Непознатият Казахстан - през очите на журналист

Трима световноизвестни архитекти са създали столицата Астана
26 юли 2018 17:22, Анисия Иванова
30

3681 гледания   |  Още видео
Възможно ли е да нарисуваш истински град на салфетка и след това да го построиш? Журналистът и пътешественик Магдалена Гигова наскоро се завърна от приключение от Казахстан.

"Бях само в столицата Астана, което на казахски означава просто столица. Било е малко градче, към 50 хил. души. Оказва се, че жилищата в стария град са по-скъпи от тези в чисто новите квартали. Трима световноизвестни архитекти са създали Астана", сподели тя за Bulgaria ON AIR.

Гигова посочи още, че старата столица на Казахстан е много хубава, но се намира в планината и няма накъде да се развива. А новата столица е разположена на 700 кв. км.

"Тя просто диша. Тя е красива и зелена", отбеляза Магдалена Гигова в "България сутрин".

"Навсякъде надписите все още са на кирилица, по някакъв облагороден от тях начин. Те не се откъсват от България, откъсват се от Русия, въпреки че основният език там е руският. Искат да говорят английски, по цял ден са със смартфоните. Имат електронно правителство. От 1 юли влезе в сила електронен паспорт за всяко превозно средство", каза още журналистът и пътешественик.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Божидар Божков преди 7 месеца
Надписите били все още на кирилица... Ми, на какъв език да са, след като това е официалната азбука в Казахстан в момента? Много ме радват българи, които отиват някъде, въобще не са прочели и думичка за мястото, където отиват и после правят гръмки изказвания. Да, имат идея да въведат латиницата, но ще е след 10 години. А може и никога да не стане.
21
2
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 7 месеца
Всички пишещи включително и журналистката или не са били изобщо в Кз или за малко. Тук съм вече за 4 път и ще напиша някой неща които прочетох и не са верни.
Първо името на старият град Акмола - означава от мляко, второ жилищата в старият град са скапани панелки и изобщо не могат да се сравняват с тези в новият, нито по цена, нито по големина. Руснаците са малко, не пивече от 20%, кирилицата е навсякъде , но написана на техният ( някакъв турски) и нищо от нея не се разбира.
20
2
 
11
 
! Отговори
До 23 преди 7 месеца
Руснаците в Казахстан са християни,казахите-мюсулмани.Една трета от населението са руснаци.Преди 100 години са били 50 на 50.Казахстан е бил просто една територия в необятната Руска Империя.Която руснаците са облагородили и са научили на четмо и писмо местните козари и камилари.Иначе щяха да бъдат неграмотни и прости като Афганистан и Пакистан примерно.Цивилизацията е достигнала Казахстан чрез руския език и култура.Ама това поръчковата журналистка не го казва!
19
0
 
5
 
! Отговори
Бонобо преди 7 месеца
Гледах филмчето. Отчайващо! Тази се смята за архитект, пътешественик, журналист! Нищо от това не е. Казахите "облагородили" кирилицата! Те и датчаните облагородили латиницата с разни кръгчета над О, пресечено О, млаутове, ами немците! А пък чехите - мани, мани! Паtко, това е повсеместно явление и да не се промени нещо в графиката е по-скоро изключение!
Курокава, авторът на нашия "Ню Отани", е проектирал аерогарата на Астана. Велик творец!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да има някаква сила която ,да защити ,,кирилицата" !!
Сещам се за една,ако не в цял Казахстан ,то поне в Северен Казахстан.
17
0
 
3
 
! Отговори
Пак същият преди 7 месеца
А пък за статията слаб 2.5.
Дано не се явява на изпит по литература.
16
0
 
9
 
! Отговори
До Номер.7 преди 7 месеца
Гледах филма два пъти, защото не ми се вярваше. После се сетих за "Бронзовата къща", която прилича на изоставено строително скеле. Замислих се и трети ден съм депресиран, защото изоставаме не само икономически,но и умствено. Нямаме визия за бъдещето, нямаме визия и за настоящето. Позор! От два дни гледаме парламентарните мухльовци и се чудя ,дали не са им правили лоботомиа.
Поздрави !
15
1
 
5
 
! Отговори
Бонобо - 2 преди 7 месеца
...много украинци, евреи, корейци и разни други, за които руският е езикът за комуникация. А бай Нурсултан с годинките дава фира - по-добре би било да започнат да учат мандарин!
Защо "архитектката" не е написала кои световноизвестни архитекти са участвали в изграждането на Астана? Аз знам, нищо че не ми е работа, за покойния Кишо Курокава.
14
0
 
9
 
! Отговори
Бонобо преди 7 месеца
"Навсякъде надписите все още са на кирилица, по някакъв облагороден от тях начин.
Те не се откъсват от България, откъсват се от Русия, въпреки че
основният език там е руският. Искат да говорят английски, по цял ден са
със смартфоните."
Ето това е класически пример за тенденциозна журналистика. То и ние искаме да говорим английски, ама сака бачкане, учене, четене! Затова даже управляващите ни не знаят английски. А руският ще си остане официален език в Казахстан, защото 1/3 са руснаци, има мног
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Там 30% са руснаци.Има и други по-малки малцинства.Самите казахи изобщо не са религиозни,на книга се водят мюсулмани.Скоро взеха решение да заменят кирилицата с латиница.Дали ще се получи не знам,езика им прилича на турския.Но и руския е официален.
12
1
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 7 месеца
Основно ислям
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е лесно да се построи, когато имаш нефт и газ. Да ги видя без тях.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Столицата е преместена в Акмола/гробище/ защото в Северен Казахстан ,казахите са малцинство/поне бяха преди 20г./
Така Назарбаев искаше ,да направи голям ,милионен казахски град на север сред преобладаващо славянското мнозинство!
Не е знаел човека,че години по-късно руснаците масово ще се изселят в Русия !
От един малък град в дълбоката провинция казахите смениха името му и наляха милиарди за изграждане на новия град и нови заводи!
Алма Ати е истинската столица за казахите Астана е изкуствено съ
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-важното което трябва ,да знаем за Казахстан е ,че казахите всъщност са ...киргизи!
И така се е казвала държавата Киргизия ,до 1925г.,когато един ден ,,бащата на народите" решава да ги прекръсти на казахи!!!
Днешна Киргизия се казвала Кара-Киргизия до 1925г.
8
0
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 7 месеца
"Навсякъде надписите все още са на кирилица, по някакъв облагороден от тях начин. Те не се откъсват от България, откъсват се от Русия, въпреки че основният език там е руският. Искат да говорят английски, по цял ден са със смартфоните." - хахахахаха. Не мога повече- хахахахаха. Не се откъсвали от България- хахахахаха. Браво на "журналиста". ХАХАХАХАХА.
7
4
 
8
 
! Отговори
Георги Тотев преди 7 месеца
Изгледайте този филм и ще разберете повече: Мегаструктури: Град на бъдещето Имам голям мерак да отида там.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега да направи проучване , колко хора и кои ще ходят там дори и за седмица.
И с какви пари/ лични, държавни
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Последния абзац изкърти фаянса и разбрах що за "журналист" е. Между другото нищо не научих за Казахстан
4
0
 
12
 
! Отговори
7 преди 7 месеца
Откъде знае тая какви отношения с русия лъжкиня беше там един ден и научи всичко
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И в Казахстан не мисля да стъпвам..