Русия отряза от Мондиала виновник за допинг скандала

От Хайо Зепелт тръгнаха разкритията срещу руските спортисти
12 май 2018 08:57,
87
Русия отряза от Мондиала виновник за допинг скандала
Снимка: Reuters

Русия отказва да издаде виза за Световното първенство по футбол на изтъкнатия германски спортен журналист Хайо Зепелт, от когото тръгнаха разкритията за огромен допинг скандал с руски спортисти, предадоха ДПА и Франс прес.

Работодателят на Зепелт, германската телевизия А Ер Де съобщи в изявление, че е научила, че журналистът е в списък на нежелани лица, но Русия не е уточнила защо той е в този списък.

"Според А Ер Де това е уникален случай в нейната история на спортна журналистика и безпрецедентен пример за атака над отразяването на големи спортни събития като Световното първенство по футбол", заяви телевизията, цитирана от БТА.

Неправителствената организация "Репортери без граници" също изрази възмущението си и призова международния футболен управитилен орган ФИФА да осъди решението на Русия и да предприеме стъпки Зепелт да бъде допуснат в Русия.

Зепелт е известен с разследванията си на допинг скандали от 2009 г. След негов документален филм Международния олимпийски комитет замрази олимпийското участие на Русия през декември м.г. за допинг практики и системна манипулация на антидопинговата програма на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Това принуди руските спортисти да участват като неутрални на тазгодишната зимна олимпиада в Южна Корея.

МОК отмени наказанието на Русия през февруари.

Германското външно министерство съобщи, че работи по изясняване на ситуацията с Хайо Зепелт и при необходимост ще се обърне към руската страна, предаде ТАСС.

Държавният секретар по парламентарните въпроси в министерството Щефан Майер призова руските власти да преразгледат решението си. Обективното и независимо отразяване на Мондиала означава, че "в страната трябва да се допускат и журналистите, които критикуват страната и допинговите й нарушения", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако пазят пробите още десетина години на всички медалисти и после ги изследват с новите методи ще се види, че чист спорт е клише за наивници, а богатите страни са дали едни пари. Жалко за здравето само
5
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да беКато разкриват допингарите си американците, да не са забравили братя уилямс в суматохата?
4
37
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Те американците сами си разкриват допингарите, не като руснаците да лъжат и да ги крият като мишки. Ланс Армстронг го разкостиха
3
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те отказали достъп и на журналиста дето тазкрил че Путин е метър и 43см на токчета хаххах
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Хайо Зепелт, като не ходи в Русия, ще му остане повечко свободно време да разследва някой американски допинг скандал.
1
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са много обидени, че им разкриха лъжите а също така ги е страх от журналиста. Много им се чудя, знаят, че ги бройкат а се хващат на такива номера и сами влизат в капана.