Моловете в България – малко и малки!

Спрямо Европа изоставаме значително по този параметър
3 май 2018 14:30, Бойчо Попов
72
Моловете в България – малко и малки!
снимка: Pixabay

Мислите, че в България има твърде много молове ли? Оказва се, че не е съвсем така.

Страната ни е била сред страните с най-малка гъстота на търговските центрове в Европа през 2017 г., показва докладът „Европейски търговски центрове“ на консултантската компания Cushman & Wakefield.

У нас се падат 103 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население. По-малка концентрация има само в Гърция - 56 кв. м, Сърбия - 88 кв. м и Босна и Херцеговина - 98 кв. м. В северната ни съседка Румъния се падат 107 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население, показва още докладът.

Преди десет години съотношението у нас е било под 30 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души

Норвегия е европейската страна с най-голяма гъстота на търговските центрове с 857 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население миналата година. Следват Естония със 725 кв. м и Люксембург с 594 кв. м.

Един от големите нови проекти в Европа е търговският център Delta Planet във Варна, който трябва да отвори врати през втората половина на тази година и ще разполага с площ от 40 хил. кв. м.

Най-големият нов търговски център, който ще се появи на Стария континент в идните две години, е Garden Mall в руския град Митичи, Московска област. Той ще се простира на площ от 144 хил. кв. м и се очаква да отвори врати през 2019 г.

Как изглеждат нещата в европейски аспект вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Аз лично много обичам моловете. Това са сред малкото оазиси на стила и красотата в града. Няма разбити улици, просяци, клошари и т.н. С удоволствие пазарувам, храня се и ходя на кино в мола."А и няма бутаница и суматоха - я срещнеш няколко човека, я не.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е ли свързано с покупателната способност, а не с броя хората в страната? Моловете са празни, там оцеляват единствено перачниците на пари. Не вярвам магазин, в който на ден влизат двама души, поглеждат стоките и цените и си излизат, да има положителен баланс и печалба в края на месеца. Със сигурност не си покриват наемите и разходите за персонал.
48
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 5 години
До Глупост! Не само че стоят празни МОЛ-овете в Полвдив, ами единия направо си пусна кепенците. Говоря за МОЛ Галерия. Сега му правят ремонт, какво ще стане не знам, но ако е пак МОЛ, съдбата му ще е същата. И това не е само до липса на пари. Стоките не са качествени, хората пътуват купуват си от чужбина по-добро и по-евтино, също и по интернет.
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично много обичам моловете. Това са сред малкото оазиси на стила и красотата в града. Няма разбити улици, просяци, клошари и т.н. С удоволствие пазарувам, храня се и ходя на кино в мола.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все тая ...
45
0
 
5
 
! Отговори
до 27 29 преди 5 години
Я да го измислим!Имате Х приходи в една държава ,за да имате У молове ви трябва да се харчат Х - оборота на моловете У пари за да съществуват. Демек не може У повече от Х ,а точно това се получава.Викаш заводи било комунистическо ,ама не умря ли тази мантра още 95 година и не станаха ли най-големите инвеститори в "неработещи заводи" тези дето я повтаряха?Люксембург викаш ,а знаеш ли ,че Лихтенщайн е ХИЛТИ?
44
4
 
15
 
! Отговори
Shark преди 5 години
МОЛ-овете в България са МНОГО, са МАЛКИ и в тях се продават ***, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С КАЧЕСТВОТО НА СТОКИТЕ В МОЛ-овете В ЕВРОПА!!!!!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз в мола ходя сами за да крада тоалетна хартия от кенефите, да се стопля безплатно, да се напръскам с тестерите в някоя парфюмерия и да зяпам минаващите.
42
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ти да видиш! - на мен ми се струват много и големи...
41
4
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Абсолютно прав си.Да докарат Нинова на власт та да възроди ЦУМ/единственният соц МОЛ/,да прекара един аутобан до Крушовица и да направи еврото 5000лева,хляба 300лв,салам 8,5000 ,леща-850лв.както беше при Виденов та тогава да видите малко лиса,много ли са моловете.И колко хубаво си беше като нямахме право не до Гърция а до Петричи и Драгоман да ходим без открит лист.
40
0
 
20
 
! Отговори
щщд преди 5 години
Чудех се защо ми се появи аритмия и ме избива студена пот нощем, а то било защото моловете ни били много малко.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво им е малкото на моловете.Във Варна са празни освен през лятото(чужденци) и коледа.Няма много хора които да им купуват нещата със по 50% надценки спрямо Европа.Едно яке от мола което е 600 лева, в Германия е 150 евро(300 лева).
38
0
 
22
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Не са малко моловете,а кифлите са много.
37
0
 
16
 
! Отговори
бай х преди 5 години
глупости на търкалета само в София има 7 мола , в Варна , Пловдив ,Бургас ... сигурно са над 20 в цялата държава , супер безмислени магазини които убиха търговските улици по градовете ...В Гърция има 2 мола , 1 в Атина, 1 в Солун
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво да има молове, ама при тези доходи кой ще пазарува в тях? Бабите с 200 лева пенсия ли?
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е при положение че сме последни по доходи, за какво са ни молове? Още не са почнали да подаряват стоките. И сегашните са ни много и добре не чакат на такива като мен, че щяха да са лопнали кепенците отдавна...
34
0
 
20
 
! Отговори
Глупост! преди 5 години
Що за глупост , след като в Пловдив половената от моловете стоят празни , а в центъра - през седмица на витрините стоят обяви "Дава се под наем"!
33
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, не ви трябват молове, ами едно ново БКП, пряко подчинено на Путин...и да ви гърчат още 60г. и пак няма да ви уврят главите.Да ви подхвърлят по един цветен телевизор, с връзки от корекома...и да се редите на опашки за луканка.
32
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда. Друго си е *** да ти построят едно Кремиковци и един Завод за ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ. Знайш ли колко скрап има да ге......
31
0
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Обратно - много са и са големи. Изглежда има много пари за препиране. Чудя се как се издържат.