В Сърбия събират по 1,5 т малини от дка, у нас – 700 кила

Родните малинопроизводители искат помощта от ЕС да е на тон
Обновена: 14 май 2018 07:12 | 13 май 2018 20:12, Анисия Иванова
66

България изостава в механизираното бране на малини, а това води до по-ниски добиви, оплакват се производителите.

Докато в съседна Сърбия се получават по 1,5 тона на декар плод, у нас заради ръчната беритба добивите стигат до 700 кг/дка.

Българските малинопроизводители смятат, че трябва да се предоговорят условията за субсидиране от Европейския съюз. Основният проблем за тях е, че подпомагането е на декар, а те искат да е на тон.

Производители и преработватели от 24 държави участват в "Третия Световен конгрес на малинопроизводителите" във великотърновското село Арбанаси.

България е избрана за домакин на форума, тъй като през последните години е от най-големите производители на индустриални малини, съобщава Bulgaria ON AIR.

СТраната ни се нарежда на трето място след Полша и Сърбия. На конгреса се обсъждат намаляване на добивите, механизирането, квотите на потребление. У нас обаче все още има нерешени проблеми в отрасъла.

Липсата на работна ръка остава най-сериозният проблем на малинопроизводителите у нас. Причината е, че изкупните цени на замразените плодове са много ниски, както и разходите за труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ние мислим и за Баби Меците си...
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам логиката да искат да се плаща на тон, а не на декар, след като изкарват по-малко тонове от декар от средното. Това значи че субсидиите им ще паднат ако се плащат на тон, няма да се вдигнат. Българският мързелив земеделец само се чуди какви идиотщини да измисли само и само да му дават пари без да работи. Погледнете навсякъде из България, на 1 обработена нива се падат поне 3 необработени, повечето земи се взимат за ливади, за да не ги работят, а само да ги косят. Заради субсидиите.
15
4
 
9
 
! Отговори
Илия, но не светия преди 5 години
Навремето КОСЯХ в ткзс-то. Само на ръка! СЪС СЪРПА И ПРПАВЕХ НАЙ-ХУБАВИТЕ РЪКОЙКИ! Щото МНОГО ВНИМАВАМ ДА НЕ ПАДА ЗЪРНОТО. Механизация мисля е само за пихтия. Така че има нещо гнило в ИЗКАЗВАНЕТО ТИ.цецо, цецко-о-оооо кай та мама изпрати в града да се научиш на копютър за пишеш? Абе може ли да сте толкова непоръбени в главата бе!? Ами че на времето дядо ти само с конската талига е ходи до града!
14
0
 
41
 
! Отговори
Узуна преди 5 години
Според мен, у нас има доста фиктивни декари, от които нищо не се добива, а се взимат субсидии и от там автоматично спада и добива на декар.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войводина е само геогравски/ на хартия / в чертите на Сърбия. Стопански, финансово и културно е първата автономия в ЕС. Така искат и Каталунците, но не стана.
12
7
 
21
 
! Отговори
цецо преди 5 години
Навремето берях в ткзс-то. Само на ръка. Щото е мек и малотраен плод. Механизация мисля е само за пихтия, не за хапване или компотчета. Така че има нещо гнило в статията.
11
0
 
25
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
"Основният проблем за тях е, че подпомагането е на декар, а те искат да е на тон."Е какво им пречи да си механизират стопанството и да си прозивеждат повече малини за продажба? Излиза, че нямат желание да се потрудят за максимална печалба (повече тонове) освен ако някой не им плати и за това. Доста лузърски подход.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е , че НИКОЙ АМА НИКОЙ НА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ от младите.И всеки знае че субсидии от ЕС. СЕ ДАВАТ В ?,/НЕ В ЛВ/ КОГАТО ИМАШ ОЧЕРТАНА СОБСТВЕНОС С УИН/ УНИКАЛЕН ИДЕНТИФИК. НОМЕР/ И СИ НАПИШЕШ ИМЕТО.И НАСАДИШ.ДРУГОТО Е субсидия далавера от БГ в лв.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боки каза Фафли с палмово масло да ручаме.
8
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До7 кипи живот Защото не знаят какво е ТКЗС. И РУСКИТЕ КОЛХОЗНИЦИ НЕ СА ГИ НАСИЛА НАЦИОНАЛИЗИРАЛИ
7
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Сърбия и въобще в бивша Югославия никога не е имало нацоонализация на земеделските земи, ТКЗС и АПК, затова и селата са им по живи от нашите, а относно малините те не са подходящи за механизация, а и е малотраен плод, затова и навремето по Тошо нямаше много масиви
6
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нямат ЕС, следователно нямат и квоти и ЕС субсидиране. Който е ходил в Сърбия или само е минавал през територията й, ще знае - навсякъде оранжерии, по полетата се работи, навсякъде щъкат трактори, кобайни и камиони с ремаркета, а селата им кипят от живот. И всияко това след война. Може би това е тайната ?
5
5
 
38
 
! Отговори
Несъгласен преди 5 години
Да не би субстидията нещо да пречи на реколтата?Щото сърбите и лев не получават а я колко произвеждат и не само малини,всичко имат,че и по-евтино,за качеството не говорим.
4
2
 
4
 
! Отговори
любен преди 5 години
У нас е така.....
3
1
 
51
 
! Отговори
74388 преди 5 години
Че откога Сърбия получава субсидии от ЕС?Т.е. хората в Сърбия са се механизирали и бачкат без субсидии, а на нашите "бизнесмени- земевладелци" субсидиите им пречели.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Индустриални" малини сигурно значи, че не стават директно за ядене, а само на пихтия, нали? Нищо чудно, с механизирано бране сигурно половината е листа и клечки.
1
3
 
52
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Нормално само като видиш колко френски компании са инвестирали в Сърбия и у нас ти става ясно къде е по-перспективно.България скоро със Сомалия.Бойко иначе щел да управлява балканите !