Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо Доналд уверено гази лука. От днес започва финалът на краварското дуене.
355
4
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 1 година
Тръмп не може да върне историята назад и да изправи грешките на предишните президенти,които дадоха възможност да стане съвременния свят!
Тръмп и сие нямат време ,защото то работи за други!
Ивсичко ,което прави сега, и против Китай!
Но е късно.
И мисля ,че войната ще е изборът на американското задкулисия.
Защото бъдещето им да бъдат роби на азиатците!
А войната ще до края този път!
354
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци ! Престанете с това
човеколюбие ! Целият свят
ще ви се смее ако не използвате
златната възможност , която ви се
предлага -- пролейте американска
кръвчица .
353
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По новините съобщиха, че самолетите вече са във въздуха.
352
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе стоянчо, излез от пещерата, огледай се и попитай коя година е.........
351
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Къде е ООН -ето бе.Защо в цялото това мерене на п.ишки не питате за сирийския народ
350
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немчулята веднага пресметнаха
-- по-добре на страна , но над
Райхстага с нашия флаг .
349
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Тръмп почна да му играе окото .
348
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ с три ! самолетоносни групировки
не посмя да нападне Северна Корея .
А тук се изправя срещу Русия .
Смехотворно е . Безсмислено е да се говори .
347
0
 
10
 
! Отговори
Уп преди 1 година
Много разбирачи станаха.Стане ли война целия свят гори.Сащ не искат да изтеглят военните .Руснаците гледат да си запазят базите.Всичко е за пари и петрол.
346
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 408
ЗРК С-75 ДЕСНА/ДВИНА/Волохов(1957 год) - започнаха с 1,5км долна граница и 18км горна граница - след около 5 години 500м и 25км след още 5 години 150м и 30км обсег 36-67-76км

ЗРК С-125 НЕВА (1961 год) е създаден като НИСКОВИСОЧИНЕН комплекс
Започва от 250м до 15км и след 5 години 50м до 20км обсег 36км

Куб (1967 год) долна граница 15м и горна 14км и обсег 24км

И това са АНАЛОГОВИ КОМПЛЕКСИ - НЯМАТ КОМПЮТРИ (в съвременния смисъл на думата)
345
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 408
Умнико Тип 45 за сега не са им монтирани установките за Томахавки А??? ОПА!!!
Корабите са специализирани за ПВО
А противокорабно оръжие - 8 Харпуна ... Колкото патрулните катери.
344
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПОЧВАНЕТО НА ВОЙНА В СИРИЯ ЩЕ ОЗНАЧАВА КРАЯ НА САЩ ,,,,,
343
10
 
25
 
! Отговори
петър преди 1 година
Факт е че Русия разполага с ограничени военни възможности в самата Сирия,но ако някой си мисли че Русия ще гледа как им избиват воените в Сирия,без да изпрати незабавно цялата си мощ там,то дълбоко се лъже!
342
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много провокативна статия, за съжаление без съдържание, а само женски предположения! Какво знаеш за военната стратегия, че правиш велико умозаключение, какво удоволствие ще бъде за САЩ да гледа как свалят ракетите им!
341
2
 
9
 
! Отговори
Мене преди 1 година
Абе Анонимен ти си оправи първо правописа че много грешки допускаш а за данните които имаш не знам колко са верни най вероятно са твои мечти.
340
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито едните, нито другите ще се удрят взаимно, с възможното изключение на някой друг инцидент, но истината е, че всичко, което се намира между базите им ... Няма да е дълго там.
339
4
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Откъде това заглавие на статията? Точно Утро.ру ли намерихте ли за най-достоверният коментатор.
А сценарият вече се очертава. Американците ще изстрелват ракети и руснаците ще ги свалят. Да видим кой ще отбележи повече точки.
338
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде ги взе тея 1000 ракети бе, пич? Двата кораба дето сега са в района имат по 60. Подводницата колко да има? 20? Британците нямат повече от 50 на всичките си съдове, а са им и много скъпи и стари. Французите имат некачествени стари ракети и не са повече от 30. Масиран удар от 200 ракети едновременни при положение, че ги очакваш, не е страшно. Дори няма да задействат С 400 на тоя етап. Руссия има в района само 8 кораба с противоракетни системи. Отелно авиацията може да ги сваля с картечниците
337
10
 
23
 
! Отговори
Mitui преди 1 година
Орисани сме да ни управляват хора далеч от народа. То и затова България няма спечелена война. През първата световна бяхме на страната на Германия, Австро-Унгария и Италия и.... национална катастрофа. През втората на страната на Германия, Унгария и тн. и пак загубихме много. Сега ако се стигне до избор ... най вероятно ще застанем на Германия, Англия, САЩ ... и ще стане като предишните две.