КЗК шамароса (173 бона) бензиностанциите на Марешки

Бизнесменът продавал горивата на нереално ниски цени
Обновена: 3 авг 2018 14:12 | 3 авг 2018 13:23, Бойчо Попов
112
КЗК шамароса (173 бона) бензиностанциите на Марешки
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа "Трейднет Варна", веригата бензиностанции, които се управляват от сестрата и майката на депутата Веселин Марешки, за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева, става ясно от решението на антимонополния орган.

Проверката е показала, че компанията е осъществявала продажби на горива на дребно и едро на цени, които са по-ниски от разходите за производството и реализацията на продуктите в продължителен период от време.

Жалба срещу практиката на "Трейднет Варна" подадоха водещите в бранша "Лукойл България", "Еко България", "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".

В нея е записано, че в бранша присъства "сив сектор", при който с най-явно проявление са продажби на горива с недоказан произход и без документи за качество, наличието на резервоари за горива, които нямат връзка с НАП и т.н. На този фон умишленото поддържане на ниски цени от един от участниците на пазара създава "невярна и напълно необоснована представа" в обществото, че основните участници на пазара поддържат нереално високи цени.

В жалбата си седемте дружества дават и конкретни данни за цените на бензиностанциите на Марешки и средните цени в страната по това време, показвайки разликата. Цитирани са и медийни изяви на Марешки, които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора.

Продължението на материала вижте в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
32
 
! Отговори
графа преди 5 години
Май настава време разделно, както беше писал един наш поет.Явно ще трябва да се хващаме за сопите и вилите. Иначе оправия няма с тия изедници дето нямат насита и ояждане.
19
1
 
30
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
На водещите в бранша един голям - Ай, Сиктир! - от мен!
18
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВА ПРОСТАЩИНА!!!ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ПРОДАВА ЕВТИНО ЩОМ ТАКА Е РЕШИЛ!!!МУТРИ ТОВА Е УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА !!А КЗК Е САМО ЕДНА МАРИОНЕТКА НА БУДА!
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11 Колко си прав за наглостта... Безгранична е. ГЕРБ са с най-много "наши хора" и най не се крият...
16
3
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
"...които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора."Отдавна е увредено. Всияки знаем за "качеството" и количеството. Недоволни са, защото видяхме, че можело... Ама нали са алчни и гладни. Всек знае разликата с европейското гориво - пълен резервоар, изминати километри. Да не реват много. За нашето качество цените трябва да са по-ниски, защото ремонтите не ни ги покриват после. Както с винетките и качеството на пътищата хаха, и други подобни...
15
4
 
11
 
! Отговори
муха го ухапала преди 5 години
"Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева"Годишен оборот 175 300 000 лв не е зле, пък муха го ухапала с тия 175 хилки :)
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ххаха наивници това е добра реклама за Магарешки, а оттук той ще си приспадне печалби и ще плати по-малко данъци после ще осъди държавата и ще си върне парите бензина си е на Марешки ако иска и ще го подарява ако иска какви антимонополи ви гонят.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е само за парлама. Глобили го 0.1%. Все едно си с десет лева в джоба, спира те катаджията и те глобява 1 стотинка. А за Марешки това си е реклама - за 173 хил лв ще го има два дена по всички медии.
12
1
 
35
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Уж няма картел пък империята нанася удар на малките фирми
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново държавни структури обслужват частни интереси. Не, че при БСП или някой друг ще бъде по-различно, но при ГЕРБ нещата се правят доста нагло. По въпроса с цените на Марешки това му се казва конкуренция, а по въпроса с другите това си е чист картел. Само да отбележа, че доста малки бензиностанции свалиха цените доста под цените на изброените големи такива, тях защо не сте ги глобили ?
10
1
 
17
 
! Отговори
Чудо преди 5 години
Групировката на дълбокият горивен картел в БГ за миг излязъл на слънце!
9
3
 
50
 
! Отговори
Кажи баба- Thank You преди 5 години
Разбрах от кои бензиностанции посмъртно няма да зареждам повече -"Лукойл България", "Еко България", "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".
8
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е нарушението, че печели от оборот, а не от надуване на цените ли?
7
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази комисия трябва да се преименува на Комисия за защита на картелите, пак ще си останат буквите КЗК.
6
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЗК - Комисия за Защита на Картелите. Без Марешки, цените с 50 ст. отгоре. Както си бяха, КЗК мълчеше десетилетия. Глобяват го, че продава евтино.
5
3
 
44
 
! Отговори
Киро преди 5 години
И после нямало картел !?!
4
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко му е! За подобни нарушения санкциите трябва да са минимум 1% от оборота. Боли го фара, че му вземат двучасовия оборот!
3
3
 
39
 
! Отговори
Мръсни обирджии преди 5 години
Никаква Петролна Мафия в България няма! - Не, не и не! - Следа даже от такава няма! Дерат бедния ни народ както намерят за добре!
2
1
 
37
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
От тая новина сигурно някой от ГЕРБ е получил бурен петролен оргазъм...
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че цените на другите са нереално раздути!Шмекери и обирници такива!Да изпукнете всички,дано!