Пернишка бизнесдама – шефка на банда за еврофондове

С над 190 бона наети от нея роми "отглеждали" червеи
17 апр 2018 13:45, Анисия Иванова
10
Пернишка бизнесдама – шефка на банда за еврофондове
Архив: Булфото
Служители на ГДБОП разбиха престъпна група, занимавала се с усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област, съобщиха от МВР. Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.
 
Според събраната до момента информация групата е създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС.
 
Спецоперацията е проведена на територията на Перник, Радомир и с. Ракеловци, претърсени са пет адреса, на трима участници в схемата са повдигнати обвинения.
 
От адресите са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на организираната престъпна група.
 
Дамата е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на "Програма за развитие на селските райони" - "Създаване на стопанства на млади фермери".
 
Целта е била европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.
 
Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството (в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата).

След първоначалната подготовка на лехите за биотор "производителите" получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция", в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
90% от работещите във Държавен фонд "Земеделие" са корумпирани в дъното на ноктите си. Господари на ефира правиха едно разследване, което май само се отрази на рейтинга им. Няма воля за справяне с корупцията. Трябва като в Китай - публичен разстрел за подкуп......
5
2
 
4
 
! Отговори
фен на Курнелий преди 1 година
Има там един "анонимен" червей...
Защо не напишеш как Курнелий стана милионерка на 26 години?
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
милата кокошка взела 190 000 и понеже е дребна рибка, са я хванали, тия с милионите нямат такива проблеми
3
1
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Бойко, знае ли;))) Отидоа парите на "Началниците",на тоя дет дуа;)))
2
0
 
28
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
Защо не напишете името на ''бизнес дамата''?
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето как ГРОБ са първенци по усвояване на евро- фондове!