От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието

Теориите му били инструмент Китай да спечели бъдещето
4 май 2018 10:53, Елка Василева
139
От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин определи Карл Маркс като "най-великия мислител на съвремието ни", допълвайки, че неговите теории са инструментът за Китай "да спечели бъдещето".

Речта на Си Цзинпин, цитиран от Асошиейтед прес, произнесена днес в Голямата зала на народа в Пекин, е част от поредицата събития, с които в Китай се отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс, роден на 5 май 1818 година в Германия.

Високата оценка за Маркс се възприема отчасти като средство за Си Цзинпин да затегне идеологическия контрол и да отхвърли критиките вътре в управляващата комунистическа партия срещу действията му с цел да укрепи властта.

Китай започна пазарни реформи преди три десетилетия, но комунистическата партия държи в желязна хватка властта, отбелязва АП.

Днес в Трир, родния град на Карл Маркс, в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, започва отбелязването на 200-годишнината от рождението на прочутия философ и автор на "Капиталът".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До JJIvanov geologТака е. Отидох на изпит по политикономия на социализма, въоръжен само с една мисъл на Клара Цеткин: "Политикономия на социализма? Няма такава!". Скъсаха ме, естествено. Но на втория път щастливо се докопах до тройка. Просто ченето ми се разблокира...
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОИди, нещо много се размечта! Май предусещаш края! Господ е сам и на него трябва да му се помага!За непълноценните като теб, изтеглили лошия билет от лотарията "Живот", дето и в групата на даунчетата не ги вземат от съчувствие към възпитателките, ще кажа чеВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КАРЛ МАРКС Е ИЗБРАН ЗА ЧОВЕКЪТ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО.Цуни се знаеш къде!
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 122 китай е с развита икономика.за много малък % от населението си.Тя има РОБИ/ без лични документи без егн без СОБСТВЕНОСТ/ около 1.2 милиона
125
4
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Колкото по-малко соц, толкова по-здраво общество и държава. Най-силните общества бесят марксистите по стълбовете веднага щом гъкнат. Марксистът е из мет и трябва да Има статусът на душевно болните и родените с Даун.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
128 - Искаше да му се навият едни хора, да му вдигнат революция и да го сложат начело на новия режим.
123
4
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Маркс никога не е работил през живота си. Енгелс му е плащал разходите. Основното произведение на Маркс се нарича "Празни мисли на един празен човек".
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-велик философин е Желю Веселиновския, титан на мисълта и баща на българската демонкрация.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте на младите копие на Das Kapital и бутилка пиячка и гледайте веселба.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
122 - Терминът се ползваше за страни, който не са директни кън Западния или със Съветския свят. Но първични втори свят е нещо, което очаквам да чуя от дете.
119
0
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Маркс е най-великият
118
3
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Невежеството на китайците отдавям на това, че не са чели или слушали речи на г-н Борисов! Вероятно е нямало превод и поради тази причина твърдението им е неточно и неправилно.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
119 Третия свят не с е отнася за Китай и го знаеш много добре.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бе писал съм на М О Д А е Кейнс а то ицзлиза цензурирано, ох защо тая дума да е цензурирана, а то било заради мо де ра торчета та. хахаха Демоде цензурирате ли го?
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е само 4 пъти по население над щатите а вече има по-голям брутен вътрешен продукт от тях, икономика номер едно в света. Коя друга държава от третия свят е прегазила останалите велики сили и е станала първа икономика в света. Само Китай. Там на мода е Маркс, а у нас на мода са мислителите ББ-ЦЦ и ИФ. Също така Кейнс и Малтус. Прочетете им мъдростите.
114
2
 
7
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЯМИТЕ ИЗМАМИ НА ХХ-ТИ ВЕК Е, ЧЕ ИМАШЕ "УЖ СОЦИАЛИЗЪМ" И "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ"!ДАРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ФИРМИТЕ И ЗЕМЯТА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИМАМЕ "СОЦИАЛИЗЪМ", А "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ"!ПРИ "ДЪРЖАВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ", КАПИТАЛИСТИТЕ СА ШЕПА ХОРА, КОИТО ЧРЕЗ МОНОПОЛА ВЪРХУ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ СИ ОСИГУРЯВАТ МАТЕРИАЛНО ГОСПОДСТВО, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СМЕ НАЕМНИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ!ТАКА, ЧЕ КАКТО Й ДА СЕ САМОНАРИЧАТ "ДРУГАРИТЕ", НЕ МОГАТ ДА СКРИЯТ ФАКТА, ЧЕ ИЗОПАЧИХА МАРКСИЗМА!!!
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За някой хора, справедливо е, да се раздели всичко, по равно на всички. Ок, нека го направим. Но след 10 години, когато нещата се подредят по старо му, пак ли ще искате преразпределение ? Ако съм работил з анешо, купил съм го и сега го ползвам, за да изкарвам пари, пак ли трябва да делим ?
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, че има хора, който с кражби са постигнали много, но е вярно, че има и много мързеливи, който само чакат, някой да взима от другите, че да дава на тях.
111
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ЗНАЯТ:"СОЦИАЛИЗМЪТ" Е "ПРЕХОДЕН ПЕРИОД" (К.МАРКС) МЕЖДУ КАПИТАЛИЗМА И "КОМУНИЗМА"."СОЦИАЛИЗМЪТ" НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КАПИТАЛИЗЪМ, БЕЗ НАЕМНА РАБОТНА СИЛА (ВСИЧКИ ФИРМИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА РАБОТЕЩИТЕ В ТЯХ, А ЗЕМЯТА Е СОБСТВЕНОСТ САМО НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ).ПРИ "СОЦИАЛИЗМА" ВСИЧКИ В ЕДНА ФИРМА ЕДНОВРЕМЕННО СА КАПИТАЛИСТИ И НАЕМНИ РАБОТНИЦИ.ДО МОМЕНТА НИКЪДЕ ПО СВЕТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИМАЛО "СОЦИАЛИЗЪМ"!
110
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 5 години
От личен опит да споделя.Изучавахме с УДОВОЛСТВИЕ ПОЛИТ ИКОНОМИЯ НА КАПИТАЛИЗМА..?професор Коняров преподавател и Боян Славенков асистент/Всичко ясно точно и разбираемо.ТН Политикономия на социаЛИЗЪМА Обаче бе сурогатно произведение на недоучени преписвачи..Нищо не разбрахме..
109
2
 
5
 
! Отговори
Велик! преди 5 години
Много мразим бивши членове на БКП, днешни демократи да ми дават акъл.През соца бях добре 1989 г. 500 лв. заплата и сега съм добре, бачках в чужбина, заради висока пенсия. Такива като вас през соца мислеха с.. и през тоалетната хартия.В момента Тоалетнохартииците определят бъдещето на БГ.Но много българи 2 милиона, които сме били навън, рано или късно ще ви търсим сметка.Човек в живота си търси спокойствие, сигурност, образование.Не е важно колко получаваш, а какво можеш да си позволиш!!