КЗК шамароса (173 бона) бензиностанциите на Марешки

Бизнесменът продавал горивата на нереално ниски цени
Обновена: 3 авг 2018 14:12 | 3 авг 2018 13:23, Бойчо Попов
112
КЗК шамароса (173 бона) бензиностанциите на Марешки
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа "Трейднет Варна", веригата бензиностанции, които се управляват от сестрата и майката на депутата Веселин Марешки, за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева, става ясно от решението на антимонополния орган.

Проверката е показала, че компанията е осъществявала продажби на горива на дребно и едро на цени, които са по-ниски от разходите за производството и реализацията на продуктите в продължителен период от време.

Жалба срещу практиката на "Трейднет Варна" подадоха водещите в бранша "Лукойл България", "Еко България", "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".

В нея е записано, че в бранша присъства "сив сектор", при който с най-явно проявление са продажби на горива с недоказан произход и без документи за качество, наличието на резервоари за горива, които нямат връзка с НАП и т.н. На този фон умишленото поддържане на ниски цени от един от участниците на пазара създава "невярна и напълно необоснована представа" в обществото, че основните участници на пазара поддържат нереално високи цени.

В жалбата си седемте дружества дават и конкретни данни за цените на бензиностанциите на Марешки и средните цени в страната по това време, показвайки разликата. Цитирани са и медийни изяви на Марешки, които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора.

Продължението на материала вижте в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
49
 
! Отговори
Е що бе ? преди 5 години
Нали уж сме пазарна икономика? Как така някаква комисия от комунисти ще каже как да продавам на пазара? Нали това е пазар ,или е само място където мафията рекетира "законно" българина?Докога ще търпим едни мафиози да ни рекетират ???
79
2
 
49
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Тия които са подали жалбата в КЗК са платили на Който не се сетите да се въздейства върху Марешки. Да се унищожи Марешки, да се мачка Марешки Само и само да останат убийствените цени на бензина наложени от тези кожодери които одраха кожата и изпиха кръвта на народа. Дано горе на небесата да има господ и той да гледа какво се върши в България. Господ да убие кожодерите.
78
20
 
5
 
! Отговори
Опааа преди 5 години
До колегаКолега, специално за Русе мога да ти кажа,че няма никакви опашки....защо ли?Аз лично заредих веднъж,нямаше проблем, но масово гърмят дизели карали с нафта от там...е ай върви и налей...То няма как да бъде хем евтино, хем качествено, нафтата на Марешки е "правена", за това да го подкарат,а това с нелоялна конкуренция си е ***....В тая държава всичко е менте,като почнеш от стоките та до управата,но...куче влачи, диря няма..
77
1
 
18
 
! Отговори
Димо преди 5 години
*** са ненаситни и жестоки . Защо ли властимащите ги защитават???.?
76
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увреждал доброто име на сектора, стига смешки бе. Тия ако може с по лев ще грабят отгоре.
75
2
 
24
 
! Отговори
Додо преди 5 години
В тази "публикация" има толкова объркваща и тотално невярна информация, че спокойно минава за Фейк Нюз.
74
0
 
30
 
! Отговори
колега преди 5 години
приеч им много им пречи в нашия град като отвори Марешки Лукойл намали цената с 30 ст.и цената е добра и горивата са добри на един резервоар спестявам 20 лева
73
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 5 години
До анонимен 68Подкрепям!Само, че слуяая беше с Еко - в Пловдив дизела беше с 40.00 ст. по-скъп отколкото в Габрово.Това беше преди 2 години.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактАкцизът е платен от крайният купувач, а не от Лукойл. Лукойл е вносител, а не платец на акциза!Корпоративните данаци и данък печалба , който Лукойл плаща съизмерими с едно ЕТ! За последните десетина са около 100 хи.лева
71
2
 
48
 
! Отговори
А98 преди 5 години
Утре ще заредя при Марешки до капачката,не че ми е симпатичен,но продава на тънкана.
70
0
 
21
 
! Отговори
хахо преди 5 години
В тази държава е така.Който не му изнася,да хваща пътя за чужбина или да излиза на улицата на протест.Определено първите са 1000 пъти повече от вторите през последните 22 години-факт.
69
5
 
41
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
чудна работа!..Преди време ревяха с/у тоя същия,че продавал лекарствата по-евтино и така правил "дъмпинг"..Сега тук долу някакъв изпаднал шляхтич твърди,че бил продавал лекарства по-скъпо и така успявал да компенсира "дъмпинговите цени" на горивото.....Толкова са БЕЗМОЗЪЧНИ мутрите,които искат да налапат целия свят,че не знаят кого в какво да "обвинят"...Не е за вярване че такава ПРОСТОТИЯ успява да владее цяла държава!!
68
0
 
65
 
! Отговори
смях в залата преди 5 години
В град Добрич на Марешки бензин 2.09лв.на 100м. по на горе от неговата бензиностанция лукойл 2.09лв. с отстъпката:)значи и лукойл продава на дъмпинк.затврорят ли марешки по 2.5-2.6лв.бензинеца става,боко и златев ще порнат яко Булгарите
67
2
 
59
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Понеже Златев най-много пищи: пазех дълго време две касови бележки от миналото лято за зареждане в един и същи ден на бензиностанции Лук.йл в София и в Стара Загора. Разликата в цената беше над 40 стотинки в полза ва Стара Загора... и какво излиза: в София ни цака яко с цената или в Ст. Загора ги прекарва с качеството? Защото според него не можело на толкова ниска цена да се предлага качествено гориво.
66
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете едно.Няма никакво значение дали ще внасяме от Либия,Саудитите,Венецуела или Русия.Защото да речем те ще стъпят в България на различни доставни цени.Обаче крайната цена за потребителя ще включва акцизи за държавата,процент за Бате Бойко и ГЕРБ и процент за всички посредници по веригата.Накрая за потребителя цената ще бъде каквато е в момента-така са преценили гореизброените.Същото е със парното,тока,газта и хранителните стоки.Цената се определя от мафията която ни управлява.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция много закъсаха с газа и петрола . От днес Собственика на ГЕРБ ще продава на Ердо .
64
44
 
11
 
! Отговори
факт преди 5 години
"Лукойл" направиха големи инвестиции да сменят старите инсталации в бургаската рафинерия и да разширят номенклатурата на производството. Акцизите, които плащат са 3-4 милиарда лева. За разлика от Кремиковци, което беше съсипано, бургаската рафинерия е работещо предприятие. Може би има сили, които искат да съсипят и доведат до разруха и бургаската рафинерия
63
1
 
51
 
! Отговори
Бокжко преди 5 години
Почнаха сопите,не можаха големите вериги да преживеят,че намали цените! Който не е със статуквото-сопи!
62
3
 
34
 
! Отговори
Помня аз преди 5 години
Едно време всички искаха да ни продават петрол и то на много ниски цени. Саудитска Арабия, Либия, Нигерия...... предлагаха ни споразумения. Даже по едно време бяхме започнали да внасяме от Либия. (перфектно качество)После изведнъж нашите политици по команда се извъртяха като фурнаджийски лопати и казаха КРАЙ.От сега нататък петрол ще се купува само от Русия. И така дадоха 90% от пазара на Лукоил.Само последните години няколко по дребни играчи се опитват да внасят от Румъния...
61
1
 
28
 
! Отговори
ЧичоСкруч преди 5 години
До графа"Май настава време разделно, както беше писал един наш поет.Явно ще трябва да се хващаме за сопите и вилите. Иначе оправия няма с тия изедници дето нямат насита и ояждане."====Няма как да искаме друг резултат, различен от този, който имаме (безскрупулен грабеж от картелите), когато сме се съгласили, че материалното и стремежа към облагодетелстване ще ни ръководи и на ниво индивид и на ниво общество ;))