Над 18 000 държавни служители уволнени в Турция

Сред тях са и много учители и университетски преподаватели
8 юли 2018 13:48, Елка Василева
151
Над 18 000 държавни служители уволнени в Турция
Снимка: архив, Reuters

Над 18 000 държавни служители бяха уволнени в Турция с декрет-закон, публикуван в "Държавен вестник" днес, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Половината от освободените са от редиците на силите за реда, но има и много учители и университетски преподаватели, уточни АФП.

Общо 18 632 души, от които над 9000 служители от полицията и 6000 от армията, видяха имената си в декрета, представен от медиите като последния преди вероятната отмяна на извънредното положение в понеделник.

Близо 1000 служители на министерството на правосъдието и 650 на министерството на образованието също бяха уволнени.

Този декрет-закон е представян като последния, обявяван по време на извънредното положение, въведено в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и оттогава удължавано непрекъснато, пише БТА.

Турските медии твърдят, че извънредното положение ще бъде отменено в понеделник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва. Той бе преизбран за държавен глава на 24 юни, а отмяната на извънредното положение бе едно от предизборните му обещания, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
до Василев преди 5 години
Най-после и ти се появи. Много скоро след вчерашния мухмурлук са ти се възбудили бълхите. Как го правиш това всяка неделя не знам. Моите още спят.
22
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо против Турция пишат само коментари на развален български? Толкова ли не можете да научите един европейски език бе, неграмотни диваци
21
8
 
20
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
Ехааа "демокрацията" в пуйкистан се е развихрила яко. Тези скоро няма и да помиришат ЕС, но така е по-добре. Да си стоят там и да не ни досаждат.
20
10
 
7
 
! Отговори
На дали преди 5 години
Точно ако ги пратят тия над 18 000 квалифицирани кадри в Бг, ще могат да помогнат за недостига!
19
5
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
"Турция става една "ИЛИТЕРАТСКА" държава. Думата в кавичките от литератската си държава и език ли я взе? Аз знам, че си полуграмотен, подивял от бяло милениалист, но поне не излагай интЪлигЪнтЪ Сорос.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** против Турция хахаха
17
13
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Eрдоган го напомпаха и го сложиха, с подкрепата на САЩ и Русия, защото това е човека, който ще върне мюсюлманите с един век назад!!!Представете си селяни прости, ако сега Турция е светска демократична страна с БВП 2,2 трилиона долара, ами гаранция ви давам, че само след 10 години , ще има БВП по-голям от всяка европейска държава!!!Живота е жесток селяни прости, а Турция е набрала голяма скорост, защото младите турци се учат,образоват,трудолюбиви са и уважават старите поколения!Галахар!ЦРУ!!!
16
10
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
турски султанат политическа чистка нито един бьлгарин да не ходи на море тамзащото ще почнат да се крадат жени и деца както е било 500 години после да неревете и да звьните в посолството за помощ
15
12
 
12
 
! Отговори
Е преди 5 години
Стига с тази Турция.Само потурнаците ги четат тези материалчета да величаят Ердоган за некоя и друга девалвирала турска лира, ама стискат здраво българските паспорти,не отиват в неговия рай.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те на в Турция дойде комунизма имат си и Тато да ги оправя ай честито на печелившите
13
9
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
The Central Bank of Turkey raised its benchmark interest rate by 125bps to 17.75 percent on June 7th, after a surprise 300bps hike last month to support the lira.Турски смешници.Гледайте си потъващият курник и си избивайте комплексите в ориенталските медии.Само Венецуела, Ангола,Хаити и Суринам имат по-висока лихва.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе вица еСрещат се руснак и американец по времето на управлението на Горбачов. Американецът:-При нас има свобода, всеки може да отиде пред Белят дом и да изкрещи "Долу Рейгън!".Руснакът отговорил:-Че то и при нас има свобода, всеки може да отиде пред Кремъл и да изкрещи "Долу Рейгън!".
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Интелектуалец Глупости! Турция става една абсолютно илитератска държава, която все повече няма нищо общо нито с култура, нито с образование. Връщаме се към дивашките времена , Ердоганчо Мочурливия дотам ще я докара. Унищожава всичко, което може да го застраши, щото спечели с помощта на невежата и религиозно нахъсана част от населението. Все по - малко прилича на президент. Такава титла предполага демокрация, а той все по-малко ми прилича на демократ. Скоро президент в Турция няма да има.
10
3
 
19
 
! Отговори
True преди 5 години
Ориенталски драми.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименаууу така ли бе колонизаторско *** хохохохохохо няма ли свобода щом ви изритаха по зурлата
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко се сещам за един виц от времето на комунизма, ще го перифразирам за турските условия.Срещат се американец и турчин и се хвалят. Американецът:-При нас има свобода всеки може да отиде пред Белият дом и да изкрещи "Долу Тръмп!".Турчинът се почесал по главата и отговорил:-Абе то и при нас има свобода... всеки може да отиде пред президентският дворец в Анкара и да изкрещи "Долу Тръмп!"...
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак говорим за държава от 82 млн. души.Ердоган каза, че ще има реорганизации и много чиноивнически места ще бъдат закрити. Тепърва се започва с реорганизации на всички институции.Армия, МИТ и т. н. ще бъдат променени. Ше се закрият министерства, ще има сливания на институции и премахване на други.Това беше част от предизборните обещания на Ердоган.Индже напротив каза предизборно, че ще увеличи бюрокрацията. Но не го избраха.
6
8
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Тези с...фереджетата,които масово са зад Ердоганя на всички избори трябва да бъдат възмездени и...внедрени в държавната администрация и армията;иначе...спокойствие за султана йок.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То у нас има повече за уволняване.....ама...забележете става дума за държавни служители т.е. трябва да са лоялни към текущата държ. политика
4
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро няма да има светско образование в Турция. Ще има само фереджета, шалвари и ***. Не искам никой да ми говори за Турция повече. Никога.