На 11, а вече омъжена – съдбата на момичетата в ислямския свят

Деца се женят за дядовци – традиция, или остарял културен обичай
31 юли 2018 21:35,
95
На 11, а вече омъжена – съдбата на момичетата в ислямския свят
Снимка: Pixabay

Норазила и Айю са най-добри приятелки и си споделят всичко. Говорят си за момичешки неща – пижамени партита, селфита, музика и симпатични момчета. Приятелството им разцъфтява в Северна Малайзия, но приключва, когато 11-годишната Айю става третата съпруга на 41-годишния баща на Норазила.

Бракът между 11-годишното дете и 41-годишния Абдул Карим - търговец на гуми, който има важна роля в местната джамия и колекция от скъпи коли, предизвиква вълна от дискусии в Малайзия за упоритостта, с която консервативните мюсюлмански традиции се задържат в модерната мултикултурна демокрация.

През май тази година опозиционната коалиция увенча страната с историческа победа и обеща да забрани със закон детските бракове.

"Това е остаряла практика и на този етап от развитието и растежа на Малайзия това е абсолютно недопустимо", коментират от коалицията.

С избухването на скандала със сватбата на 11-годишната Айю, обаче, изглежда, че правителството не прави достатъчно да защити малолетните. Новината за бракосъчетанието тръгва от втората съпруга на 41-годишния мъж, която публикува снимки от церемонията в своя Facebook профил със саркастичния статус: "Честита сватба!"

Заместник министър-председателя на страната, който е и министър на жените, семействата и общественото развитие, нарече бракосъчетанието "инцидент". Самият той е противник на детските бракове, но отказа да коментира случая, тъй като в момента той е обект на разследване от страна на редица институции.

"Няма никакво съмнение, че детето е жертва", коментира адвокат по човешките права и споделя, че липсата на бърза реакция по случая е притеснителна.

Момичето е закарано в болница, за да проверят дали още е девствено, а по-късно Айю отново е при съпруга си. От тогава не е напускала новия си дом.

41-годишният мъж твърди, че обича жена си и уверява, че няма да я докосне, докато не навърши 16 години. От своя страна Айю пък описва мъжа си като любящ и също заявява, че е влюбена в него.

През изминалата година Малайзия криминализира изграждането на емоционална връзка с дете с цел сексуално задоволение. Подобни случаи могат да се смятат като манипулация на детското съзнание, а освен това може трайно да увреди детската психика.

От конституционална гледна точка, законът на страната изглежда раздвоен – жителите на Малайзия, които не изповядват исляма, могат да сключат брак едва след като навършат 18 години по закон.

В по-голямата си част, обаче, населението на страната е съставено от мюсюлмани, които се придържат към законите на исляма. Шериатски съд трябва да позволи сключването на брак между лица под 16 години. С разрешението на шериата, обаче, минимална възраст за встъпване в брак няма.

"В мюсюлманския свят ако булката, родителите и момичето вече е имала първия си цикъл, бракът е позволен", казва имам от една от джамиите, които 41-годишния Абдул Карим посещава.

Активисти, които се борят за правата на децата, споделят, че в света има около 15 000 момичета, които са встъпили в брак преди да навършат 15 г. Според УНИЦЕФ статистиката говори, че около 650 милиона момичета и жени по света са се омъжили преди да станат на 18.

Усилията да се забранят съюзи с непълнолетни в Малайзия чрез затягане на закона за сексуални престъпления над деца се провалят в парламента. Шабудих Яхая, един от противниците на забраната, твърди, че 9-годишно момиче може спокойно да бъде готово за брак, ако е преминало през пубертета.

"Телата им вече отговарят на 18-годишни момичета. Физически и духовно няма бариера за едно момиче да се омъжи", твърди Яхая.

Много от браковете с деца в Малайзия са неформални съюзи, които не са легално разпознати от съдилищата.  Въпреки това, обаче, двойките не срещат особено голяма съпротива, когато се опитат да регистрират брака си.

Съществува и друг парадокс – много момичета са се омъжили за изнасилвачите си. До това се стига след като мъже, обвинени в изнасилване, получат позволението на Шериатския съд да сключат брак с момичето, станало жертва на изнасилването.

Според доклад на УНИЦЕФ шериатския съд издава подобни разрешения и за да предотврати евентуалната поява на извънбрачни деца. Други съюзи са сключени от икономическа гледна точка – когато семейството на булката живее в крайна бедност.

Привържениците на либерализма в Малайзия повдигат въпроса за това дали реално бракът с непълнолетни е ислямска традиция или остаряла културна практика. Част от тях дори поставят под съмнение твърдението, че пророкът Мохамед се е омъжил за една от съпругите си, когато тя е била на 6-годишна възраст. Противниците на идеята всъщност смятат, че това се е случило значително по-късно.

"Не можем да използваме историческа грешка като оправдание за тези бракосъчетания", твърдят адвокати по човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Педофилия
64
0
 
0
 
! Отговори
hmmm? преди 5 години
"В мюсюлманския свят ако булката, родителите и момичето вече е имала първия си цикъл, бракът е позволен" ???? koi ima cykul? bulkata ili vsichki? slojna rabota...
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само омъжена,а и поробена
62
4
 
4
 
! Отговори
хх преди 5 години
там ги женят на 11, а европейските жени не знаят с колко човека са правили секс, изпускат им бройката преди да завършат училище.
61
1
 
11
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Пророкът, който така неотлъчно следват е педофил (в исторически план), имал е 6г. жена (една от жените му). Какви да бъдат последователите му?
60
1
 
10
 
! Отговори
Скарлет преди 5 години
Теэи беэмоэъчни аборигени ще эатрият света!!!:-((( Ще иэмрем, като диноэаврите!!!:-(((
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е просто ненормално! На 11 трябва да учи , а не да я женят за мъж по-стар от баща ѝ. Още по-страшно е ,че става със съгласието на радителите , моята дтщеря е на 10 и ума не ми побира как може да причиниш такова нещо на своето собствено дете!
58
14
 
5
 
! Отговори
Небългарин преди 5 години
На 11 и вече са я минали 11 чичковци - съдбата на момичетата в християнския свят
57
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До АнонименТова са деца бре хайванин, това дето си го завират гейовете не ми дреме.За мен също не са нормални и не е свързано с християнската религия, която го отхвърля. ОСвен това църквата е отделена от държавата и тези джендърски глупости се подкрепят от либералите т.е. от политиците и от държавата. Докато при поклониците на Мохамед религия и държава са едно и това да се жениш за 6 годишно дете е законно и нормално според тях и за мен е върха на извръщението...
56
0
 
10
 
! Отговори
хаха преди 5 години
И после исляма била НОРМАЛНА религия , ай сектир ...само това ми стига като доказателство, за да стигна до извода, че това е архаична религия от отминали векове която няма място на този свят.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат хареми и затова не достигат жени и почнаха да набират и бедни момичета от Източна Европа.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия педофили се мъчат да ни налагат религията си ??!?! Никога !!!!!!!
53
0
 
6
 
! Отговори
Йоко преди 5 години
На единадесет е вече ***, съдбата на жените в Европа и псевдоцивилизования Запад
52
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
на практика шарията е закон, който одобрява nедофuлията, но на пазарна основа. "Бракът между 11-годишното дете и 41-годишния Абдул Карим - търговец на гуми, който има важна роля в местната джамия и колекция от скъпи коли." но като се замисли човек, че точно правозащитните организации, определени партии, които са най-кресливи за правата на човека и мулти-култи се борят за узаконяване на nедофuлията в европа пак на пазарна основа...
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямски ценности. Честита интеграция
50
2
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
За религия която е била разпространявана от човек които е блутствал и изнасилвал 6 годишно дете е нормално за последователите и брак с 11 годишна. За тях даже е закъсняла. Всички изповядващи исляма са комплексари със 5 сантиметрови чушлета и не им стиска да са със истински жени за да не се изложат. С една дума комплексари са всичките изповядващи исляма като техния пророк дето първата му жена е била на 6 години.
49
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Добре пак тука статия е писана да съжаляваме муслиманските жени, защо не пишете статия да съжаляваме муслиманските мъже, нали равнополови трябва да ставаме а? буахахахахха, айде пишете че имам още съжаление за братята от близкия изток които само хубавото ми мислят
48
2
 
18
 
! Отговори
fggfgf преди 5 години
педофилска вяра ..
47
8
 
12
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
А че то и тук е така само че доброволно 13 - 14годишни българки сменят секс гаджетата като носни кърпи и на 19 години вече са амортизирани за вагинопластика!
46
1
 
30
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Мохамед е бил педофил, какво очаквате от последователите му?