Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС

Това би отблъснало чуждестранните инвестиции от България
20 юли 2018 22:40, Екип на Bloomberg
68
Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС
Снимка: Pixabay

Политическият риск е най-значимият пред икономиката на България. Перспективата България да се отдалечи от политическото ядро на Европейския съюз (ЕС) е възможна. Това ще отблъсне чуждестранните инвестиции в страната, а тя е пряко зависима от тях. Това каза Никола Янков, Експат Капитал, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„България е отворена икономика и малка държава. Тя зависи силно от потоците чуждестранни капитали. В страната няма вътрешен финансов ресурс за инвестиране. Тези пари трябва да дойдат отвън, но това няма да се случи, ако България остане периферна балканска държава“.

Янков посочи, че присъединяването на България към банковия съюз е поет вече ангажимент от страната и то трябва да се случи. Според него банковият съюз не е проблем и не представлява допълнително регулаторно бреме за българския финансов сектор. Той коментира, че членството на България в банковия съюз ще бъде полезно за банковия сектор, ще е признание за качествен надзор, който ще окаже положително влияние на всички банки и на вложителите в тях.

„Пред България няма поставени условия за присъединяване в банковия съюз. Още с членството на страната в ЕС в договорните отношения е заложено и присъединяването ѝ към еврозоната, което включва и банковия съюз. България в момента просто е поканена да изпълни договорните си задължения“.

Според Янков след присъединяването на България към еврозоната ще последва фундаментална промяна.

„Членството на България в еврозоната ще доведе до подобрение на управлението на българския финансов сектор. Ако европейският надзор върху банковата система в страната не остане само фиктивен, то това означава, че ще започне пресяване на клиентите и компаниите, които нямат бизнес, стъпил на пазарна основа и с добри практики, ще изчезнат от пазара. Това е един добър процес, защото той ще намали системния риск“. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква икономика? В България няма
59
4
 
6
 
! Отговори
ДОЛНА ЛЪЖА преди 7 месеца
ХАХАХАХАХА АБЕ АНГЛОСАКСОНИТЕ КАТО ИЗЛИЗАТ ОТ ЕВРОПАТА КЪДЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ЧУЖДЕСТРАНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ НАРИЧАНИ ИНВЕСТИТОРИ?АБЕ ЛЪЖЦИ?КАПИТАЛИСТИ ТЕРОРИСТИ ШВЕЙЦАРИЯ КАТО НЕ Е В ЕВРОПА КАКВО ?СЪРБИЯ КАТО НЕ Е КАКВО ИМАТ МАГИСТРАЛИ ИМАТ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ЗАЩО???НАЛИ НЕ СА В ЕВРОПЕЙСКИЯ МАСОНСКИ САТАНИСТКИ СЪЮЗ БЕ?
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 56
Държавата си взима акцизите върху продукцията на Лукойл, така че в крайна сметка
=

"държавата" не ме интересува какво взема (тя се държи от същите тези, които са вносители на "еФтината" газ), а е важно колко плащат хората.
а те плащат много повече от германците, да речем.

истината е проста - на българия и излиза през носа, еФтината "братска" газ!

п.п. и защо цената на газа, влияе върху тока? физиката не казва, че имат нещо общо, за да се отразява цената на газа, върху цената на тока??
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най- голям риск за Бг са псевдобизнесмени, за които тихомълком се променят закони със задна дата и им се опростяват 58млн. лева. Така както направи Валери за Гела и сие.
Защо премълчахте тази новина, защо не я анализирахте?
Това са кървави пари!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата си взима акцизите върху продукцията на Лукойл, така че в крайна сметка Лукойл е най-големият платец - в това отношение има много спекулации
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 53
Чудя се как го разбра това? Сигурно от Козяк са ти дали информация.
..

нямам абсолютни нищо общо с козяк!
ако чакам някой "да ми каже" какво да виждам и да усещам, значи да не уважам себе си!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 54

Шел, ОМВ и останалите масово зареждат от Лукойл. Само скъпите бензини не са оттам, Лукойл не правят такива.

Изключения правят Еко Кинетрон и Ромпетрол и то не навсякъде. Някъде са внос, някъде от Лукойл.

Избор нямаш...
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
затова вече никой в българия не харесва пу
--------------------
Чудя се как го разбра това? Сигурно от Козяк са ти дали информация.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е! И американските централи Марица ни дерат петорна цена за тока и няма спасение.
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 50
Лукоил на година прави по 10 милиарда приходи и не плаща данъци. Били на загуба. Това са няколко милиарда откраднати от Русия. И вместо да отиват за пенсии и здраве в Бг, отиват на Путин олигарсите. А вие ревете , че сте бедни. Затова сте бедни!
..

вече и последната баба на село, го знае това.
и затова вече никой в българия не харесва пу, освен тези, които са му доставчици...
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
23 да си чувал , че за всичко има данъци? ДДс, печалба, ДОД. А газа в България е 40% над този в Европа. И хората се намесиха. Сега Газпром ни дължи 4 милиарда. Нещо да си чул да се говори да ги върнат? Лукоил на година прави по 10 милиарда приходи и не плаща данъци. Били на загуба. Това са няколко милиарда откраднати от Русия. И вместо да отиват за пенсии и здраве в Бг, отиват на Путин олигарсите. А вие ревете , че сте бедни. Затова сте бедни!
49
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
и 76 години по-късно неграмотнят боков е жив, за да ме рита по ребрата... педерасите мразят поетите, защото им разкриват далаверите.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много неграмотни хора. Къде ги тези чужди инвеститори? Всичкк се държи от комунисти и те са работодателите. Те изстискват народа и държат хората бедни. Те , не ЕС. Европа постоянно говори за увеличение на заплатите. В БГ всичко е на държавна сигурност и на Живков хората управляват. Как не го проумяха някои неграмотници. Защо в Естония мин заплата стана 500 евро? Ами Хърватска? Словения? Защо Румъния дръпна толкова? Мислете повече! Защоро забраниха комуняги да ги управляват и резнаха Русия
47
3
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 7 месеца
Вие валерисимеоновските фашистчета ще изкарате че е било националфашизъм още малко ! Какъв държавен капитализъм бе и.д.и.т ?! Няма никъде такова определение. Държавен капитализъм хааа ха. Това е социализма бе сандал. Социализма е преходен период към комунизма. Държавна собственост, народна. Имаше малки изключения за селяните единствено, те имаха земя и дворове. Те бяха превилигировани. За останалото си прав. Държавата цъвтеше в сравнение с този разпад. Народа не беше поробен като сега
46
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
най-големят риск е неграмотната цензура на такива розовобузи експерти! скандал! скандал! скандал! джендър неграмотен трие мнения, които съдържат отдавна утвърдени от света цитати!!! за каква европa ми хортувате
45
6
 
10
 
! Отговори
Загрижен преди 7 месеца
Поредната грешна статия. най.големият риск и приемане на ЕВРО !!! когато се случи ще разберете колко съм бил прав !!! Самото присъствие в ЕС е грешка ... е не за всички де !!!
44
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 7 месеца
До Анонимен43-СЕДЕМ ФАЛИТА ИМА-СЕГА Е РЕД НА ОСМИЯ КАТО ГЛЕДАМ КАК ВЪРВЯТ НЕЩАТА.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гответе се за нова Световна Финансова Криза , по-жестока от тази през 2008 г.
Вижте само у нас - имотите на 7 място в света, по ръст! Веднага трябва да ви светне лампата!
Всички индекси и Дау и С&П 500 - отново къртят максимума, след кратък спад! Веднага трябва да ви светне лампата
Дълга на САЩ е вече галактически, но бай Дончо очевидно не му дреме - той е цар на фалитите!
42
1
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 7 месеца
Предлагам да произвеждаме и да изнасяма, да изместим от пазара немските, френските и всички западни производители, те да се стеснят и техните фирми да си уволнят част от персонала да ни пусма нас и ние да поемем част от европейския пазар и да взимаме големи заплати.
41
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Комунизъм в България никога не е имало. Имаше социализъм и то не истински, ами някаква форма на държавен капитализъм. Тогава България никога не е фалирала защото нямаше дългове а имаше развита икономика - бяхме сред 30те най-развити страни в света. Дори давахме заеми, Ирак имаше около 4 милиарда долара заем който американците ни накараха да опростим за да може Ирак да плаща на американските фирми които "възстановяваха" Ирак след войната.