Вкусни зеленчуци, но образуват газове. Кои са те?

Те съдържат малко калории и палитра от полезни вещества, но...
11 юни 2018 09:15, Михаела Лазарова
9
Вкусни зеленчуци, но образуват газове. Кои са те?
Снимка: pixabay

Зеленчуците са много важна храна, съдържаща малко калории и огромна палитра от полезни хранителни вещества. Но някои от тях, особено тези от семейство Кръстоцветни, могат да са причина за поява на дискомфорт в корема, подуване, газове и болки.

Тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на полезни хранителни вещества, заради което не се препоръчва тоталното им избягване. По-добре е да ги похапвате в много малки количества и в комбинация с много вода.

Една от главните причини, поради които тези зеленчуци са толкова трудносмилаеми, е наличието на специфични сложни въглехидрати, наречени рафиноза. Това е комбинация от глюкоза, галактоза и фруктоза.

Нашите тела не са способни да разграждат рафинозата в стомашно-чревния тракт, което предизвиква ферментация в чревната флора.

Поради този факт се получава подуване, запек, газове, разпъване.

Кои са тези зеленчуци, предизвикващи неприятните симптоми?

1. Броколи

2. Зеле

3. Къдраво зеле (кейл)

4. Карфиол

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
15
 
! Отговори
ххх преди 5 години
Зеленчуците имат нулева хранителна стойност и са пълни с пестициди. Веганите затова са луди.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - много се търтори от ряпа, обаче за мезе е идеална - настъргана на ситно с моркови, зеле, зехтин и оцет.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето място за анализ на стахиозата, вербаскозата и рафинозата, а на желаещите и газ за горене - сисеритол.
1
1
 
24
 
! Отговори
ааа не бе преди 5 години
Бобец-спомага за пълнене на газовия хъб на Боцмана.