САЩ искат Аржентина за военен плацдарм в Южното полукълбо

Чрез борба с наркотрафика към контрол над ресурсите
31 юли 2018 15:45, Елка Василева
50
САЩ искат Аржентина за военен плацдарм в Южното полукълбо
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати получиха от президента на Аржентина Маурисио Макри зелена светлина да разположат в страната най-малко три американски военни бази. Това съобщи, като цитира собствени източници, известният мексикански информационен портал "Аристеги нотисиас". А ден-два след публикацията Макри анонсира армейска реформа, предвиждаща войските да се използват с цел да бъдат преодолени "заплахите на 21-и век като наркотърговията и международния тероризъм".

Знае се, че "борбата с наркотрафика" и "борбата с тероризма" също като "защитата на демокрацията" са мотиви, с които американците традиционно обосновават военното си присъствие в различни кътчета от света. Изглежда, че Маурисио Макри въвлича Аржентина в осъществяването на геополитическите интереси на САЩ, пише Игор Пшеничников, "Известия".

Статията в "Аристеги нотисиас" не се появи току-така. Опасения, че САЩ активно лобират за разполагане на свои бази в Аржентина, се появиха за пръв път още през февруари т. г., след като аржентинската министърка на сигурността Патрисия Булрич направи посещение в Щатите. По време на визитата тя разговаря с шефовете на вътрешното министерство, на ФБР и на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА). Депутатите от аржентинския парламент дори поискаха тогава от президента да обясни какъв е "тайният сговор със САЩ", но изпълнителната власт не даде никакви убедителни разяснения.

Такива явно няма да има и сега. Както твърди "Аристеги нотисиас", решението, осигуряващо на армията и тайните служби на САЩ възможност да се закрепят в Аржентина, е взето от президента Макри в строга секретност и въпреки закона, изискващ в подобни случаи специална резолюция на парламента.

Неотдавна Международният валутен фонд, където първа цигулка свирят САЩ, реши да отпусне на Аржентина заем от 50 милиарда долара (при все че Буенос Айрес бе поискал 30 милиарда). С парите ще се поддържа стабилността на националната валута.

И ето, идва ред Аржентина да действа в полза на САЩ. Още повече че през 2019 г. в страната предстоят нови избори за президент. И подкрепата на САЩ е добър ресурс за който и да било политик в Латинска Америка, включително Макри. А с приятелски настроен политик на държавното кормило Вашингтон ще може да отреди на Аржентина ролята на свой военен плацдарм в Южното полукълбо, откъдето САЩ да упражняват военен контрол над южните ширини и да контролират зоните с най-богати природни ресурси. Такъв е основният интерес на американците.

Предвижда се първата военна база на Щатите да бъде разположена в провинция Мисионес, на север, където се събират границите на Аржентина, Бразилия и Парагвай. Официалният предлог е базата да служи за борба с наркотрафика.

След споменатата визита на Патрисия Булрич във Вашингтон бе съобщено, че в тази база експерти от американската Служба за борба с наркотиците "ще анализират наркотичните вещества, за да установят произхода им и откъде идват".

Мнозина обаче са убедени, че "контролът върху наркотрафика" е само параван. Според аржентинския портал Argentinatoday.org американските военни държат да се настанят в Северна Аржентина главно заради гигантския вододаен хоризонт, известен с името Гуарани. Той се простира под териториите на Аржентина, Парагвай, Бразилия и Уругвай. Представлява един от най-големите в света природни резервоари с прясна вода, чиято площ достига 1,2 милиона кв. км (за сравнение, двойно по-голяма от територията на Франция). Обемът му е 37 хиляди куб. км - сиреч там са събрани по някои данни почти половината световни запаси от прясна вода. Водата от Гуарани ще може да се използва още най-малко 200 години.

Има с какво да се похвали и районът, където според "Аристеги нотисиас" ще бъде изградена втората военна база на САЩ - централната провинция Неукен. Зоната е известна с богати находища на петрол и газ. Енергийното надмощие и контролът върху планетарните енергоресурси безспорно са чудесен път към глобално господство за САЩ. И кой ли в Щатите би се отказал от замисъла да застане до разпределителния лост на световната енергетика. Тъй че изборът на Неукен за американска военна база също е напълно обясним.

Третата си база САЩ смятат да разположат в Южна Аржентина, на остров Огнена земя. Стратегическото му значение не се нуждае от обосновка - оттам може да се контролира корабоплаването в Магелановия проток и протока на Дрейк, разделящ Южна Америка от Антарктида. Оттам минават кораби, които поради технически параметри не могат да използват Панамския канал. А и самият Южен континент ще бъде постоянно надзираван от американците.

Международен договор от 1961 г. забранява всякаква военна дейност в Антарктида. Но кой ти гледа такива дреболии, щом става дума за континент с много богати залежи от горива и други полезни изкопаеми! Освен това ледената покривка на Антарктида е най-големият световен източник на прясна вода, за която говорихме вече. Никой не би се обзаложил, че в Антарктида никога няма да има война за ресурси.

И САЩ май вече се готвят за нея. Десетки американски бази - скрити и официални, са разположени вече в страни от Централна Америка и Карибския басейн, например в Колумбия, Перу, Чили и Парагвай. Днес Аржентина има всички шансове да стане "член на клуба".
-----
Бел. на изданието: Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Чудя се защо Аржентина с толкова мощни природни ресурси не е цъфнала и вързала, а разчита на заеми, които я заробват? Мързеливи ли са, търпеливи ли са, за корупцията е ясно...
36
0
 
3
 
! Отговори
До 35 Отвратен преди 5 години
Опитай се да защитиш интересите си срещу господа американците и веднага ще те подсетят коя е империята на злото. Кой е всъщност агресор? Държавата която изгражда военни бази по целия свят за някакви техни си интереси(това което дават като мотиви за базите им е замазване на очите), или държавата която изгражда военната си стратегия като дефанзивна. Ама то трябва и да помислиш малко, а не само да препикаваш от умиление като четеш колко са велики американците.
35
0
 
3
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Bravo na Prezidenta.Naistina raboti za interesite na USA.
34
18
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен--29;Първо рашите ще си заминат . Те са империята на злото.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с кой ще воюват там? С Инките?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През юни Аржентина сключи договор с Международният Валутен Фонд за заем от $50 млрд. евро (£37 млрд. евро). Всяко съвпадение е случайно.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще живеят хората в САЩ без наркотици? Живот ли ще е?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква борба като този продукт и играта е на всичко без коз и асата са най-най силни и след туй другите подред надолу,а като свърши тая игра с продукта като на ръка започва следващата врътка всичко коз,а там валетата са най-най силни с усукващи мустаци от кеф и изненадващо 9-ките са по-по като обърнали се 6-ци след туй обикновените аса,но има вече премии от 200,150,100 и 50 по цвят,терци и цакания с надцаквания щом се развърти добре играта почти на всяка ръка.
29
4
 
18
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е! преди 5 години
КАКВО СТАВА С ВУЛКАНА ЙЕЛОУСТОУН? ЗАЩО СЕ БАВИ?
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияДаам, така е и в Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен и т.н.
27
16
 
1
 
! Отговори
Пшеничников, преди 5 години
изказваш се като жена- клюкарка.Ами Путин какво прави: базира се на Средиземно море за 50г +.Изказа всичко, което ти тежи.Няма да изброявам. Ти си ги знаеш вашите страни.
26
42
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Там където партнират САЩ , там има военна сигурност и икономически просперитет ! Това историята го е доказала ! След втората св. война източна Германия остана с партньорството на СССР и стана най-голямата *** в Европа заедно с България ,Румъния Полша и др. !Също както Куба стана най-голямата *** в латинска Америка под "партньорството" на СССР ! Всички държави ,които получиха партньорство от САЩ подобриха икономиката си ! ФРГ беше срината до основи след втората св. война ,но САЩ я измъкна !
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е златна мина за американската оръжейна индустрия.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доктрината "Монро" си действа.
23
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те се борели с наркотрафика?!! Това виц ли е? Хаха...Искат да лапнат света. Нямат спирка. Нечовешка наглост и алчност.
22
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомняте ли си когато някога имаше СССР и войските му навлезнаха в Афганистан за да помагат на тамошния си пудел.Тогава "демократичните" кравари решиха да се борят с комунизАма и създадоха така наречените моджахеди като ги финансираха с пари от опиума който се отглеждаше там.Смешното е, че когато в края на краищата победиха съветския си враг довчерашните им подопечни моджахеди станаха Ал кайда и започнаха да трепят учителите си. С други думи където и да отидат краварите винаги след тях е по-зле.
21
3
 
35
 
! Отговори
Х преди 5 години
Еййййй, тези не мирясаха! Не им стигнаха Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и т.н , че и Южна Америка подкараха сега! Ей, ало, Путин е на север, къде из джунглите ще го търсите там???
20
5
 
35
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Американските бази в Аржентина ще бъдат изградени преди всичко за защита на демокрацията и борбата с наркотрафика на ескимосите.Но разузнавателните служби на САЩ са разкрили таен заговор на белите мечки с руските мечки за намеса в изборите през ноември и тези бази ще бъдат мощна преграда за подобна намеса.Не бива също така да се пренебрегва възможността за защита от севернокорейските и ирански ракети!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе иначе водим война с фалшивите новини, но какво пък хонорара си е хонорар.
18
16
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
ОК, гледам го Ирак и там най-големия концесионер на нефтените полета е Газпром. Сега ти ми кажи кои са Газпром?