Моловете в България – малко и малки!

Спрямо Европа изоставаме значително по този параметър
3 май 2018 14:30, Бойчо Попов
72
Моловете в България – малко и малки!
снимка: Pixabay

Мислите, че в България има твърде много молове ли? Оказва се, че не е съвсем така.

Страната ни е била сред страните с най-малка гъстота на търговските центрове в Европа през 2017 г., показва докладът „Европейски търговски центрове“ на консултантската компания Cushman & Wakefield.

У нас се падат 103 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население. По-малка концентрация има само в Гърция - 56 кв. м, Сърбия - 88 кв. м и Босна и Херцеговина - 98 кв. м. В северната ни съседка Румъния се падат 107 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население, показва още докладът.

Преди десет години съотношението у нас е било под 30 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души

Норвегия е европейската страна с най-голяма гъстота на търговските центрове с 857 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население миналата година. Следват Естония със 725 кв. м и Люксембург с 594 кв. м.

Един от големите нови проекти в Европа е търговският център Delta Planet във Варна, който трябва да отвори врати през втората половина на тази година и ще разполага с площ от 40 хил. кв. м.

Най-големият нов търговски център, който ще се появи на Стария континент в идните две години, е Garden Mall в руския град Митичи, Московска област. Той ще се простира на площ от 144 хил. кв. м и се очаква да отвори врати през 2019 г.

Как изглеждат нещата в европейски аспект вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 5 години
До До 27Абе ти като знаеш много за селяците какво ще да значи "тачат" - я да видим сега как е правилното ? Знаеш ли , умнико ?
29
0
 
17
 
! Отговори
МОЛ преди 5 години
Моловете в Европа Умряха . Днес оборота е в Кварталните Магазинчета .Витошка е пример .
28
24
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
До 1234Ами, българския селляк разбира прогреса по комунистически- трябва да има заводи, да има бригадирки и да пеят песни за победата, докато тачат на становете.Такъв народ, какво да го правиш??!!!
27
2
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
До ...И какво общо имат моловете с проблемите, които са ни всеки ден на главите???Частни капитали и инвеститори, всеки ходи там напълно доброволно и си харчи парите, отново доброволно.Нещо да ти пречи това?
26
17
 
11
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Стига с тези заводи и фабрики бе.В люксембурк колко заводи и фабрики има?
25
3
 
8
 
! Отговори
бай Ставри преди 5 години
До АнонименАу как ме разкри. Ами сега? Ти като си лек непровинциалист с какво си повече от мен, и трябва ли да съм депресиран от това, че си се пръкнал в така наречената столица? хаха ***
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Ставри 22Няма нужда да им проверявам личните карти.Дори няма нужда да те виждам за да разбера че си ТРЖЪК провинциалист!!!
23
0
 
13
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Разликата е че на запад викат молл на всеки карефур с 3 дрипшопа( китайски дрехи за по 3-5Е) две бързи закуски и някои магазин на мобилен оператор.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17София е един от най-големите градове в Европа акУ нИ знаЙш.Та за какво говориш не става ясно!!Аааа, ти си от Исперих и си учил до 4ти клас.
21
4
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 години
Ти да не стоиш на входа на мола и да ги регистрираш с лична карта. хахаха
20
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моловете са за провинциалистите.ФАКТ!
19
1
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ето къде бил клуча от палатката! ТОВА Е ДРАГИ МИ СЪНАРОДНИЦИ! ВЕЧЕ ШЕ МОЖЕ ДА СИ ОТПОЧИНЕМ И ДА ЗАБВАВИМ СИЧКОТО ГНЯЗ ДЕТЕ НИ Е НА ГЛАВАТА ПОД ГЛАВАТ И ОКОЛО ГЛАВАТА СЕКИ ДЕН! САМО ТРЕБЕ МОЛОВЕ ДА СЕ ПОСТРОЯТ! ЗНАЧИ ПРЕДЛАГАМ НА ПАМЕТНИКА ЛЕВСКИ 3 МОЛА! НА ВРЪХ ШИПКА 5 МОЛА НА МЯСТОТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ 10 МОЛА! ДА СЕ БУТНЕ УНИВЕРСИТЕТА И ТАМ 15 МОЛА! НА МЯСТОТО НА ВСЯКО УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА ПО МИНИМУМ 2 МОЛА! КАК ДОСЕГА БЯХ СЛЯП ДА НЕ ВИДЯ ТИЯ НЕЩА ЕЙ?????
18
2
 
33
 
! Отговори
Сен преди 5 години
Това въобще не е вярно.Искам да ми посочите,кои са тези градове в Европа,които имат повече молове.И въобще за какво ни подготвяте с тази статия и какъв е смисъла и?В Рим например няма нито един мол.Всички са извън града.Във Виена няма,в Лондон са по-малки от Софийските а и като брой са по-малко.Кой парк се готвите да застроите?
17
9
 
8
 
! Отговори
Йода преди 5 години
МОЛовете ги строят частни инвеститори, не знам защо се намесват заводи и фабрики...В София МОЛовете са пълни... всичко пазарува.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко и какви молове ,трябва да има в една държава ,която има население ,колкото един средно голям град в Европа ?!?И без това е пълно хора ,които обичат да си губят времето там !
15
9
 
10
 
! Отговори
Пич преди 5 години
в МОЛа има книжарница, детски кът, зоо магазин, охрана, тоалетни и много магазини и закусвални...Не разбирам нежеланието на някои
14
2
 
8
 
! Отговори
бай Ставри преди 5 години
До сараСара ти си жена мечта! Браво, няма вече такива жени. Има само кисели, алчни, некадърни, мързеливи и т.н. кифли!
13
4
 
45
 
! Отговори
идилия българска преди 5 години
Нека има Молове бе хора. Що да няма полза от тях? Като Вали дъъъжд и сняг в Мола, ако нямаш пари за парно през зимата, като почиваш, в мола на топличко. В Българските молове тоалетната е безплатна. Ако нищо не можеш да си купиш, има и скамейки за сядане, триеш билетче за 3 лева и чакаш голяма пара. Поне в мола няма криви плочки има си поне 3 етажа за разкарване.То сред софийската природа най-много някое улично куче да те залае и фекалия да настъпиш.В мола и безплатна музика си слушаш и WI FI.
12
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз обичам да ходя в моловете. Яко е всичко да ти е на едно място и след като напазуравш за ядене да напазаруваш и нови дрехи без да обикаляш из града.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моловете ни не са малко, кифлите ни са много !