0.25 ст. за час нощен труд. Кога ще се промени това?

Над 400 хил. българи работят през нощта
37
0.25 ст. за час нощен труд. Кога ще се промени това?
Снимка: архив, БулФото

Работното време през нощта при петдневна работна седмица е до седем часа. Има и механизми за ограничаване на нощния труд.

Това обясни социалният министър Бисер Петков, попитан от депутата Надя Жекова дали ще има по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд, който се полага от над 400 000 българи.

Още по темата

С Наредба е предвидено на работниците и служителите да се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд не по-малко от 25 стотинки, когато работата е между 22.00 и 6.00 часа сутринта.

Това възнаграждение е определено като минимален размер, но с колективен трудов договор, с вътрешни правила за работната заплата или с индивидуален трудов договор може да се определи и по-висок размер, обясни министърът. Така било в предприятията с активен социален диалог.

Бисер Петков посочи, че нощният труд е забранен за ненавършилите 18 години, за бременните жени и за жените в напреднал етап на лечение инвитро, за майките с деца до шестгодишна възраст и за майките, грижещи се за деца с увреждания, за трудостроените работници и служители.

Надя Жекова каза, че в наредбата за структурата и организацията на работната заплата принципите за определяне на нощния труд не са осъвременявани от 2007 г. Тогава минималната работна заплата е била 180 лева.

За една нощна смяна, за един отработен час през нощта, ставката е 25 стотинки, което прави 1,75 лева, които са недостатъчни дори за транспортните разходи на работниците. Тази ставка не е обвързана с минималната работна заплата и е възможно да бъде осъвременена с процента на индексация спрямо нея, коментира Жекова, цитирана от БТА.

Решението на този въпрос трябва да се търси чрез трудовото законодателство, като част от по-големия въпрос, свързан със заплащането на труда, заяви Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
гръм преди 4 години
До АнонименКато работиш 4 часа ще получиш 1 лев не 1 ст.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф и по празниците за какво се работи за слава офф умници
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олелел ! ХХАхахахах !После, зщао офейках още на 17 ... Къде са ми 1.5 ставката, за допълнителни часове ? 1.5 за часовете след 21:00 и 1.75 за периода от 24:00 до 06:00 ? Къде са ми за ухйкендите и празниците ? Веднъж ми се случи, да работя извънреден нощен труд в един супер маркет, след 12 часа в събота. Платиха ми 3 пъти повече, откото бе базовата ми почасова заплата. А в България дават 25 стотинки !? Шооо не земете се гръмнете, а ?
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Tractor 30Има си данни за средногодишната нетна миграция.Виж ги и тогава пиши червените си повърни.Кой намали числеността на българите бе червенотиквеник?Миграцията беше е своя разгар когато не бяхме чували за Борисов и ГЕРБ.В централните софииски гробища ще ви копаме вас червените чървули.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFA--------------------------------------Минимум хилядарка над заплатата.Ако искаш този човек да ти бачка.
32
1
 
14
 
! Отговори
На Баце статистиката преди 5 години
Значи до сега е (0.25) стотинки на час - по заглавие, или 1 стотинка за 4 часа! Евентуално, би станало по 25 стотинки за 1 час или по 1 лев за 4 часа, за 8 часа нощна работа ще имаме "ОГРОМНОТО" увеличение от 2 лева или около 1 евро !!! За 22 изреаботени нощни смени - 22 левчета добавка - силно нали!Но Баце със гордост ще каже - "увеличихме доходите за нощен труд 100 пъти" - и дори няма да е излъгал!Така се прави статитстика!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Списвачката Йорданова даже се мъдри с титлата "редактор общество и политика". Препоръчвам да си изяде дипломата ако има такава.
30
1
 
18
 
! Отговори
Tractor преди 5 години
Мдаа, време е да прекръстим Терминал 2 на летище София на "Б. Борисов". Или поне Централните софийски гробища. Да намалиш населението си с 1/4 и да си обиден че ти го казват - или си ментален инвалид, или ***.
29
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, както правилно бе забелязано от колегите по-долу, става дума за 0,25 стотинки на час. Четете заглавието! Т.е. една стотинка за 4 часа!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога.Последният ще затвори вратата и толкоз
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога ше се промени това а? мухобоико г.рберасти крадливи
26
1
 
17
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 години
....ама ка така ?!? ... нали БГ процъфтява ??? :))))
25
3
 
5
 
! Отговори
Сао Нян Са Лам преди 5 години
NATO има най-много вина!
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е виновна!
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И излиза, че за нощен труд дават по малко над долар нас - 1,75 лв.Това е пълна подигравка. То в други страни тези пари не се дават и на отработен час през деня.
22
2
 
10
 
! Отговори
фаните го... преди 5 години
Е Бубайко скоро ще управи света и се заема с нас....
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами значи ние имаме 7 ч. и 30 мин. нощни смени всеки ден 5 дена в седмицата (без събота и неделя), и какво се оказва, че това е незаконно ли?
20
0
 
25
 
! Отговори
фанахте го нежно... преди 5 години
А...от съюза на работодателите са много доволни изключително са против всякакви увеличения и тези дни по всички телевизии и прочие ще ви бъде доказано колко справедлива сума е 0.25...
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от времето на комунизма.Тогава работих нощно време за тази надница.
18
1
 
41
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
Вервайте ми - скоро ще се промени на 0,26 лв. на някое Куково лято, някой слънчев ден ...Не разбирате ли - няма ли масови стачки - нищо няма да се промени!