Турски печат: Тръмп пренебрегна другите, говори с Ердоган

Много го обичам, казал американският за турския президент
13 юли 2018 11:00, Елка Василева
65
Турски печат: Тръмп пренебрегна другите, говори с Ердоган
Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел и разговорите покрай нея са сред водещите теми на турския печат тази сутрин.

В. "Йени шафак" пише за "криза на доверието" и "противопоставяне" между САЩ и Европа. Според изданието разговорът, който проведоха на крак президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган преди "семейната снимка" от срещата на върха, е предизвикал засилен интерес, а "Ню Йорк таймс" е коментирал, че "Тръмп е пренебрегнал западните си съюзници, за да разговаря със силния лидер на Турция".

В. "Ватан" поставя акцент върху разговора на Ердоган с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и "напрегнатата атмосфера", в която той е преминал. Вестникът посочва, че турският президент е бил подразнен от оплакване на премиера на Гърция пред НАТО. Жалбата била по повод двамата задържани в Турция гръцки военни, които Ципрас нарекъл "заложници". "А кой е този, който дава убежище на превратаджии?", попитал в отговор Ердоган.

Двамата гърци се намират в затвор в турския град Одрин от март, когато както твърдят, неволно пресекли границата и влезли в Турция. Гърция същевременно отказва да върне на Турция осем турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция.

"Нашите войници, пресекли по грешка границата, са заложници в Турция. Нека ги освободят и да затворят тази рана на НАТО", призовал Ципрас, цитиран от "Ватан".

Ердоган обаче заявил пред гръцкия премиер, че осемте военни, избягали от Турция непосредствено след преврата на борда на военен хеликоптер, се радват на "ВИП охрана" в Гърция. Турският лидер е настоял те да бъдат предадени на турското правосъдие.

"Миллиет" посочва, че разговорът между лидерите на двете съседки е продължил два часа и че Ципрас е бил "скастрен" заради ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация).

Вестникът отбелязва още, че Ердоган е отхвърлил покана на френския президент Еманюел Макрон да гледат заедно финалния мач от Мондиала между отборите на Франция и Хърватия. Турският президент е отхвърлил предложението с думите "Имам много работа", отбелязва "Миллиет", цитиран от БТА.

Според проправителствения "Акшам" Ердоган е получил поздравления от световните лидери на срещата на върха на Алианса за избирането му за първия президент от новата президентска система на управление в Турция. Ердоган беше "име, с което всички лидери - от САЩ до Франция и от Италия до Украйна - искаха да разговарят", отбелязва изданието.

След като дълго си приказвали в първия ден от срещата, разделяйки се с Ердоган, Тръмп отбелязал пред хората около себе си: "Много го обичам", твърди още турският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
иска да му продаде американско оръжие , за това го охажва
52
21
 
4
 
! Отговори
Заложници Надиктатор преди 5 години
Арестуваните двама гърци не били заложници-е,огава какви са?Днес двама заблудили се войника,утре ще почне да арестува туристи по измислени поводи без вина и ще сочи 8-те получили убежище турци в гърция-колко луд трябва да е човек,за да отиде доброволно там и да си плати даже?Афганистан дори е за предпочитане
51
23
 
14
 
! Отговори
султан Ердоган преди 5 години
Вестникът отбелязва още, че Ердоган е отхвърлил покана на френския президент Еманюел Макрон да гледат заедно финалния мач от Мондиала между отборите на Франция и Хърватия. Турският президент е отхвърлил предложението с думите "Имам много работа", отбелязва "Миллиет", цитиран от БТА............................................Хич не ми е до футбол ! Турската икономика загива ,трябва да ходя в джамията и да се моля на великия Аллах да помогне с каквото може ! Аман юдже Аллахъм сен ярдъмджъ ол !
50
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 г. лирата се срина с 300 %.
49
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина тоест насила славянизирания Българин от Византийците не разбираше и продължава на да не разбира Османска Империя , как беше за чееееееееееппппппппппп за зеееееееееллллллллееееееееее не става
48
18
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Е как Тръмп няма да се радва и няма да обича Ердоган след като още в първите часове на едноличната му власт турската икономика се скапа с още 3,5 % ! А още колко ще се скапва бедна им е фантазията на турците живеещи в Турция ! Късметлии са турците живеещи в Европа и други части на света !
47
12
 
16
 
! Отговори
True преди 5 години
Според последните икономически данни има само 5 държави с по-голяма инфлация и банкова лихва от Турция.Това са Аржентина,Венецуела,Бангладеш,Хаити и Суринам!Честито на печелившите!
46
6
 
8
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
До БългаринЕто, вече захвърляте маската и показвате, че цялата "анти-комунистическа" пропаганда идва от етнически турци като Иво ИНДЖЕ и други фило-турски личности.
45
11
 
12
 
! Отговори
пъпната връв преди 5 години
До 999Невидими връзки ни обединяват с майка Турция
44
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТурция е държава а ние само неин вилает!
43
18
 
16
 
! Отговори
спасението преди 5 години
До GaribaldiСамо турски вилает ни спасява от червените ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
4
 
28
 
! Отговори
999 преди 5 години
До GaribaldiМНОГО СИ ПРАВ ЧОВЕЧЕ ! ОТ КОГА ГО ПОВТАРЯМ - ДАЖЕ НА СТРАНИЦАТА У ФЕЙСА СИ ГО СПОДЕЛИХ , ЗАСЯГАЙКИ БЪЛГАРСКИ ПРИЯТЕЛИ!БЪЛГАРИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ!В БЪЛГАРИЯ СТАВАМЕ ЛЯГАМЕ ВСЕ С ТУРСКО.ИДВАТ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ НИЕ ПРАВИМ ПОЛИТИКА ОТ ТУРЦИЯ!ПЕЧЕЛИ ЕДИН И СЪЩ В ТУРЦИЯ,НИЕ ВСЕ СМЕ НА НИВО В ОПОЗИЦИЯ!ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРСКА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА !ТОВА СИ Е ЧИСТ ВИЛАЕТ НА ТУРЦИЯ!
41
16
 
11
 
! Отговори
True преди 5 години
Уж щеше да има османски шамари,а сега Ердо се усуква нещо.Тръмп много майсторски му сложи бананова *** с инфлацията и засили Султана към Зимбабве и Суринам.
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е скапан слуга на евреите, и с когото му наредят с него ще разговаря! Тоя не е защитник на бялата раса, а на евреите!
39
6
 
27
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
Българските медий поднасят повече информация за Ердоган отколкото за положението в България. Явно усещат България все още като Турски вилает.
38
2
 
12
 
! Отговори
Ач преди 5 години
И кога го мериха това АЙ-КЮ ?Обеден съм че в Парламента ни няма да има и 10 представителя с над 80....
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средно ниво на интелигентност (IQ) на гражданите:Япония: 105Италия: 102САЩ: 98България: 93Турция: 90Какво ми ги хвалите Турците, нито една европейска страна не е с по ниско IQ
36
3
 
14
 
! Отговори
За тъпите анонимни преди 5 години
Гледам и не вярвам на ушите си тук имало големи политици и разбирачи и *** негодни тези които говорят за Аллах значи говорят и за Бог,първо вие самите почвайте д говорите с Бог защото като гледам бедна ви е фантазията по всяка тема! Това тук турция сащ европа да не ви е некав денонощен магазин да кажете спрете на тоя стоката или клиентите значи толкова *** хора има грам от политика не разбират и тръгнали да пишат! Първо променете самите себе си *** с вашия расизъм и атеизъм никаде няма..
35
3
 
13
 
! Отговори
1453 преди 5 години
До 35Стози акъл няма и да видиш, ако ЕС направи всичко което предлагаш ЕС ще фалира преди Турция
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много просто!Ердоган се сдружи с Путин.Сега ще го ласкаят и ще му леят шербети.Ако не ги изяде, той е диабетик, познайте какво ще се случи на Турция, поради липса на "демокрация".Гледайте напред!Даже в в момента ретроградният Ердоган трябва да ни се вижда като голям стратег.Той не е вчерашен.Изтокът е лукав и си гони интереса.