициран персонал или чужденци.

Търсят се всякакви хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и предпочитат да работят за евро вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. "Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща", обясни директорът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Собствениците на ресторанти в комплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на средна възраст. Браншовиците обаче предпочитат да наемат студенти или младежи, току-що завършили училище.

От години насам е много разпространено в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си вземат неплатен отпуск и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са повечето сервитьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
45
 
! Отговори
СМЕШНИЯТ ПЛАЧ преди 6 години
Е ЯСЕН- ОБЛЪЧВАНЕ ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ ГОЛЕМИЯ ВНОС. АМА БАЧКАТОРИ ЩЕ СИ ВНЕСЕМ ЛЕСНО, НО ТРЯБВА И БИЗНЕСМЕНИ ДА СИ ВНЕСЕМ! НЯМА ДА Е ЛОШО!КВО ЩЕ КАЖЕТЕ?
23
0
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалирайте гадни робовладелци, като не плащате на хората нормални заплати, така ви се пада. И под нормална заплата имам предвид минимум 1500 лева за 40 часова работна седмица.
22
0
 
76
 
! Отговори
СЪОБЩЕНИЕ преди 6 години
ДО "БИЗНЕСМЕНИТЕ" : УВАЖАЕМИ БИЗНЕСМЕНИ, НА ЗАПАД ИМА 1.5 МЛН БЪЛГАРИ - ГОТОВИ КАДРИ. СТИГА РЕВАХТЕ КАТ ВДОВИЦИ, ВЪРНЕТЕ ГИ!
21
6
 
45
 
! Отговори
аз преди 6 години
До ХотелиерПредставям си каква квалификация има човек,готов до работи за 800лв.Както и да е,аз съм на море в Гърция,както винаги през последните 10 години.
20
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудят се вече мутрите ква глупост да измислят - то дуално обучение ли, молдовци, македонци, украинци, виетнамци.. само и само да не плащат.
19
2
 
65
 
! Отговори
аз преди 6 години
Не съм съгласен държавата да плаща от моите пари,за да обучава сервитьорки.Не е честно някак си.
18
6
 
54
 
! Отговори
извинете преди 6 години
ама си оправете терминологията. Барманите и сервитьорите са нискоквалифицирани бачкьори. Кадри са пр. инженери, средни техници, зъболекари... Кадър се става след сериозен изпит и дълго 4-5 г обучение,. Не от улицата - няколко урока и- кадър. То така ако ставаше...
17
0
 
49
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
Държавата има глад за управници дето не могат да смятат а ако смятат че е далавера да си вземат неплатена и да отидат-30работни дни ×16ч. за 600лв.+легло в стая с още 3души и гола супа с 2филийки и това за 3месеца но годината за съжаление има 12м.Аз благодаря "напечелих се"...
16
1
 
50
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Каква ти е далаверата , да си вземеш неплатен отпуск и да дойдеш да работиш на морето като сервитьор???Хем да работиш за без пари, хем не може да почиваш като хората!!!Агент Кони Варгас!ЦРУ!!!
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 8 лева на ден мога да си мьрдам прьста само
14
0
 
78
 
! Отговори
@ преди 6 години
Смешна държава сме, със смешни бизнесмени.Това е като "кампаниите" да ни откажат да се топлим на въглища и дърва. Идиотско. Кой иска да влачи въглища и дърва, ако може да си позволи да се топли на ток или газ? Щрак копчето и топличко. Ама не, управляващите са дали едни милиони на техни хора, да ни образоват колко по-хубаво ще е да сме еко. Кадри има когато плащаш. Ако плащаш фъстъци, със сигурност ще наемеш маймуни - Ханибал Барка.И бушмен няма да работи за 200 евро месечно.
13
0
 
61
 
! Отговори
lol преди 6 години
8lv на ден... малеееееееееееееееееееееееетичам веднага!!!
12
0
 
95
 
! Отговори
Сезонен рзботник преди 6 години
За сезонна работа трябва да са готови да плащат по 200 лева на ден, работиш 4-5 месеца и после си сигурен за следващият сезон, това е рецептата
11
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миналата година имаше спаситили на плажа които гонеха 70 години ха ха смях
10
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ми плащат 20000 лева на мен и 20000 на жена ми мога и да помисля да се вьрна в Бьлгария
9
13
 
56
 
! Отговори
Хотелиер преди 6 години
Трудно се намира персонал в сверата на ресторантьорството и хотелиерството. Но всичко опира до пари. След като започнах да давам 800 чисто на камериерка + хранене за моя сметка нещата станаха други. Така че глад няма. Пари не дават колегите.
8
0
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свършиха баламите да им работят без пари и ревнаха
7
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индиец тук няма да ти дойде (само за сведение - те работят най-вече в Дубай, Англия, САЩ. На тия заплати индиец не чакай, ако ще и да е най-отчаяният).
6
53
 
5
 
! Отговори
ex преди 6 години
Индийци ще внесат и пак ще има работна ръка.
5
1
 
67
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Стига с тия КАДРИ, та кадри. През ден статия за липса на кадри. Който търси работа има бюра по труда (ползата от тях е доста съмнителна), няколко сайта за работа и евентуално, и не на последно място познати и роднини... Тия обяви-статии ги пуснете в чужди вестници и сайтове, където не знаят хората какво се предлага и какво се дава ...