КЗК спря мерака на Гинка за ЧЕЗ! А сега накъде?

Владимир Каролев и Кристина Кръстева с коментар за Bulgaria ON AIR
20 юли 2018 09:40,
52

Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за продажбата на ЧЕЗ. КЗК не разрешава на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на електроразпределителния холдинг. Мотивите за това са, че ако придобие ЧЕЗ, "Инерком" като производител на електрическа енергия, ще има предимство пред останалите участници на пазара.

Още по темата

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Икономистът Владимир Каролев коментира новината и каза, че според него икономическите аргументи за решението на КЗК са слаби.

"За мен от икономическа гледна точка меко казано издиша решението. Говори се за някакви вертикални евентуални ефекти, не знам какво точно имат предвид", добави Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът се съгласи и с мнението на журналиста Кристина Кръстева, че спирането на сделката от КЗК е очаквано от гледна точка на напрежението, което се създаде при нейното огласяване.

"Неминуемо цялата тази сделка се лепна като подозрение върху ГЕРБ, защо се случи така, не знам", коментира Кръстева.

По думите ѝ, ако сделката бъде финализирана, върху партията на Бойко Борисов ще тегне някакво съмнение.

Икономистът Владимир Каролев пък обясни и какво следва сега за "Инерком" и ЧЕЗ. Според него компанията на Гинка Върбакова може да се откаже от сделката, да не обжалва решението на комисията. ЧЕЗ от своя страна пък може да търси друг купувач или да продава отделно дружествата си в България.

Каролев обаче беше категоричен, че спирането на тази сделка от КЗК поражда притеснение за дългосрочния ефект спрямо инвестициите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГИИИНКЕЙЙЙ ГЕРБ ЩИ КУПИ ЧЕЗ, ***....НИ СА ОТКАЗВАЙ
11
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е,всички енергийни дружества да се върнат на държавата!Не може некви прошляци,да печелят на наш гръб!
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно беше,че гинка нямаше нито потенциал нито мозък да купи ЧЕЗ.Зад нея стояха едни хора,кой няма да разберем.В България се превъртяха много фирми и дружества,на тук те избиха рибата с тази полуграмотна пазарджишка ***.Бойко се уплаши,банките се уплашиха и гинка остана без комисионна.Чехите трябва бързо да се отърват от дружеството,защото енергийната система ще се разпадне скоро.За това все някой ще го купи и после ще духаме супата.
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мотивите на КЗК ще ги преценява ВАС, а не Каролев.Стига с тоя Каролев! Защо го врете навсякъде? Не ни интересува неговото мнение.
8
2
 
31
 
! Отговори
? преди 5 години
Защо няма статия, че КЗК спря и продажбата на Нова Телевизия, защото я пази за Делян Пеевски?
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това решение не е окончателно. Гинка ще обжалва пред ВАС и нека ВАС да се произнесе! Такива коментари като на Каролев манипулират обществеността и съда. Съдът трябва да е безпристрастен.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накъде ли, вероятно към Южна Африка или да взима куфар с пари и да иска юридическо убежище от Сърбия.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно бойко ще мисли друга схема, че около тая ошфорката с паловера много се разсмърдя. Пък той иска все пак дълго време да краде и на спокойствие. А и острова трябва да се електрифицира.
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв експерт е Каролев, че го разлайвате по телевизиите, бе?Той експерт по производителността на труда и размера на раб. заплати, експерт по енергетиката, по конкуренцията, по горивата, по какво ли не, пък не може ч гвоздей да забие.Какво работи Каролев, освен че обикаля медиите?
3
3
 
32
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Кака Гинка си заложи платения паркинг до маалата в Пазарджик , и 6 соларни панела да дръпне еНо кредитче от 320 000 000? - тея сея шъ развълът работата!Тцъ...тцъ...тцъ..Стратегически отрасъл се дава за еНи пари...от Ени банки...и никой нищо не знае!Прозрачност...и достъпност до мегасделка - като в някой страни в Африка!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата пак се разсмърдя и Суджука го хвана шубето.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.........защо се случи така, не знам", коментира Кръстева.....Ти що знаеш, ти що знаеш, гиди ....