Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал

Британски и руски медии за обвиненията срещу Русия
5 апр 2018 10:16, Елка Василева
208
Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал
Снимка: архив, Reuters

Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник.

"Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ", се казва в статията.

Според източник от Уайтхол британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато заработила извънредната правителствена комисия КОБРА, им е било "известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русия".

Още по темата

Тайните служби смятат, че в същата лаборатория са правени изпитания, които да покажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя "Таймс", цитиран от Би Би Си.

Великобритания обвини Русия за това нападение, Кремъл отрича да е замесен, но Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Над 20 страни подкрепиха Великобритания и също изгониха руски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.

В международния скандал по делото Скрипал Русия използва същата тактика, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиненията в гибелта на цивилни в Сирия. "В онези случаи руските медии също излъчваха многобройни версии за станалото, които влизаха в противоречие с версиите на Запада, а често пъти и помежду си", пише "Файненшъл таймс".

Русия явно внимателно следи действията на британското следствие и използва всяка възможност, за да посочи пропуски от негова страна. Отначало Москва заяви, че не й е представена цялата информация, която има право да получи. После обвини британското правителство, че прави прибързани изводи, и представи собствени теории кой може да е отровителят на Скрипал и дъщеря му. Същевременно предявява нови претенции.

"Това е "мека сила" в руски стил. Те използват срещу нас собствените ни слабости, това много прилича на джудо", коментира британският политолог Матю Булег.

Правителството на Великобритания се опитва да не обръща внимание на подхода, използван от Москва в случая със Скрипал. Но Русия има предимство в пропагандната война - тя няма нужда да убеждава други държави да вземат страната й, преди да започне действия. Тя печели, като всява съмнения и предизвиква протакане, добавя изданието.

"Дейли мейл" припомня подробности за смъртта на д-р Матю Пънчър, който установи, че бившият руски шпионин Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 г. в Лондон с полоний-210 и това даде възможност убийството да бъде свързано с руските власти.

След пътуване с научна цел в Русия през 2015 г. Пънчър изпадна в депресия, а през май 2016 г. тялото му бе открито с множество рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе признат за самоубийство, посочва вестникът, но допълва, че следствието имало съмнения за убийство поради "ужасните рани".

Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се разследват "подозрителните промени" в характера на учения, а британското правителство смятало да преразгледа делата по повод смъртта на хора от Русия, починали в близко време във Великобритания при подозрителни обстоятелства. Случаят с д-р Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху дейността на други шпиони.

Но според експерт по отбраната, цитиран в "Дейли мейл", дори ако бъде установено, че Русия е замесена в смъртта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще правим? Да не би да започнем трета световна война?" - пита той.

Все още има различия в подходите към по-нататъшното разследване на случая Скрипал, констатира "Комерсант" във връзка с вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо разследване, след като Лондон не я покани да участва в разследването на експерти от ОЗХО, чийто резултати трябва да излязат следващата седмица.

"Внесохме премерено предложение, но не срещнахме разбиране от западните си партньори, които се унижиха до клеветнически нападки срещу Русия и стигнаха до измислици. Наложи се Русия да даде твърд отговор", цитира "Новие известия" коментар на Александър Шулгин, руския представител в ОЗХО.

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН във връзка с "делото Скрипал", добавя всекидневникът.

Британското външно министерство изтри от Тwitter своето твърдение, че Скрипал и дъщеря му са отровени с вещество, произведено ужким в Русия. Говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова сравни това с действията на шмекерите, играещи "тука има, тука нема", пише "Известия".

"Постнаха туит, направиха милион ретуита, мина време и го махнаха. После ще почне една - "не бяхме разбрани правилно, нали казвахме highly likely ("твърде вероятно"), това сочеше, че не става дума за преки обвинения". Ето каква е цената на този страшен спектакъл", каза Захарова.

Самата британска лаборатория заяви на 3 март в Тwitter нещо съвсем различно: "Потвърждаването на източника на веществото не влиза и никога не е влизало в нашата сфера на отговорност", отбелязва "Росийская газета".

В неделя Русия изпрати списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на ОЗХО, свързани с отравянето на Скрипал, интересувайки се какви данни е предоставил Лондон на този орган. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков нарече получените отговори "крайно формални", съобщава московският официоз.

ОЗХО отговори по същество само на един от въпросите на Русия, заяви вчера за ТАСС руското представителство в организацията без повече уточнения.

Според "Взгляд" стават все повече мненията, че "в крайна сметка Великобритания ще трябва да се извини пред Русия за невижданите в историята гонения под предлог делото Скрипал". Владимир Путин обаче заяви направо, че не очаква никакви извинения от Лондон, посочва онлайн изданието и търси причината в това, че руският лидер "разбира много добре британския елит".

Става дума за "хора от особена порода. Англосаксонският елит, управляващ Великобритания, а през последните три века и половината свят, никога и пред никого не се извинява", твърди електронният вестник.

"Да не мислите, че Лондон се е извинил пред китайците заради опиумните войни или за политиката, целяща наркотизация на местното население? Поне през 1997 г., докато връщаше Хонконг на Китай?" - пита той.

"Британският елит не се извинява - той искрено смята останалите за недочовеци. Теорията за расово превъзходство, взета на въоръжение от германските нацисти, в началото също бе формулирана от английския аристократ Хюстън Чембърлейн", се казва в статията.

В британската политическа класа впрочем "винаги има и честни, достойни хора. Но участта им по принцип е да бъдат момчета за бой, луди шапкари или да играят тъй необходимата роля на "бяла врана", добавя "Взгляд".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те си знаеха още 30 мин. след покушението, ко са правят ся. Да бяха оставили и една руска фуражка с половинка водка и една нагризана краставичка на местопрестъплението, та да се знае че наистина са руснаците.
70
3
 
16
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Тези *** от острова ще докарат някоя война на света с техните лъжи и провокации.
69
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че цивилизования свят разбра кой е, а троловете нека си спамят за рубли.
68
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно нещо да произвеждат в русия и да не сложат етикет "Сделано в России".Сега като новичока не е руски, излиза че в русия нищо не се произвежда...
67
3
 
21
 
! Отговори
Лошо преди 6 години
Британците явно не съзнават че играят много опасна игра.....
66
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Писнани от лъжите на Англичаните,те се подиграват с целия свят и фабрикуват компромати и трябва да бъдат наказани.
65
10
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Русофил съм, но този път трябва да се съглася с Таймс. Единствената страна в състояние да произведе "Новичок" е Русия, защото това е свръхсекрено вещество.
64
1
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Абе ясно е ,че са намерили опаковката с етикет-Сделано в России ,за Путину(лично)
63
22
 
8
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Какво знаеш бе ? Я сядай да учиш за матурата.И питай баба и дядо колко народ от своите затриха,,братушките" като ,,врагове на народа"и ,,англо-американски" шпиони.От Лев Троцки убит чак в Мексико до наши дни Литвиенко и Немцов.Там никога не е имало доброволно слизане от власта и всеки свален е обявен за престъпник от Сталин,Ежов и Берия та до Брежнев и Горбачов.Почети,поограмоти се и разбери какъв е ,,почерка " на руските тайни служби.Ако смяташ това за нормално значи си платен т.рол
62
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дайте доказателства че не е произведена в русия."Виновен до доказване на противното? Всички ви знаят кви сте димукради на Запад.
61
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник."Жълт вестник пише за "тайна руска лаборатория", посочена от анонимен източник АХАХ ХАХА АХ дааа, добре. Рижавите стават все по-жалки с напъните си да скалъпят версия.
60
5
 
19
 
! Отговори
??? преди 6 години
И къде се намира тази тайна руска лаборатория? В Оклахома или в Тексас? А може би в Норфолк или Прованс? Че защо ще се привличат французи, ако лабораторията нуе е във Френска Гвиана?
59
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 57Има много по-ефективни и избирателни методи които да сочат към Русия ако това е желанието на Москва а има методи които са напълно анонимни.ПримерВкарва се във ВБ снайперова пушка ВИНТОРЕЗ РУСКО ПРОИЗВОДСТВО - С вграден заглушител специално създадена за бой в градски условия от 250-350 м е достатъчен един до 2 куршума Човек на 50м в градски условия не може да види какво реално става.Анонимно Открадва се Ловна пушка с добра оптика и майстор и прави заглушител - АНОНИМЕН 100%
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 на колко годинки си малкия
57
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Знанието е сила. Я вижте нашето МВР :)
56
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия не е свръхсила а една безиностанция с добри аниматори
55
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък знаем къде баба Мей произвежда лъжите! За разлика от Новичок, те могат да затрият много повече и то невинни хора!
54
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски мърлячи, къде са доказателствата ?
53
2
 
17
 
! Отговори
плюнчу преди 6 години
Да попитам и другите плюнчУвци - как изясняването на тази тема за Русия и Запада и как плюенето по едните и другите ще увеличи мизерната пенсия на баба Гинче от Долни Богров?Как ще помогне да не гледаме поредния сериал за "закупуване" на голям обект като ЧЕЗ от същата група, която си прави каквото си иска със страната? Сега *** ще ме изтрият ама нека, ще затвърди мнението за платена медия, която се издържа от ....
52
16
 
5
 
! Отговори
TT преди 6 години
До Да -....какво ще направи някой на една свръхсила??Ами той и СССР беше свръхсила,ама нещо не го виждам вече на картата...Впрочем СССР не се разпадна поради природен катаклизъм...Свръхсила казваш...???