"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни

Религиозните хора нерядко застъпват по-десни позиции от хората без вероизповедание
Обновена: 2 юни 2018 20:16 | 1 юни 2018 20:30,
93
"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни
Снимка: visualhunt.com

От гледна точка на социолозите, Западна Европа днес е "един от най-светските региони в света". Това показват резултатите от изследване на американския "Пю рисърч", проведено в 15 западноевропейски страни. Социолозите са провели над 24 000 телефонни интервюта през лятото на 2017 година със случайно подбрани пълнолетни граждани от Западна Европа.

Изследователите установяват интересни факти: 90% от всички западноевропейци са кръстени. Общо 71 процента официално са записани като християни, обаче само 22 процента от тях ходят на черква поне един път в месеца. Затова социолозите обявяват само тази група за практикуващи религията християни. Най-висок е делът на хората без вероизповедание в Холандия /48 процента/, а най-нисък в Ирландия, Италия и Португалия /15 процента/.

В контекста на тези резултати, социолозите от "Пю рисърч" напомнят за историята на Европа. Западна Европа е била "люлката на протестантството и бастион на католицизма през по-голямата част от нейната история", пишат социолозите. Те установяват и друго: съществуващата и днес християнска идентичност в Западна Европа има и "силна връзка" с националистическите представи, също и с негативното отношение към мигрантите и религиозните малцинства.

Но дори и сред практикуващите християни междувременно се забелязва по-голяма толерантност към спорни теми, свързани, например, с еднополовите бракове или легалното прекъсване на бременността.

"Националистически настроения"

От студията става ясно, че религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения". Независимо от това дали редовно ходят на черква или не, християните са далеч по-склонни от атеистите да свързват националната идентичност с произхода. Тази тенденция е най-силно изявена в католическите страни като Португалия, Италия, Ирландия и Испания, но също и в протестантска Швейцария. Германия, Франция и Австрия се нареждат по този въпрос непосредствено след споменатите държави. Социолозите разглеждат и въпроса за "културното превъзходство". Изявлението: "нашият народ не е перфектен, но нашата култура превъзхожда останалите" получава с 21% по-голямо одобрение сред практикуващите християни, отколкото сред хората без определено вероизповедание. Точно същата разлика се проявява и сред поддръжниците на дясната и лявата политическа идеология. Студията не се занимава с конкретни партийно-политически предпочитания. Но по отношение на спорните политически теми като интеграцията и националната идентичност, отношението към бежанците и към евреите, християните трайно застъпват по-десни позиции в сравнение с хората без вероизповедание.

Негативно отношение към мюсюлманите

Социолозите от института "Пю" установяват, че християните в католическите страни от Западна Европа имат значително по-негативно отношение към мюсюлманите в сравнение с християните от протестантските държави в Северна и Северозападна Европа. 28 процента от католиците отговарят положително на въпроса дали да се забрани на мюсюлманските жени да носят религиозно обусловено облекло. Сред протестантите подобни позиции застъпват само 17 процента от анкетираните. 27 процента от католиците отговарят положително и на въпроса: "Чувствате ли се като чужденец в собствената си страна, поради големия брой мюсюлмани?". 20 процента от протестантите също отговарят положително на този въпрос.

Само преди няколко дни папа Франциск се изрази доста скептично за състоянието на християнството в западните общества.

"Развитието там ми напомня за корабокрушенци, които се опитват да си направят сал", заяви главата на Римо-католическата църква в интервю за един италиански вестник.

Папата визира изключително Европа. Той още веднъж изрази убеждението си, че бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.

Автор: Кристоф Щрак
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Марги преди 5 години
"Религиозните хора нерядко застъпват по-десни позиции от хората без вероизповедание" - веднъж и "Дойче веле" да констатира истината! И слава Богу, защото кой би защитавал консервативните ценности, ако не християните! ..."религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения"...чакайте, не бъркайте нацистите, които са окултисти, с християните! Чудно защо авторът не забелязва православните, които носят истинското учение на Исус Христос?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Богомил - Вашите разсъждения издават истински безбожник и значи гоненията срещу Богомилската ЕРЕС, са били съвсем резонни! И ако не знаете, духовната воня на богомилите ни е натресла Божия гняв, и Бог е допуснал турското робство! Друго пояснение - Православните не са товарили роби от Африка! Има голяма разлика между православие, католицизъм, протестанство и т.н.....
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срамувайте се бели шматки!Ще дойде времето и на европейски Тръмп..... или нещо по-лошо
61
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа и светът са постигнали всичко благодарение на ПРОСВЕЩЕНИЕТО! Не на християнството, а на Просвещението! Християнска Европа, простете, е миришела ужасно! В буквалния смисъл.Да се тласкат днес народите зорлем към Средновековието е престъпление срещу човечеството! Превъзходството на Европа е в Просвещението! Загубим ли знанието, ще загубим всичко!
60
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава статия може да се напише ЗА ВСЯКА ЕДНА РЕЛИГИЯ И КУЛТУРА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.Но се пише за белите европейски християни.Съвсем случайно.
59
1
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 5 години
И аз това казвам. Не може да се приеме за законно заселването на огромни маси чужденци по покана на някой от управляващите или поради овчедушното гостоприемство спрямо незаконно нахлуващите през границите.В Швейцария, за да получиш гражданство, покрай всички условия има едно, много показателно - трябва през последните 6 месеца да си живял на един и същи адрес и съседите ти да дадат съгласието си ти да станеш швейцарски гражданин!Затова, заселване на големи маси -само след референдум!
58
1
 
30
 
! Отговори
Нека се разпореждат преди 5 години
у дома си нехристиянските народи.А сега на какво сме свидетели? Пристигат в християнска държава, защото знаят, че местните хора са постигнали много и при тях се живее по-добре. Заживяват на гърба на местните християни, на соц.помощи. Но имат претенцията да не спазват местните норми и не крият, че целта им е да налагат ислям! Заявяват, че когато свърши интеграционният период, само бащата на семейството ще работи! Кадъните и безбройните им деца ще са пак на гърба на работещите християни!
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И слава богу е била френската революция"То ако тая революция, полята с морета от кръв, е от Бога, по добре да вземем да се гръмнем. Не би трябвало да се разглежда като нещо добро въобще. Контролът минава от едни ръце в други, ама стадото долу все така е бито, отстрелвано и стригано. Всичко друго са сладки приказки за наивници.
56
0
 
30
 
! Отговори
художника преди 5 години
Папата още веднъж изрази убеждението си, че бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.....----------------------------------------А дали културите на останалите континенти ще уважават бъдещото християнството???
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено правилната християнска политика, благодарение на която сега Северна Америка говори английски, а Южна - испански и португалски, е: огън и меч за неверниците, а Господ ще познае своите! Ето това са били истински мъже. Хиляда като Писаро и Кортес стигат за целия Близък Изток.
54
16
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До ГoшуПетербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа...
53
4
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сега ще изкарат и християните виновни за всички поразии,които се случват напоследък!Тая чи.утска наглост край няма.Били сме нетолерантни към мюс.литата!А заслужават ли те толерантност или си просят нова РЕКОНКИСТА?Подадеш ли им пръста-отхапват ти ръката!Пределно ясно е какво целят евреите с предизвиканото от тях ислямско нашествие-съсипване на Европа като бастион на бялата раса и култура!Защо?Ами защото само белите са им реална интелектуална конкуренция!Останалите са много по-лесни за подчиняван
52
1
 
30
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Скоро ще се роди един нов, като онзи малкия, с мустачките. Ще видите тогава вие една толерантност.................Европа не си научи урока и ще го повтаря докато го научи!!
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
папата казва :бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.............новият минист.председател на италия казва, че трябва да се депортират половин милион от бежанците им............и как ще се разберат двамата? а някой ще пита ли и народа там?
50
1
 
29
 
! Отговори
batko преди 5 години
Всички статистики и проучвания са манипулирани и абсолютно НЕ ОТГОВАРЯТ на реалността. Попитали 100 човека или 1000 човека. Е и?? платили на 1000 човека по 20 лева и голяма праз.... как може да им вярвате изобщо??? 100% от статистиките са абсолютна пропаганда. Превръщат човека в статистика... средна стойност... е бати олигофренията.
49
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък Дарвиновата теория е отричат, защото границата между майймуната и човека беше Средиземно море, а сега всякаква полуфабрикатна форма на живот се домъкна в Европа. И не ми говорете за толератност на нашето ниво. Онези дето ревЪт трябва да се приберет в толерантната Азия, Африка или Близкия Изток.И какво само сондирате на хората мнението и им налагате псевдо-култура от примитивен тип. ЮАР - най-яркия пример, когато майймуни управляват какво се случва с държавата.
48
6
 
16
 
! Отговори
До схемата преди 5 години
Имената, които си изброил не говорят нищо на 90% от сънародниците ни. Те знаят Азис, Криско, НиЛо, Яката дупара, Генерал Божи гол и Бойко Борисов. Затова и ще се затрием до 15-20 години, както си е наапълно редно.
47
5
 
25
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Не е до религия а до раса.Евреите го доказват великите умове: Айнщайн Капица Ландау и тн са бели евреи иначе в Израел има етиопски евреи(не.ри) има си ги и техните си евреи които са си някакви семити.Но бялата компонента върши нещата.А тоя дето говори за някакви имагинерни ислямски учени че даже и африканци(разбирай не.ри) просто няма нужда от коментар!
46
19
 
3
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Леле мале! Вие сте такива аутисти, че за пореден път губя вяра в българското образование. То си личи, какви слаби и некадърни *** е обучавало, колко добре ги е обучило и колко добре са възпитани от родителите си, научени да чакат на готово през 45те години промиване на мозъка от средата на миналия век. Но то такива сме си вече, страхливи, ***, но със самочувствие. Отчаях се! Довиждане.
45
14
 
2
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До До схемата 53Е, явно е че не съм извисен интелектуалец като тебе. Не всички имаме честта да растем в мазе, набутани там от по-възрастен роднина от мъжки пол тайно от останалите.Шапка ти свалям за умението да дискутираш. То си личи от какви си възпитаван. Когато хората ти казват, че не си нищо повече от едно л***йно най-вероятно просто ги замерваш с л******, за да можеш и ти да кажеш същото за тях. Жалък си, надраснал съм момента, когато се обиждам от 12 годишни комплексари.