Нощен труд и високи заплати: Колцентровете – предпочитани от студенти

Ако говорят редки езици възнаграждението може да стигне 4000 лева
15 апр 2018 09:41, Боряна Павлова
85
Нощен труд и високи заплати: Колцентровете – предпочитани от студенти
Снимка: архив Reuters

У нас законите, с които се позволява нощен или извънреден труд, са гъвкави, така че всеки, който иска да работи нощна или допълнителна работа, да го прави спокойно. В други западноевропейски страни не е така, казва икономистът Стоян Панчев.

Той сочи за лош пример Франция. “В момента Еманюел Макрон се опитва да реформира законите за извънреден труд, защото са тежки. Оказва се, че много хора са възпрепятствани да работят толкова, колкото искат. Твърде силни синдикати са наложили остарели закони, които пречат”, обяснява икономистът.

“Пекарите във Франция, които работят нощно време, са задължени да имат поне един почивен ден в седмицата. В момента на пекар е наложена голяма глоба, защото е работил цяла седмица”, добавя Панчев пред "24 часа".

Според него новите трендове при нощния труд в България са съсредоточени в аутсорсинг индустрията – кол и сървиз центрове, които обслужват хора в други часови зони. “Българи, които работят през деня, понякога работят нощна смяна например в Щатите. Има и български работници, които се трудят само нощем в колцентрове”, казва Панчев.

Той обяснява, че у нас вече има фирми, които се занимават с т.нар. интернет телефония. Поддържат технологията от България на компании от цял свят.

“Интересното е, че заради глобализацията и компютърните комуникации в България могат да се извършват дейности, чийто ефект се вижда много далеч, и много от тези дейности са свързани с 24-часово покритие. Когато имаш телефоните на фирма в Чикаго, твоята компания трябва да е готова по всяко време, включително и през нощта, да ги покри+ва”, подчертава икономистът.

Кой какво възнаграждение получава? Плюсовете за тези, които работят през нощта, са в заплащането. То е много по-добро, обяснява икономистът. И уточнява, че има много студенти особено от технически специалности, които работят нощен съпорт.

“Тази работа им дава достатъчно пари да могат да се издържат например в София. В същото време студентите имат възможност да ходят на лекции. Наистина нощната смяна е подходяща за млади хора”, убеден е Панчев.

“Ако работиш в колцентър на български език, ще вземеш много по-малко от този, който работи в колцентър с редки езици - арабски, турски, японски, сръбски и други. Подобни кадри получават над 4 000 лв. Ако знаеш английски език и имаш прилична техническа грамотност, може да вземеш около 2000 лв. в колцентър”, разсъждава Панчев.

Краси Минков работи от 3 месеца в кол за поддръжка на интернет доставчик. “Моето работно време започва в 0 ч и приключва 6 ч. Живея на 400 м от офиса и вървя до него пеша. Това е като да идеш до магазина!”, разказва Минков.

Обикновено си ляга към 6,30 ч. Необходими му са 7-8 ч сън. Казва, че нощният труд не го отегчава и не пречи на ежедневието му.

“Със сигурност нощният труд е по-добре платен в частния сектор. Много често в държавните структури обаче имаш повече време за почивка. След нощна смяна там задължително имаш 2 дни за почиване. Т.е. при ненормирано работно време се спазват всички почивки, а при частните фирми не е така”, обяснява Панчев, сравнявайки професиите в кол- и сървис центрове с полицаи и пожарникари.

Той има информация, че много от българските студентки по медицина нощем работят като медицински сестри. “Това им помага, преди да станат специализанти. Хем научават нови неща, хем влизат в професията и имат възможност да си набавят допълнителен доход”, казва икономистът.

Според него няма проблем, когато “човек иска да работи повече, за да извади повече пари, въпреки че ще е повече натоварен от това, което е записано в закона”.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
gost преди 7 месеца
Страшна скапанящина са тия кол центрове. Парите може и да са добри, но това постояяно да се усмихваш и да се държиш мило като някой палячо, не мога да го изтърпя. Отделно и да съм закован на стола с часове и да провеждам едни и същи разговори като робот. После като изляза и ми се обади някой приятел, сигурно ще му кажа - добър ден с какво да помогна...
Да не говорим, че постоянно отнасяш псувни и обиди от разни ядосани клиенти.. а дръзнеш ли да им отвърнеш, те уволняват.
77
1
 
14
 
! Отговори
Тенарес преди 7 месеца
Абе за нощния труд ако не спиш поне 4 часа докторите казват-диабет,високо кръвно,инфаркт,инсулт и други хубави болести.тъй че си работете през ноща.
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимна

Последно беше + 24 сотинки за вски час нощен труд, което сигурно е било прилично зпалащане, пред 1918-а година.
75
3
 
1
 
! Отговори
roquet преди 7 месеца
Bg rekite i bg eserata da predostavim na efendi Erdogan da gi chisti i ukrepva, toi mnogo obicha bg narod i Bulgaria.
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
 4 000.....сега отнаряме сайт за работа и четем обяви с редки езици, плюс английски заплати под 2000 лв. включително китайски, японски. Какъв турски ви гони и 4000 лв. заплата.
73
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В кол центровете никой не взима 4000 лева освен мениджмънта. Проверете каква информация изнасяте, за да не заблуждавате хората. Няма много работни места с редки езици. Който е учил рядък език, си е загубил времето. Най-много се търсят с немски и френски като английският е само на работно ниво т.е. много ниско. По-добре да се учи немски.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Имигранта
Добро самочувствие имаш,но на тези госини и с тези претенции би трябвало да знаеш,кога се използва съюза "и" и "й"!
71
7
 
19
 
! Отговори
Имигранта преди 7 месеца
Вместо да се притесняваш и да ме питаш какво съм записал,късно ли не е ли късно и тн,се запитай няколко въпроса
1:нормално ли е да ме управлява прост пожарникар....
2:аз който съм с претенций(ти явно си)какво правя в сайт като този....
3:аз познавам ли го този човек,за да го квалифицирам като прост,или закъснял за нещо си
По-малко злоба и повече подкрепа по между ни,това ще ни изкара от калта
Всеки заслужава уважение,без значение:КОГА И КАКВО Е ЗАПИСАЛ ЩОМ Е ПОЛОЖИЛ ТРУД
ЛЕК ДЕН
70
2
 
38
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
За какъв нощен труд-във България- той, изобщо не е заплатен!!!!!! На час, колко е заплащането?????После,що бягали в чужбина!!!!Там,поне плащат на час,много повече!!!!! Във България,ако може без пари да работиш-така искат алчните работодатели!!!!
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67
То изобщо и учене да няма, изпити да няма, направо дипломи да ви дават. И без това толкова са ви знанията и уменията след дипломиране.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ДО 66

Две магистърски програми съм завършил нещо грешно ли написах .. Щом четеш CV-та значи си някаква ЕйЧарка , такива като теб за хора ги нямам..
67
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз ходя само на упражнения , на лекции не съм ходил дори когато бях на Еразмус в Германия.. губене на време са лекциите , колко пари могат да спестят университетите , ако няма лекции..
66
8
 
9
 
! Отговори
ДО 64 преди 7 месеца
Ти си пример за старите хора - дори на 60 години може да имаш Образование .
Браво човече - Висше , две *магистърски* (ние му казваме магистратура) , евала брат .
Четох едно CV като твоето - *кандидатствал съм в НБУ* , това беше написал завалията срещу Образование .
65
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия от бранша замислят ли се колко дълго ще издържи човек да работи през нощта, да ходи на лекции през деня, да учи за изпити и пр.? След 4-5 год. тоя младеж ще се нареди пред комисиите за ТЕЛК с диабет, хипертония, гуша, ментална увреда, инфаркт или ще го блъсне кола на улицата, или той ще блъсне някого, ако е шофьор, или ще заколи/застреля някого в миг на умопомрачение... Недоспиването е най-големият убиец.
Друг е въпросът, ако работата е за сметка на лекциите и ученето. Толкова му е и ученето
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 63

Нека твоите деца на 33г. да са първи курс в университет бакалавър.. Да видим дали не е късно..
Аз не улучих с първото висше , после завърших още 2 магистърски , но вече беше късно , сега работя сам за себе си , понеже е късно за кариера..
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен57
Никога не е късно да се учи,особено пък на 33!
Най-лесно е да останел деградирал *** и да мърмориш по форумите!
62
15
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 месеца
Започнах работа на 17 години , в тежки условия - металургия .
Днес съм Горд Началник - обучиха ме да работя Работодателите , мога да направя Самолет , Хеликоптер , Лека Кола , Камион и Автобус (този на магистрала Тракия е Евро 6 и е измама - центъра на тежестта е Висок и може да се преобърне от скорост ) .
61
21
 
8
 
! Отговори
az преди 7 месеца
Отвратително. Когато са на 18 младежите трябва да са готови да работят по 20 часа на ден за без пари, за да могат на 25 да взимат вече високата заплата и да почнат да си живеят. А пък те искат да спят и крушата сама да пада в устата, за не по-малко от 1500 на месец. Иначе не почват работа. Така е, като не им се обясняват тези елементарни неща още от малки. Ходят глупави и озлобени към родината. Аман.
60
7
 
13
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ преди 7 месеца
Аз съм Ром телефонен измамник , имам Образование като Лекар - имам Къща на 5 етажа , Хотел в Слънчев Бряг , Пенсия от Държавата в Размер от 1500 лева месечно(от Министеството на Спорта ) .
Вие сте Мишки и Плъхове .
Това е Сарказъм , но е Реалност .
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Имигранта

Аз те попитах какво учиш ..