Вероятен канцероген: Блокират лекарства за кръвно и сърце!

Медикаментите са произведени в Китай, спират ги в цял ЕС
6 юли 2018 15:15,
29
Вероятен канцероген: Блокират лекарства за кръвно и сърце!
Снимка: архив "Булфото"

Европейската агенция по лекарствата спира в цяла Европа лекарства заради субстанция, която може да бъде класифицирана като вероятен канцероген.

Това съобщи българската Изпълнителна агенция по лекарствата, която блокира медикаментите и на българския пазар.

Става дума за активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals в Chuannan, Duqiao, Linhai, Китай.

Валсартан е ангиотензин-II-рецептор антагонист, използван за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност, поясниха от Агенцията по лекарствата. Той се предлага на фармацевтичния пазар самостоятелно или в комбинация с други активни вещества.

Още по темата

Пълният списък със забранените лекарства вижте ТУК.

На българския фармацевтичен пазар има много други терапевтични алтернативи, съдържащи ангиотензин-II-рецепторни антагонисти, съобщи още Изпълнителната агенция по лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата и националните компетентни органи  работят съвместно с производителя на активната субстанция, за да се преодолее настоящата ситуация.

Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген.

Проучването от страна на Zhejiang Huahai показва, че наличието на NDMA е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 г. Това не е свързано с установени нарушения при спазването на правилата за добра производствена практика и не е известно други активни вещества от тази компания да са засегнати.

Zhejiang Huahai е докладвала за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за да произвеждат лекарствени продукти с валсартан, които от своя страна са съобщили за това на регулаторните органи в ЕС, става ясно от съобщението на Агенцията по лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата и местните органи проучват степента на замърсяване на лекарствата с вероятния канцероген и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат.

Допълнителна информация за това проучване ще бъде направена публично достояние, веднага след като бъде на разположение, информират лекарствените организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на зимата приятелката ми, ухилена до уши, ми се похвали с някакви китайски ампули "за повишаване на имунитета", които си ги беше купила.Засилих цялата кутия директно от петия етаж и и възстанових дадените пари.
4
0
 
29
 
! Отговори
И те са преди 5 години
Актавис
3
2
 
47
 
! Отговори
шоп преди 5 години
и с лекарства вече взеха да ни тровят, видяха, че българинът не мре лесно.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смучат стафидките на Оранжевия Клоун- нали започна налага ембаргота
1
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко китайско е токсично.Чуя ли китайско- бягам със 100км/ч.