Коралите в бариерния риф - застрашени от избелване

Причината - емисиите на парникови газове
5 юли 2018 21:09, Петя Славова
5
Коралите в бариерния риф - застрашени от избелване
Снимка: Reuters

Големият бариерен риф е застрашен от масово избелване на коралите на всеки две години, ако не бъдат намалени драстично емисиите на парникови газове, съобщи ДПА.

Още по темата

Заради покачващите се температури на повърхностната вода от един век, горещите вълни в океана в световен план са по-чести. До 2034 г., тези екстремни океански температури, предизвикали масовото избелване на рифа през 2016 г. и 2017 г., могат да станат много чести - на всеки две години, пише БТА.

"Подобни кратки периоди между избелването са много опасни, защото групите корали се оформят поне за 10 години" - обясниха от австралийския Съвет по климата - организация с идеална цел, работеща за опазването на околната среда.

Големият бариерен риф край източния австралийски бряг е най-голямата коралова система в света. Той е по-голям от Италия. През 2016 г. и 2017 г. обаче умряха около 30 процента от коралите, като в някои зони смъртността беше 75 процента. Избелване на всеки две години би било "смъртна присъда" не само за Големия бариерен риф, но и за другите коралови рифове по света.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
fake news преди 2 години
преди 2 години го декларираха официално за "мъртав". и официално няма причина. днес както винаги с преписката на пропаганда без истина
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зелените" джихадисти още ли насаждат колективна вина на цялото човечество? То човечеството се управлява от шепа хора, кво ни занимавате нас.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, парникови газове това със затоплянето и ледниковите периоди изобщо не зависи от човека, динозаврите пазиха чистота и кво стана .