Знаете ли това за британската кралица Елизабет Втора?

Днес се чества нейният 92-и рожден ден
9 юни 2018 15:08, Елка Василева
30
Знаете ли това за британската кралица Елизабет Втора?
Елизабет ІІ. Снимка: архив, Reuters

По повод днешното официално честване на 92-ия рожден ден на британската кралица Елизабет Втора Би Би Си предлага няколко любопитни факта за Нейно Величество:

- Кралица Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г., но по традиция обикновено празнува през втората събота на юни, когато времето във Великобритания е по-подходящо за официални чествания.

- На мястото в Лондон, където е родена Нейно Величество, понастоящем има китайски ресторант. За любопитните остава загадката дали кралицата някога го е посещавала.

- Приблизителният ръст на кралица Елизабет Втора е 163 сантиметра.

- Всеизвестно е, че любимите кучета на кралицата са от породата корги. За времето си като монарх Нейно Величество е имала над 30 коргита.

- Първото си корги, Сюзан, бъдещата кралица получава като подарък за 18-ия си рожден ден през 1944 г.

- Колкото до останалите животни - Елизабет Втора официално притежава всички китове и делфини във водите около Великобритания.

- Схващането, че Нейно Величество притежава и всички лебеди във Великобритания, е погрешно. В действителност нейна собственост са само екземплярите от вида Ням лебед, обитаващи части от река Темза.

- Кралица Елизабет Втора е почитателка на шотландските фолклорни танци. Всяка година, когато се оттегля в имението си Балморал в Шотландия, Нейно Величество организира специални балове за съседите си, управата и персонала на имението и членовете на местната общност.

- Първият футболен мач, на който присъства кралица Елизабет Втора, е финалът на първенството през 1953 г., когато "Блекпул" побеждава "Болтън Уондърърс" с 4 на 3. Топката, използвана по време на мача, по-рано през тази година беше продадена на търг за над 5000 лири.

- Улиците, кръстени на Елизабет, са 237.

- Ликът на кралицата е изобразяван върху монети в минимум 35 различни страни и е запазен дори в някои държави, които вече не са нейно владение. По този показател Елизабет Втора държи рекорда за жив монарх.

- Иновациите и технологията на са чужди на Нейно Величество. Кралица Елизабет Втора изпраща първия си имейл през 1976 г. от британска военна база - дълго преди повечето хора да са "помирисвали" компютър.

- Първия си туит Нейно Величество изпрати през 2014 г.

- Кралица Елизабет Втора е "участвала" в каскада в стил Джеймс Бонд. Всъщност двойничка на Нейно Величество скача с парашут на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., преди истинската кралица да заеме мястото си на стадиона.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Елизабет Втора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зъл рептил
20
5
 
5
 
! Отговори
офшорни гащи англия преди 5 години
памперсни *** за по лесно
19
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Памрерсите, които използва НВ са си на фирмата "Pampers"...
18
7
 
7
 
! Отговори
La France преди 5 години
Vive La France, Vive La République! Долу измислената монархия, остатък от средновековието и от крепостничеството.
17
2
 
8
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
И аз имам днес на 9 юни рожден ден ,но никой не писа за това събитие !Само получих целувки и цветя от любимия и от най-близките ми и обичани хора! пожелавам си всичкото здраве и любов на света.Честито и на другите рожденици с пожелания за късмет, здраве и да бъдат много обичани! Наздраве на всички!
16
2
 
3
 
! Отговори
Слава преди 5 години
Има една великолепна снимка с сестра си Маргарет като деца.. Вижте я ..
15
1
 
3
 
! Отговори
Флаш ГОРДОН преди 5 години
За избор на нова кралица която да седне на трона на НЕгово Величество в Лондон похарчихме седем работни седмици навремето.събрахме комисия .Пристигнаха важни началници чак от Тихия океан и Андите.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито бабе! Смени ли люспите?
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалявате с тази подробна информация за това семейство! Не сме били никога английска колония, тази информация е много далеч от делничния ни живот.
12
5
 
16
 
! Отговори
az преди 5 години
тази скукарджа ще надживее сина си ,камилата и кой знае още кого.сигурно и сменят кръвта,като точат свежа от дечица-англичаните са способни на това
11
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 години
Заболя *** ***.
10
15
 
21
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Аз не съм за монсрхия защото и без това си нямаме наш цар,аз съм да се върне комунизма от преди 1989 година.
9
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оххх, какво ни занимавате с тая дъртофелница.
8
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм ЗА монархията!Може да плюете, може да обиждате, но е ФАКТ, че президент, министъ-председател и тем подобни "държавни лидери" може да стане *** и пульо, който знае, че е там за 4-5 години. Монархът, ОБАЧЕ, се РАЖДА монарх и още от пеленаче се възпитава да бъде лидер на държавата и народа. Възпитава се, че това е НЕГОВИЯТ народ. И именно тук е предимството на монархията - дори да има лични пороци и недосатъци, монархът знае, че това е и ще бъде неговата държава! ОСтаналите- крадат 4-5 год
7
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дърта вещица!
6
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква е тая дърта вещица.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който знае чужди езици може да прочете в интернет а не тука от тоа краден Текст от сайта на БТА , сайта Днес.бг преживява изцяло от кражби от интернет
4
8
 
28
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Не са отбелязали колко костенурки е имала и ги е надживяла.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво ни занимавате с тая кралица, пишете за Путин какво яде
2
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз си помислих, че е починала с това черното на шапката.