КЗК спря сделката с Инерком за ЧЕЗ България. Защо?

Съществувала възможност за установяване на монопол на пазара
19 юли 2018 13:30, Златко Желев
44
КЗК спря сделката с Инерком за ЧЕЗ България. Защо?
Снимка: Reuters

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на CEZ Group от "Инерком Груп", става ясно от съобщение на регулатора. Комисията образува производство по сделката в края на юни.

В процеса на проучване е било установено хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Още по темата

Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, отбелязват от КЗК.

Според комисията има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, съобщи Investor.bg.

Заключението на антимополната комисия е, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. Именно с тази причина комисията мотивира отказа си да допусне изпълнението на сделката.

Договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно.

Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

От БСП настояват държавата да изкупи активите на CEZ Group у нас, след като инвеститорът желае да напусне страната, като така бъде защитен интересът на потребителите.
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
6
 
! Отговори
Радвам се преди 7 месеца
Много се радвам!
Г-н Бойко Борисов е велик!!! Той командва целия свят, казва кой какво да прави, откъде да изгрее слънцето, накъде да дух.а вятъра, кога да вали и т.н.
Червените другари доста добре са го оценили и това ни радва. Значи и те признават, че е велик!!! Може и знае всичко. Той е човекът слънце. Браво Борисов, само така!!!
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако ВАС ще решава, то е ясно, че ще реши каквото шефа нареди. Тая новина излиза сега, за да разсее напрежението покрай животновъдите, като те се укротят, ВАС ще излезе с решение, че държавата има достатъчно механизми да се бори с монопола, и това не може да бъде довод за спиране на сделка между 2 частни лица и готово. Всичко ще тръгне по старо му, Гинка, ще продължи да си пазарува в МОЛа, а човекът зад нея, ще продължи да богатее.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цирк братя българи !
Тиквитет разиграват поредната комедия.
30
3
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 7 месеца
Коментар мнение в анонимен чат е фалшива новина?

Незабавно ще я/го арестуват ако бяхме по времето на Сталин, Хитлер и подобни. Слава богу това отмина.

Новини се разпространяват от Новинарски Агенции.
Не от ЕЖК (Една Жена Казала).
Какво пиша в интернет чат или чопля в кръчмата на ракия не е работа на полиция/прокуратура. Не нарушавам никой закон.

Колкото до това дали е истина че "Инерком Груп" е куха подставена фирма.
Самите Върбакови имат 4 соларни парка.
Купуват бизнес за 2 милиарда.

Е?
29
4
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 месеца
КЗК отнякъде е получила яка подкрепа ! Иначе няма да смеят да се противопоставят на Бацко...Май момчето си отива...
28
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата да си изкупи ЕРП-тата и стига вече с глупостите, че била лош стопанин. Зависи как се управлява. Става дума за националната ни сигурност!!!
27
5
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 месеца
Решението следва да бъде обжалвано пред архимандрит Исахак Похосян и католикос Карекин II Нерсисян.
26
6
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 7 месеца
"По скоро подставени лица на г-дата Б.Б. и Д.П."

Нали се сещате, че съвсем скоро ще има закон срещу разпространението на фалшиви новини и вие веднага попадате под ударите му. Незабавно ще ви разследват.

Не може да пишете глупости в пространството, без никакви доказателства. Щом ги имате, веднага ги предайте на главния прокурор.

Аман от фалшиви новини на килограм от страна на червените, които се оказаха най-долната па.плач, която познавам! Няма да ви има скоро със сигурност!
25
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гинка ще обжалва решението, ще го разгледат отново и ще уважат жалбата и. Тя ще си остане собственик на ЧЕЗ. Не се връзвайте на такива финтове! Гинка има як 'гръб'.
24
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гинка май трябва да връща пари на истинските собственици. Теменужка чака Шефа първи да се изкаже, за да поеме по криволиченето на неговата променлива мисъл. Променливотокова мисъл, 3 оборота/ден.
23
5
 
25
 
! Отговори
qw преди 7 месеца
Върви някакво ритане по кокалчетата щом КЗК прехвърля окончателното решение на ВАС.
Публично известна тайна е че г-дата Пеевски и Борисов диктуват какво решение се взема.

Г-жа Гинка Ковачева онзи деня видях в Ринг Мол София, заедно с мъжа си и 4 деца (не знам дали са техни). Пазаруваха си телефони в техно-маркет, без охрана и подобни.
Изглеждат нормални хора, определено не са милиардери.
По скоро подставени лица на г-дата Б.Б. и Д.П.

Както и да е, ние сме собственост на ОПГ партия ГЕПИ...ГЕРБ.
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на Комисията. Защити интересите на държавата от неизвестни инвеститори, които ставаха монополисти.
21
5
 
16
 
! Отговори
яяя преди 7 месеца
по същата причина поради която се харизват летища и национални паркове на офшорки
20
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"От БСП настояват държавата да изкупи активите на CEZ Group у нас, след като инвеститорът желае да напусне страната, като така бъде защитен интересът на потребителите."

Аз по начало не разбирам защо трябва да се разпродават ЕРП-тата на частници, след като са ключов сектор за националната сигурност.
19
6
 
20
 
! Отговори
яяя преди 7 месеца
нали финансирането беше готово....сега какво ще ги правим тези 300млн лева Гинке ?
18
6
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 месеца
продължение - втората възможност притъпява всеки опит на по-малко дружество за извършване на инвестиции в сектора а от там и развитие на самият такъв. Ставайки изцяло държавна собственост, предприятията ще са ще са лишени от възможност за преки инвестиции и развитие, ще се управляват от съмнителен мениджмънт, обвързан политически с промяната на политическата конюнктура, и проблемите ще се задълбочават.
17
2
 
9
 
! Отговори
ни са знай преди 7 месеца
Навсякъде капии,няма вече никакво мърдане,докато той е на власт............
16
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 месеца
Тези мотиви на КЗК правят продажбата на ЧЕЗ в този вид невъзможна за нито едно предприятие, което работи в сферата на енергетиката. Или целта е да се продадат отделните дружества под шапката на ЧЕЗ на различни фирми в сферата на енергетиката(демек фирми на свързани с влиятелни личности лица), или да се изкупи цялата дейност от държавата чрез БЕХ, като играч на пазара, който определя правилата на играта. Първата възможност е много по-опасна от продажбата изцяло на Инерком (следва продължение)
15
1
 
13
 
! Отговори
xx преди 7 месеца
КЗК да се произнесат за концентрацията в медиите
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха, отказаха решението по възможно най-тъпата причина, че Гинка произвеждала 0.0001% от тока, който се продава и щяла да се получи концентрация :D