АЕЦ "Белене": Трябва ли ни наистина? А опасен ли е?

Според експерт потреблението на електроенергия ще се повиши в бъдеще
Обновена: 28 май 2018 16:14 | 28 май 2018 16:00,
225

В разгара на политическите совалки между София и Москва във връзка с енергийните и икономически проекти настъпи времето за ясни параметри на втората АЕЦ, както и отговор на въпроса кой ще плати за изграждането на проекта "Белене". Има ли въобще инвеститорски интерес и реална химическа опасност за България?

Още по темата

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" е категоричен - АЕЦ "Белене" е по-скоро политически, а не икономически проект за страната ни.

"Белене" е като парен локомотив в ерата на електромагнитните влаковe. Това е проект на близо 40 години. Къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво? Няма изградено хранилище. Освен това зоната е сеизмично активна. Ако няма сигурност за българите, по-добре "Белене" да не се прави", подчерта още политикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все повече българи напускат страната, на бизнеса не му трябва допълнително енергия и накрая тази АЕЦ ще стане излишна.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на противоположното мнение: "Въпреки че "Белене" е проект на 37 години, технологията е оценена от международни агенции като много висока".

"Проектът "Белене" има изключително висока надеждност за защита. Може да издържи 72 часа без електрозахранване. Не може да се повтори ситуацията с реактора "Фукушима". Ядрените отпадъци пък са предвидени в самия проект и има къде да се съхраняват", уточни още експертът.

Според него потреблението на електроенергия ще се вдига с годините и определено проектът "Белене" е рентабилен и добър за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
4
 
! Отговори
от бг прост народ преди 5 години
силин требва ама от силикон не се цица
135
3
 
6
 
! Отговори
mgs преди 5 години
До extremistТя Германия ЗАТВАРЯ Атомни централи, изпълняват приетите от самите тях планове...Няма *** ми, дойди ми
134
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дайте да ни заробят с милиарди,после се давете в беленския гьол. тия съвсем ни мислят за балъци
133
2
 
7
 
! Отговори
от бг прост народ преди 5 години
парите от здравна каса пенсионни фондове трябват ли ни? опасни ли са? вече са на спестовна сметка на мързеливи бг тарикати ,,милионери,,
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва им на тези които искат да откраднат едно 20-30 милиарда
131
2
 
6
 
! Отговори
Трябва ли? преди 5 години
Пак да ви обяснявам.Къде е изгодата.Надолу споменатите не съм ги проверявал защото е губене на време.Само ще ве вметна ,чеЦената на електричество при най скъпият модел За момента еДИЗЕЛ-ЕЛЕКТРИЧЕСКА Централа С Гориво RMG380 е 0,0957 $ за КВт.Всичко друго да ви е честито.
130
4
 
5
 
! Отговори
крадци и лъжци преди 5 години
експертите лъжат от години не се разбраха с тоя аец абе българска боза няма ви плащаме милиардите дето откраднахте мошеници
129
3
 
9
 
! Отговори
реплика преди 5 години
118 На мене руски енергийни източници не ми трябват, защото къщата ми е на термопoмпа,а на покрива фотоволтаечни панели ---ти си намерил своето битово решение, но жалкото е, че и мисленето ти е битово - не трябва само ток за бита, но и за индустрията и не вярвам вечер и нощем да не употребяваш ток от мрежата
128
6
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
АЕЦ---ЩЕ ИМА АКО НЯКОЙ СИ ВЛОЖИ ПАРИТЕ В НЕГО .....ОТ ЧУЖБИНА!БЪЛГАРИЯ---НЯМА ДА ДАДЕ И ЛЕВ ...ЗА ТОЯ РУСКИ *** И ЖЕЛЕЗЕН СКРАП!ГАРАНЦИЯ!!!!!!!АКО ГЕРБ , ГО НАПРАВЯТ ...ПРОСТО ЩЕ ПАДНАТ ОТ ВЛАСТ!!!
127
5
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
АЕЦ ще има - не можем да караме до безкрайност със старите мощности, нито да плащаме постоянно нарастващите цени на въглеродни емисии. Дано се намери инвеститор, защото вече и пари за строителство нямаме. Иначе ще калкулираме три милиарда загуби от вложеното досега и ще правим музей на открито.И влакове, и автомобили с водородно гориво да се появят у нас (както беше писал някой) водородът не се бере по поляните и за добиването му е нужна енергия.До 126: Чети и ще си отговориш кой и къде.
126
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строим ние атомен самовар и всички ни се смеятЗащо сърбите дето толкова се имат с московците не се вързват с един АЕЦ?
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при облачно време ФЕЦ произвеждат енергия
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ-а е *** работа. Къде ще сладирате отработеното гориво? Кой ще го преработва? Кой ще добива урана и ще рискува живота и здравето си? Кой ще се занимава с спрените реактори и тяхното безопасно демонтиране? Кой ? Кой ? Кой ?
123
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонименВсе едно ще се наложи да купуват нощем, при облачно време и т.н.
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да преподпишем с Американските централи за още 30 г. и всичко ще е точно!
121
8
 
7
 
! Отговори
НЕМАМЕ НУЖДА ОТ АЕЦ! преди 5 години
ПОЧТИ ВСЯКА КЪЩА В БАВАРИЯ ОСОБЕННО ОКОЛО МЮНХЕН , Е СЪС СОЛАРНИ ИНСТАЛАЦИИ НА ПОКРИВА!ХОРАТА НЕ ИМ ТРЕБВАТ АЕЦ!
120
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соларните керемиди дават пикова мощност 1 kWh за 14 м2, при блок с покрив 400 м2, това прави 28kWhако в един квартал имаме 100 блока, това ни дава 2.8MWhако имаме малък град с 1000 блока, това ни дава 28MWhако имаме голям град с 10000 блока, това ни дава 280MWhняма разходи за пренос, няма ЧЕЗ, няма ЕВН ...
119
5
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРМАНИЯ КАТО ПОЧНЕ ДА ЗАТВАРЯ АЕЦ-И И НИЕ НЯМА ДА ПРАВИМ БЕЛЕНЕ
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ един MWh от фотоволтаични централи струва $50
117
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече писах:На мене руски енергийни източници не ми трябват, защото къщата ми е на термопмпа, а на покрива фотоволтаечни панели с 30 годишна гаранция.Ако и русофилите си заминат с влака на дружбата за руския Гулаг, България ще стане прекрасно място за живене !