Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал

Отровата е била в течно състояние
4 май 2018 12:25,
140
Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал
Снимка: Архив

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама "Новичок" в течно състояние, според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество "Новичок" е в пъти по-голямо от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за "Ню Йорк таймс" генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама "Новичок" са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багаж при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният "Новичок" изглежда много устойчив и е от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия.

Именно това обяснява защо химиците са успели да идентифицират отровното вещество доста време след нападението над бившия двоен шпионин и дъщеря му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
25
 
! Отговори
100 грама преди 5 години
Използването на 100 грама от бойното средство А234 би могло напълно да унищожи цялото население на Солсбъри. Казва Леонид Ринк, един от разработчиците на т.н. "Новичок".
91
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До огнянчо. А ти какъв си, та знаеш кое е кьорфишек, кое е истина и кое не? Да си работил в МОСАД?
90
1
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 97: Не случайно не помниш. Никой не е доказал откъде е дошъл. Иначе кьорфишек приказки, като на Борис Джонсън имaше достатъчно, но и той се умълча напоследък.
89
3
 
25
 
! Отговори
тя преди 5 години
15 страни са имали от това БОВ , включително и Украйна!
88
3
 
23
 
! Отговори
тя преди 5 години
Жлъчния външен министър на Англия и тая мей ли ,май ли ,майната ли беше к,во ще кажат по случая ! Ей много са жестоки и прости !
87
1
 
29
 
! Отговори
NYT... преди 5 години
... вече смени легендата - не били 50-100 грама, а милиграма....Тези наистина ни правят на балъци! Смешници...
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzСкрипал от Прага ли дойде или от Москва ,че нещо не помня?
85
0
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Дали пишещият тази статия прави разлика между грам и милиграм .Сто грама са огромно количество ,което може да отрови един град.
84
3
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
И какво разбрахме от тази статия? Не бил за научни изследвания. А кой го е произвел? Чешкият премиер взе, че си призна, че и в Чехия са го правили. Сега ще си извикаме ли посланика от Чехия за консултации.
83
3
 
24
 
! Отговори
тя преди 5 години
Съдбата на предателите е такава , никой не ги харесва , използват ги за политически цели! Така , че бай Скрипал вместо да си кара спокойни старини в дачата , включиха го в "театрална постановка" с главна роля! Блазе му!
82
3
 
23
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тия двамата отдавна са ги пратили англичаните в отвъдното , повече не са им нужни , театъра свърши!
81
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използвали са количество, което може да прати в отвъдното цяла армия, и тия двамата са живи - странно...
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе той е казал и друго - че такова количество от веществото може да убие целия град, което прави английската версия много съмнителна. Ама Днес..бг услужливо са пропуснали тази част. Ей така се манипулират хората - вземаш от едно изявление всичко, което ти е удобно, а неудобната част пропускаш.
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Именно това обяснява защо химиците са успели да идентифицират отровното вещество доста време след нападението над бившия двоен шпионин и дъщеря му."===Моля???? Доста време ли, Тереза Мей обяви, че е Новичок по-малко от 24 часа след отравянето. Пак простотии за наивници.
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се хабете, граждани. Кой знае къде на някой остров Скрипал си пие Новичок с лед и мента и ви се смее.
77
3
 
27
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Добре де, защо не ги показаха тия хора?Излизат с приказката - за тяхна безопасност, но едни снимки или клипче от някоя стая някъде си едва ли ще осветли къде са.Защо не се допуска руски дипломат до дъщерята?Същият ден Мей каза - Новичок и че Русия само го има. Пита се, ако е така, Мей как знае, че е новичок?А, има един сериал, който върви на острова и се говори за Новичок, сигурно го гледат заедно с Борисчо.Въпросите към ингилизите са ужасно много, а отговори никакви, само "highly likely".
76
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантическото лицемерие мирише отвратително.
75
2
 
23
 
! Отговори
майорски преди 5 години
4акам оставката на Тереза Мей и Борис Джонсън !Интересно ми е кой гл..у..пак би повярвал от сега на Велика Британия и нейните политици ....Голям гаф стана ..по голям от тоци на САЩ в Ирак !
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоуеми експерти по химия сте бре, да бяхте свършили за 5 лева работа днес...
73
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обидното в случая е, англичаните не си направиха трудъ да измислят нещо логично и умно !Ние не сме чак толкова прости!