"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова праволинейна и тъ.па пропаганда, че чак е гнусно когато по този начин те правят на ид.иот.
151
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами санирането коства по 17000лв/според герб...какво са 4600лв за АЕЦ
150
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори пропагандата е елементарна и предназначена за глу.паци. Ако Белене струва по 4500 на всеки българин, умножете 7 млн. българи по 4500 и ще получите, че централата ще струва на българите 31,5 млрд. лв. Това е безумно число. Още повече, че около 3 млрд. вече са вложени и е построена площадката и са купени реакторите. Ако централата се строи от чужд инвеститор и той плати това оборудване само ще си върнем похарчените пари, още повече че не виждам намерения за държавни гаранции.
149
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
ало, редакторите, да не искате да кажете на фес. звучи къде по/красиво за гей/апаратчицвите...
148
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
какво щастие, че не носим калпак!
147
4
 
6
 
! Отговори
От чужбина преди 5 години
Путин иска да го набара гол за 12 милиарда ДОЛАРА български пари!!да си продават ръждясалите бойлери от 1986 година на Китай !!!
146
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как Шрьодер може,а България да не може,нали сме всички в ЕС?Искаме си ЮП и АЕЦ Белене!!!!ИСКАМЕ СИ АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК!
145
5
 
6
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Елементарна статия ! Фейкнюз!Но то искатда рзтурт пак републиката така че ..
144
2
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Нито е първото нито ще е последното бъркане в нашите джобове.Те така или иначе си бъркат без да знаем.Наистина темата втръсна влачи се вече една купчина време.Нито да я започнеш,нито да оставиш на вятъра похарчените милиарди.Да мислят нали за това сме ги избрали...
143
3
 
9
 
! Отговори
Ало преди 5 години
Начев лъже!!!
142
9
 
12
 
! Отговори
Сиртаки преди 5 години
Защолъжете хората? Пълни глупости са това, че всеки българин трябва да плати 4 х.лв.за Белене. Тази централа ще ни даде евтин ток за напредък на икономиката и битови нужди.
141
15
 
8
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
140
7
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 5 години
за тези 4600 ако ги дам няма да имам никаква възвращаемост! питам аз кой ме пита мен дали го искам?а и също така с тези спекулации да ходите на кино вие!!!!!
139
4
 
14
 
! Отговори
АБЕ ЕКСПЕРТ, преди 5 години
КОЛКО НИ СТРУВАХА "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ на които НЕ САМО ПЛАТИХМЕ ЗАЕМИТЕ И ГИ ПРЕВЪРНАХМЕ В ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ , но ни загробиха с нав дълг за 11,1 МИЛИАРДА лева?!!Ами колко МИЛИАРДА платихме на БОРИСЛАВОВАТА БАНКА за заемите на ВЕИ-та ??Колко от 80 стотинки за КИЛОВАТ СА ЗАЕМ на ЗЕЛЕНАТА БАНКА на Бориславова ?Над 30% от цената на тока е за ЗЕЛЕНА ЕНЕНРГИЯ!!КАКВА ПАЧКА ПРАВЯТ САМО БИРИСЛАВОВА И НЕЙНИЯ ПРИЯТЕЛ БОРИСОВ щом купуват КРУИЗЕРНИ КОРАБИ за милиарди евра?!БАНДИТСКА ДЪРЖАВ
138
2
 
16
 
! Отговори
Аз ли съм глупав? преди 5 години
Стана тя каквато стана. Още един милиард евро са нужни казва човека или 4600лв на човек. Ама аз като сметна 7 милиона по 4600лв ми излизат 32 милиарда лева... Айде да кажеме, че има предвид на всеки работещ - значи 10 милиарда. Пък накрая ще струва 1 милиард. *** май съм много глупав :D
137
7
 
8
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Какво значение има колко ще плати всеки един българин за Белене?!! Нали все пак париге отиват в братска русия!
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някоя оакана у'шанка може ли да обясни за какво е нужен тоя АЕЦ ?Режим на тока ли има какво ли ?
135
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя псевдо новоизлюпен и купен експерт манипулира. Цената на един енерго блок в Белене струва 2,5 милиарда евро. Като се има в предвид че имаме лицензирана площадка, проект, два реактора този експерт да каже колко остават. Защо никой не коментира че Росатом иска да инвестира, т.е. да построи централата и от парите от продажбата на ел. енергия да си върне парите като гарантира пазар за енергията. Защо се крие информация - Соро.с ли така нарежда?
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за тези пари ще сложа 4 КВата слънчеви панели на покрива безплатен ток, и ще забравя.
133
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало е да кажат:Пада се по 4800 лв на каскет.