Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс

Личността му продължава да е повод за дебати в Германия
2 май 2018 21:51, Елка Василева
87
Визионер или злосторник? 200 г. от рождението на Карл Маркс
Снимка: архив, Reuters

Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в Германия.

Карл Маркс никога не е бил обект на култ в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на германския философ, която ще бъде отбелязана на 5 май, обаче възобнови дебатите за идеите му и престъпленията, извършени в негово име, пише Франс прес.

Тъй като близо 30 години след падането на Берлинската стена, когато стотици белези от Студената война все още не са изчезнали, Карл Маркс продължава да всява разделение, както в Западна Германия, така и в някога комунистическата източна част на страната.

За някои авторът на "Капиталът" е бил ерудит визионер, който е успял да диагностицира пръв злините, които носи със себе си пазарната икономика. За други той е духовният баща на кървавите диктатури от съветски тип.

За да бъдат проследени сложният живот, творчеството и наследството на съавтора на "Манифестът на Комунистическата партия", град Трир е предвидил около 600 събития.

В събота, 5 май, точния ден на 200-годишнината, се очаква кулминацията на възпоменателните прояви. Тогава ще бъде открита 5,5-метрова статуя на мислителя с емблематичната брада.

Такъв израз на почит обаче предизвиква недоволство сред жертвите на репресиите в бившата Германска демократична република (ГДР), както и фактът, че паметникът бе предоставен от все още официално комунистически Китай. Така че са предвидени и контрадемонстрации.

Теоретик на диктатури

"Карл Маркс положи основите, на които бяха построени комунистическите диктатури до наши дни", критикува Дитер Домбровски, председател на Съюза на групите на жертвите на комунистическата тирания.

"Според нашия сегашен наказателен кодекс, ако някой подстрекава към убийство и ако такова бъде извършено, тогава подбудителят също бива осъждан", отбелязва този бивш затворник на комунистическата диктатура в Източна Германия.

При комунистически режими са били убити повече хора, отколкото по време на нацисткия режим на Адолф Хитлер, подчертава освен това Домбровски, ужасен от това, че "издигат статуя в Германия" на човека, вдъхновил Октомврийската революция от 1917 година.

За представителите на местната власт в Трир Маркс, починал през 1883 г. в Лондон, не може да е виновен за отклоненията на ленинистите, сталинистите или маоистите, които твърдяха, че прилагат на практика неговите идеи през 20-и век.

"Неговите идеи и философия бяха дискредитирани от факта, че източногерманският режим възприемаше Маркс като бог, а идеите му - като Евангелие", отбелязва Райнер Аутс, директор на асоциацията, отговаряща за изложбите, посветени на Маркс по случай тази 200-годишнина.

В ГДР марксизмът, в ленинисткия си вариант, бе догма, неоспорима под заплахата от наказание. Като илюстрация за този култ град Кемниц се е казвал по комунистическо време Карлмарксщат.

За Аутс тази 200-годишнина впрочем трябва да даде възможност да бъде обяснен авторът на прочутия лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", без той да бъде "прославян или хулен", тъй като според него мисълта на Маркс намира отклик в съвременния свят.

Отклоненията на капитализма, неговите явни грешки от последните години възобновиха интереса към теориите на Маркс за потисничеството на масите от буржоазията, формулирани по времето на Първата индустриална революция.

Завръщането на Маркс

"В Маркс има нещо, което е преминало проверката на времето. Финансовата и икономическа криза от 2008 г. определено изигра роля за това известни съвременни икономисти да приветстват ролята му на теоретик", обяснява Райнер Аутс.

Успехът на "Капиталът на 21-и век", международен бестселър на френския икономист Тома Пикети, е една такава илюстрация.

Това трайно влияние въпреки знаковия провал на СССР и неговите сателити заслужава да бъде обяснено на широката общественост, според кмета на Трир Волфрам Лайбе.

Близо "30 години след обединението (на Германия) имаме възможност да се върнем към Маркс, с критичен поглед, но без предразсъдъци", надява се той, като междувременно отхвърля думите на онези, които го обвиняват, че иска да привлече с тези чествания китайски туристи и техните пари.

"Карл Маркс формулира важни идеи и те заслужават да помислим отново над тях. Ако, след като посети изложбите, някой поиска да купи книга, за да задълбочи своите познания по някои аспекти от (тези теории), то тогава според мен наистина ще сме успели", подчертава кметът на родния град на Маркс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: ГерманияКарл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Всички културни достижения на човечеството са постигнати ВЪПРЕКИ учения като това на Маркс.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Показателна статия за интелектуалната нищета днес. Германия е отново тясна, провинциална и малка за идеите на този голям ум и енциклопедична личност на 19 век. Отново ли, като Маркс, трябва да ходим в Лондон за да разберем как функционира света? Задушаваща "нормалност" сковава ЕС. Де е Маркс де са Дитер и Райнер и Ханс... де е Киро на кирия- ами нейсе- ние барем да уредим какао в нутелата на първо време пък другото берекет версин- кой чел чел
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Енгелс е бил богат наследник и обратен и е издържал Маркс, който го е работел. Маркс, разбира се, е бил гений, но за успеха на революциите на, да го кажем по модерному - функционално неграмотните, са налети милиони.
41
8
 
5
 
! Отговори
хахо преди 5 години
ако до 20 годишен не си вярвал в маркс зна4и не си бил млад ..но ако след 20 години продалжаваш да вярваш зна4и нещов теб е збъркано
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на спонсорите му им се разпадна империята в крайна сметка и напуснаха Европа дори
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАДАТ МОШЕННИК
38
2
 
15
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
На онези с мотива за вдъхновяване на октомврийската революция припомням за френската буржоазна революция, която по същество също си е кървав преврат. Толкозза кървавите революции. Те за това са революции. Капиталът също е дошъл с кървави преврати на власт, а на друго места с мнпго пари и терор.
37
9
 
9
 
! Отговори
ined преди 5 години
Най-малкото е бил лицемер - уж се е борил срещу буржоазията, а е живел като буржоа
36
3
 
5
 
! Отговори
scott преди 5 години
Странно: за мене "капиталът" е само ено нещо: РЪКОВОДСТВО ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. НИЩО ПОВЕЧЕ. ТЕОРЕТИЧНАТА част е просто несъществена гарнитура.Бая паре спичелих чрез таз книга. и продължавам да пичелим.
35
4
 
4
 
! Отговори
Циник 2 преди 5 години
Първо да се погрижи за себе си...племето си ( семейството ), и оковите на "морала" никога не са го спирали да трупа богатства - за сметка на себеподобните си ... с войни...кръв...измами.А че шепа демагози и социопати като Ленин Сталин..Мао - използват " новата " му "идеология за бедни" - само показва , колко безмислена е тя!
34
12
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Маркс - според много - обикновен плагиат на трудовете на английски философ.... иначе , ако се огледате - през онова време - е било модерно да си философ ( нещо като днешен гъзар ) Въдили са се по кръчмите много - типове като Енгелс с баща индустриалец ... комуните като такива са функционирали само в САЩ по времето на Уудсток.Никога хората не са били равни...и никога няма да бъдат! Природните закони не познават кръчмарска философия.Човека има атавистични егоистични инстинкти - първо да се погрижи
33
8
 
1
 
! Отговори
От другата статия преди 5 години
"Той е съставил политическа програма за премахване на буржоазията, въпреки че самият той много е държал на буржоазния си статут с прислуга, ваканции на море и уроци по пиано за децата. Планирал е диктатура на пролетариата, въпреки че не имал почти никакви контакти с работници. Малкото такива случаи обикновено са приключвали с крах. Веднъж, когато се опитвал да посредничи в уличен бой, работниците се опълчили срещу него и даже му оскубали брадата.Кой е бил Карл Маркс?"
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста заможен е бил за идеи на "пролетариата" заради баща си. Не имал и ден трудов редовен стаж. Получвал е хонорари като дописник. Както и копировачът на тази статия. Намерете си нормална работа на някой строеж - за статии да пишете не ставате!
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Днес:.. 2-ри МАЙПишеш глупости,първата работа на Хитлер,преди да започне кървавите си войни е,да унищожи всяка опозиция,част от която тогава са били и комунистите.Зад Хитлер стои капитала и подкрепят войните които той започва вътре и вън от страната си.След като войната приключва,богатите и собсвениците на големите фирми,които са поддържали Хитлер не са осъдени.Точно това ми напомня и сегашното правителство на ГЕРБ,смазаха всяка опозиция и който не е с тях,бива унищожаван,което е диктатура
30
7
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
САЩ убили половин милион? Ами другарят Сталин, чия теория е ползвал, щото тая цифра за щатите направо е джудже пред неговите творби.
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро, второто.Писал другарят Маркс, великият си труд Капиталът и писал цели 400 страници щуротии. да се чуди човек как може такива глупости да се сътворят.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и улица на негово име и паметници в Германия.И в други държави си пазят историята,без значение добра или лоша,за да бъде поука за следващите поколения,само в България си рушат паметниците(някои от тях уникални) и си затриват историята.Съществува някаква озверялост срещу историческата култура в България,а в чужбина хората си пазят културата и правят пари и атракции от нея.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В град Триер,а не "Трир",Маркс е на почит,двете места на които е живял и работил са отбелязани с паметни плочи,къщата му е превърната в музей,добре поддържана е и има непрекъснато посетители,прекрасна къща с красив вътрешен двор.И немците си го почитат,не гледайте какви лъжи пише пропагандата!Такива глупости може да пишат само в България и да си унищожават историята и паметника за 1300г. България или този на Бузлуджа.Това,което сега се случва,Маркс го е предрекъл,за съжаление
26
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Визионер, който е бил изпреварил с много времето, в което е живял. Това, че разни диктатори по света се възползват от писанията му да налагат собствените си идеи е друг въпрос. Маркс е казал: Комунизмът ще дойде от най-развитата държава и ще е еволюция на капитализма и социализма. Така както сме еволюирали от робовладелски строй във феодализъм, и т.н.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше визионер, щеше ли някой днес да си спомня за него?