И в Южна Корея скочиха: Не искаме бежанци!

"Това са мюсюлмани, ще изнасилят дъщерите ни!"
11 юли 2018 21:42, Елка Василева
25
И в Южна Корея скочиха: Не искаме бежанци!
Снимка: архив, Reuters

Откакто в Южна Корея пристигнаха няколкостотин кандидати за убежище от Йемен, в местното етнически хомогенно общество се надигна небивала ксенофобска вълна - сякаш отзвук от антимигрантските нагласи, плъзнали из Европа и спомогнали за настаняването на Доналд Тръмп в Белия дом, пише Франс прес.

През 2017 г. ООН регистрира рекорден брой бежанци и вътрешно разселени лица, бягащи от конфликти и гонения тук и там по света - 68,5 милиона души.

Но щом в Южна Корея пристигнаха за няколко месеца общо към 550 йеменци, враждебните реакции не закъсняха.

"Правителството да не е полудяло? Това са мюсюлмани, ще изнасилят дъщерите ни!" - така звучи един от най-популярните коментари, във водещия южнокорейски портал Naver, събрал хиляди лайкове.

Стотици излязоха миналия месец на демонстрация в Сеул с искане властите "да отпратят фалшивите бежанци". Близо 700 000 жители на страната - повече от всякога, подписаха на сайта на президентския офис петиция за по-сурови текстове в закона за бежанците, бездруго смятан за един от най-строгите в света.

"Европа може да е наследила историческо бреме с някои страни (бивши колонии) - се казва в текста, - но Южна Корея няма подобни морални ангажименти."

Представата за убежище не е много разпространена в Южна Корея, където едва 4 на сто сред 50-те милиона жители са дошли отдругаде, повечето от Китай и Югоизточна Азия.

Подлагат ги на дискриминация навсякъде. Обсипват ги с подигравки в транспорта, обвиняват ги, че са "мръсни", че "смърдят", или пък не ги пускат в луксозни ресторанти и обществени бани.

Според правителствено проучване от 2015 г. 32 на сто от южнокорейците не желаят да имат чужденец за съсед - много повече, отколкото в САЩ (14 на сто) и Китай (12,2 процента).

"Избягали от бомбите"

Йеменците са пристигнали по силата на регламент за насърчаване на туризма, според който не се изискват визи за хората, пристигащи на южния остров Джеджу. С оглед бурните протести обаче властите премахнаха това изключение.

Проведена наскоро анкета показа, че близо 50 на сто от южнокорейците са против приемането на йеменски кандидати за убежище, 39 на сто го подкрепят, а 12 процента нямат мнение.

Пак Со Юн, двайсетгодишна студентка от Деджон, е против.

"Чувала съм, че в Йемен не се спазват правата на жените. Страх ме е, че тук ще стане по-опасно, ще скочи престъпността", казва тя пред АФП.

Друга студентка, Хан Юи Ми, допълва: "Защо пътуват чак до Южна Корея, щом има толкова страни около тях?".

Около 40 от новопристигналите живеят в хотел, разположен в град Джеджу. Скупчени по четирима в стая, за да пестят средства, те си готвят йеменски ястия в общо помещение в сутерена.

Мохамед Салем Духаиш, 33-годишен кандидат за убежище, обаче е подслонен от южнокорейско семейство заедно с жена си и осеммесечния им син.

Бивш служител на летището на Сана, той избягал, когато бунтовниците хуси, сражаващи се с коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, взривили военна база недалеч оттам.

"Имаше трупове навсякъде, сблъсъци, стрелба, бомби", обяснява той пред АФП.

"Да си върнем дълга"

Мъжът платил 600 долара на посредник, който му издействал виза за Оман, след което заминал за Малайзия и работил там на черно три години.

Мечтаел до едно време да се установи в САЩ, където има много роднини, но се отказал, щом там дошъл на власт Доналд Тръмп. Тогава семейството решило да отиде в Южна Корея.

Мохамед разказва, че дочул за тази страна от южнокорейските телевизионни сериали, свръхпопулярни в Азия.

"Искаме корейското правителство и народът да ни приемат, да видят в нас хора, нуждаещи се от помощ", добавя той.

Мнозина от пристигналите на остров Джеджу са живели с години в Малайзия, което поражда въпроса дали вече са имали възможност да поискат убежище.

Отношението към кандидатите за убежище ще е пробен камък за положението с човешките права в страната, разкъсвана навремето от война, но успяла да се издигне до позицията на 11-а икономика в света, коментира левият всекидневник "Кюнхян".

Милиони са избягали от полуострова по време на окупацията от японските колонизатори през периода 1910-1945 г., после по време на Корейската война (1950-1953 г.).

"Трагичните събития от съвременната ни история принудиха хората да заминат против желанието си, да зависят от добрата воля на друг някой в чужбина - пише вестникът. - С приемането на тези бежанци получаваме шанс да върнем дълга си към международната общност."
 

/БТА/
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 месеца
Баба Меркел,да обвини корейците ,че не са евроатлантическите,демократи и хуманниисти.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да сервират в бежанските лагери само кучешко и ще ги изгонят, то е харам. Също Соджу и свинско. Апропо Южна Корея е чудесна и браво, че си пази културата.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази зараза плъзна по целия цивилизован свят.Крайно време да бъдат изолирани и оставени на самотек и естествен подбор в собствения им ареал на разпространение без помощи от НПОта
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Йеменци са една от най-долните касти, даже Меркел няма да ги приеме. Плюс това, в Южна Корея са наблъскани като сардели и е нормално булвално да няма място за тия.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прави са хората бе. Били са се за тая държава , кръв , гражданска война. Сега е уредена и богата и някой на готово идва , щото имало война в неговата държава. Ами да се бие там и да си извоюва път.
Като нашите имигранти видят зор и бягат на вън . После реват ква била България. Тя е такава, каквото и е населението. Като са страхливи мишки винаги ще е такава. Първо бяха комунисти , после мутрите , сега политици , утре нещо друго. Гена куца.
12
4
 
22
 
! Отговори
муспи преди 7 месеца
И корейците страдат от общата болест на ада, - не смеят да кажат думата "евреи"! Че кой ги докарва тези чак от Йемен? Билет за такова нещо може да си позволи само йеменския султан. Успокоение и радост: това е признак за края на яхвето.
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искат в Корея по същата причина, поради която "афро-европейските" мигранти искат в Германия. Южна Корея е много уредена страна с висок стандарт. Но нищо, скоро ще разберат, че не е място за тях.
10
17
 
0
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
Па тея пък какъв им е пролемът?
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 2

Ти си едно много, много умно момче. Подкрепям предложението ти!
Дори си мисля, че онези мюсюлмани от Близкия Изток и от Африка, които претендират да живеят в Европа, първо трябва да поживеят десетина години в Северна Корея. Там ще научат много неща, които ще са им полезни, ако впоследствие успеят да се уредят да живеят в ЕС.
Също така, в Северна Корея ефикасно ще ги отучат от други неща, които биха ни създали проблеми, ако тези бежанци дойдат сред нас.
8
0
 
39
 
! Отговори
Прави са преди 7 месеца
Преди това са живели в Малайзия и това поражда въпроса "дали вече са имали възможност да поискат убежище"?
Прави са корейците да задават този въпрос. Особено когато напира да живее в страната ти някой, който е достигнал до нея, минавайки през държави, които също могат да му предложат добри условия, културата и нравите им са сходни с неговите.
Защо тези мигранти искат да се заселят сред народ, толкова различен от тях?
7
11
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 месеца
Да се наложат санкции на Южна Корея.
6
0
 
45
 
! Отговори
ISLAM = EVIL преди 7 месеца
ЦЕЛИЯ СВЯТ СРЕЩУ ИСЛЯМА!!! ЗЛОТО ЩЕ БЪДЕ ПОПЕДЕНО!!!
5
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво общо има Йемен с Южна Корея,тия вече се чудят къде да ги разселват тия камилари,защо не ги пускате на Антарктида по бански или не е хуманно.
4
0
 
49
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 7 месеца
Европа и светът има нужда от деислямизация.
Ето в дания вече започна.
3
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оказва се, че цял свят е на една и съща позиция по отношение на исляма.
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е пращайте ги в Северна Корея. Ще станат като пружинки. Няма да пъpдят по цял ден, чакайки социала.
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има много бъдеще в Южна Корея.Хубаво е бежанците да се пращат по лагерите на приятелите ни северът.Там ще участват в много интересни научни опити ще се научат на много труд с малко или никаква вода ще изкопаят най-дълбоката закрита мина на света и още куп други спиращи дъхът и оставящи в историята дейности.