Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС

Европа предупреди Русия за Украйна и Черно море
9 юли 2018 19:43, Екип на Dnes.bg
96
Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС
Снимка: БТА

Европейският съюз потвърди позицията си на непризнаване на анексията на Кримския полуостров и Източна Украйна от Русия, по време на среща на върха ЕС - Украйна, проведена днес в Брюксел.

"Потвърждаваме нашето осъждане на актовете на нарушаване на суверенитета и териториална цялост на Украйна, чрез актовете на агресия от страна на руските въоръжени сили от февруари 2014 г., както и на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Руската федерация, провеждането на руски избори и влошаването на ситуацията с човешките права в Крим“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата.

ЕС порицава още строителството на мост над Керчкия пролив, без съгласието на Киев и както и задълбочаващата се "милитаризация на Кримския полуостров и на Черно и на Азовско море".

От името на европейските лидери Туск настоя Кремъл да освободи незабавно политическите затворници, включително режисьора Олег Сенцов, който прави от 50 дни гладна стачка в затвор в Сибир. Брюксел призова Москва да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет МН-17 над Източна Украйна през юли 2014 г, при който загинаха над 283 пътници и 15-членен екипаж. Международното разследване излезе със заключение тази пролет, че ракетата, която свали самолета, най-вероятно е изстреляна от Русия.

"Имиджът на Русия не зависи само от организацията на Световната купа“, подчерта Туск, който е известен футболен запалянко.

Той добави, че разчита "макар да не съм сигурен" американският президент Доналд Тръмп да постави пред руския президент Владимир Путин въпросът за незабавното освобождаване на политическите затворници при срещата им в Хелзинки след седмица.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко настоя "за координиран отпор" с Европа и благодари за удължаването на европейските икономически санкции срещу Русия, което влиза в сила от днес, както и за продължаването на кримските санкции през юни. Порошенко нарече действията на Русия "брутална агресия" и заяви, че "въпреки фалшивите оценки, Кремъл плаща висока цена за международните си престъпления и ще продължи да плаща, докато не промени престъпната си политика".

По искане на Киев на срещата е било обсъдено и строителството на газопровода "Северен поток" 2, който трябва да свърже Русия с Германия под Балтийско море. Новата тръба ще осигури газ за Западна и Централна Европа, заобикаляйки сегашния маршрут през Украйна.

Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Европейската комисия поиска от страните членки миналото лято мандат за преговори с Русия по условията за доставка през тръбата. Те обаче още не могат да приемат единна позиция. Въпреки това Туск заяви днес, че според него "строителството на "Северен поток" 2 е грешка", както и че не е в интерес на ЕС.

"Северен поток“ 2 е начинание, обединяващо капитали и собственост на руската "Газпром", холандската Royal Dutch Shell, германската E.ON, австрийската OMV и френската компания Engie. Германия започна изграждането на терминала край Лубмин през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То въобще има ли нещо, което да е в интерес на брюкселската клика, която си присвоява названието "ЕС"? Освен да пълни континента с талибани де..
17
4
 
36
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Значи в Русия имало политически затворници, а в ЕВропа нямало. Нещо не сме чували наскоро какво става с Пучдемон. Той май също покрива критиите за политически затворник. При това избран с мнозинство на два избора.
16
33
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
А нашата Радка чорапка отишла в Полша да пледира за отмяна на санкциите... - по - неадекватно поведение може да направи само агент Гоцю - архара...
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя къде се слага?
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реакторите в АЕЦ Козлодуй не били в интерес на ЕС, Южен поток не бил в интерес на ЕС, АЕЦ Белене не бил в интерес на ЕС, Северен поток не бил в интерес на ЕС... Алоооо клоун! Държавите-членки ТОВА Е ЕС, а всичко, което е в интерес на членките е в интерес на ЕС. Без членки няма ЕС, ЕС не е върховна структура, стояща над държавите!
13
3
 
40
 
! Отговори
СЕВЕРЕН ПОТОК преди 5 години
може защото е германски, ЮЖЕН - НЕ, защото щеше да ни направи конкуренти. Ето това е ДИМокрацията в ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксели и вие цоцате от тръбата ама надавате вой заради простолюдието което ви гледа с отворени уста и в захлас гледа тоя театър.
11
2
 
15
 
! Отговори
две неофъшкии преди 5 години
си правят вятър. Само недогледали как ввтърът им повдигнал поличките.
10
2
 
25
 
! Отговори
ТУСКАТА преди 5 години
Е ПРЕКАРИЛ С ДУРАЧОКА--ПОЛСКА МУ РАБОТИЦА..ИЛИ СПИНА ВЕЧЕ ГО МОРИ....ДАЖЕ И ПОЛЯЧЕ НЕ Е ,А НЯКАКВО КАШУБЧЕ....
9
2
 
27
 
! Отговори
ТОЯ Е ИЗПЕРКАЛ преди 5 години
*** го кажи на МЕРКЕЛ и ще получиш шут в г.ъза
8
1
 
7
 
! Отговори
Bayazit преди 5 години
Tezi dvamata ,dobre li sa ,za edin priyatel pitam
7
2
 
23
 
! Отговори
ТУСК Е ГРЕШКАТА преди 5 години
на системата, в която само русофоби и *** на американски *** имат шанс да се издигнат
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа предупреди Русия за АГРЕСИЯТА в Украйна и Черно море--изтървали сте една дума, ама нейсе...да не ви се карат началниците, ОТГОРЕ?
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпреки това Туск заяви днес, че според него "строителството на "Северен поток" 2 е грешка", както и че не е в интерес на ЕС."Зад Северен поток стоят Германия, Франция, Холандия и Австрия, така че единствената грешка си ти, полски ***. Затова единственото, което можеш да направиш в случая е да хленчиш пред медиите. Няма ги вече американските ти мутри да ходят да сплашват участниците.
4
4
 
18
 
! Отговори
7 преди 5 години
То туск грешка в ес
3
3
 
29
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Да *** Туск, слуга американска. Прекарай тръба през Атлантически океан. Събрал с пияндурника Порощенко.
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо ЕС нищо не казва за анексията на САЩ в Ирак ,Либия и Сирия.Държави напълно унищожени и съсипани.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имиджът на Русия не зависи само от организацията на Световната купа, подчерта Туск, който е известен футболен запалянко."Явно още е кисел, че "дружина жалка" отпадна още в групите.