"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България

Това са част от елементите в споразумението между ЕК и руския газов монополист
24 май 2018 20:17,
158
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България
Снимка: Reuters

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари, пише БНР.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени".

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
от общия джоб преди 5 години
6,6 ст от "Козлодуй", 7 ст от "Марица Изток 2", 14 ст от американските централи, 17 ст от ВЕИ-тата. За ВЕИ-тата и американските централи държавата дава 300 милиона субсидии от общия джоб
59
8
 
3
 
! Отговори
98989989 преди 5 години
До (-_-) 57Е може ли да задаваш такива въпроси , сега поклонниците на Краваристан ще започнат да фъфлят , да пелтечат , да се гърчат , трябва да мислят - а това им докарва нервна криза
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това русофила е странна порода - навираш му в очите как "братукшата" му го обира най-пладнешки и пак се пъне да защитава матушката. Тц тц тц, да се чуди човек
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52 тока е износ на Русия. Договора за доставка на горивото е руски. Българите само работят. Това е когато материала е на доставчика. Казва се ишлеме.
56
6
 
3
 
! Отговори
мдаааа преди 5 години
Миииииии и да се тръшкате и да не се тръшкате - това е Русия има огрооооомни запаси от горива Там из Северно море , Холандия и т,н - все ограничени находища , не стигат САЩ е далече , ТАНАП - на Турция дали ще им стигне само С две думи - бедни ми американофили - и да ривети и да не ривети - все тая
55
7
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
В същност България трябва да иска обезщетение от ЕС, защото този проект щеше да ни направи енергиен център на балканите.. Защо Украйна толкова реве за това, че скоро няма да има транзит през нейна територия?
54
8
 
4
 
! Отговори
Смеееееееееех преди 5 години
ЕК задължила ,,Газпром'' да продава газ на конкурентни цени. Няма такъв цирк.Как ЕК може да задължи фирма от държава извън ЕС особено пък Русия да направи каквото и да било? Газпром била монополист ами намерете си друг доставчик на изгодна цена и няма да е монополист дотогава ще си траете щото нали знаете че в който е ножа той реже хляба.Пореден опит на жалък ЕС да се направи на голямата работа.
53
4
 
4
 
! Отговори
украинците преди 5 години
Сега украинците внасят по реверса от Словакия и Полша руски газ на западни цени, та много им е хубаво
52
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бре , бреееееА братските Тецове американски по колко ни продават тока -"американските" тецове са собственост на руска офшорка бе ушaнко
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен поток 2 "ЩЕ СЕ СТРОЙ" поне десет години "ЩЕ " се проектира.И тогава ЩЕ , АМА НЕЩЕ.и може да стане.
50
2
 
2
 
! Отговори
миииии кажи де преди 5 години
До Анонимен 47 А защо се изнася евтиния ток от АЕЦ ????Да не би защото имаме едни обвързващи договори с Американски тец-ове, и веи -татаа ????
49
2
 
2
 
! Отговори
до АЕЦ Козлодуй преди 5 години
И какво значение има за хората каква е била производствената цена, като трябва да плащат 6.6ст?
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЕЦ "Козлодуй&qТова е най-евтината електроенергия в Европаама я изкупува фирмата жената на другаря Кадиев и си прибира кинтите, ама това не са ви го написали на листчетата от руското посолство
47
4
 
5
 
! Отговори
бре , бреееее преди 5 години
До 41 А братските Тецове американски по колко ни продават тока - > ние си го произвждаме , а те ни го продават , хайде казвай , с колко милиона годишно обедняват семействата в България ,за да пълним алчните американски гуши
46
2
 
3
 
! Отговори
АЕЦ Козлодуй преди 5 години
Не бъркай производствена цена с продажна цена - всеки продава като калкулира в цената и определена печалба. Първо се ограмоти, после спори.
45
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел спрял дедовия. На Путин не му хареса, че по тръбата платена с наши пари ще трябва да може да тече и газ от други доставчици. Да има конкуренция. И сам еднолично я спря.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 може да е ефтина но за България няма евтино. По простата причина, че износа се определя от Москва.Българите работят на ишлеме в АЕЦ. И за тях е пушилката. За руснаците парите.ТОКА ИЗЦЯЛО Е ЗА ИЗНОС.
43
5
 
6
 
! Отговори
Зелено чорапче преди 5 години
Тази статия някой да я прочете на глас на пРезидента със зелените чорапки, ама баааавно, за да може да нещо да схване.Добре, че е ЕС, щото с тоя нашия пръдльo направо станахме пак 16-та република.
42
5
 
4
 
! Отговори
не заблуждавай преди 5 години
До Анонимен 37 Ахахахахахаххахах , русия щяла да вдигне цената , и Германия щяла да се откаже от руския газ - > ахахахахаххахахаИ 3 пъти да им вдигнат цената , пак ще си купуват от Русия , защото братска Америка им го дава на цени, 10 пъти по високи от тези на Газпром
41
4
 
6
 
! Отговори
Брюксел преди 5 години
Брюксел спря "Южен поток" -това е очевиден факт. Тогава италианският премиер каза: "Северен поток може, а южен не може"