Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!

От Лондон до Ню Йорк те предлагат "оазис на спокойствието"
8 авг 2018 21:45, Елка Василева
47
Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!
Снимка: БТА

Лондончани си плащат да спят, след като трябва всеки ден да правят дълги, изморителни пътувания за работа, при които е невъзможно човек да се прибере вкъщи преди края на деня, и се мъчат да издържат на забързаното ежедневие в съвременния град.

Заети пътници, купонджии с натежали глави и нови родители, копнеещи да подремнат, могат да си починат за 18 британски лири (23 долара) на час в т.нар. спални кабинки - в тъмни стаи, ароматизирани с лавандула и оборудвани със слушалки и маски за очи, пише Ройтерс.

Концепцията "Поп енд рест" беше въведена в шикозния лондонски район Шордич. Един от нейните създатели Маурисио Виламисар каза, че целта му е да "залее" града със спални кабинки - на жп гари, в офиси и университети.

"Има нужда от действително изграждане на лично пространство насред града. Ние обичаме да го наричаме оазис на спокойствието", заяви Виламисар пред Фондация Томсън Ройтерс.

Кабинките, които никнат в градове по целия свят - от Ню Йорк до Мадрид, бяха вдъхновени от това, че все повече хора работят далеч и ежедневно пътуват по много време, както и от популярността на заведения и кафенета, които не са нито дом, нито офис.

Великобритания преживява жилищна криза, след като жилищното строителство намалява от 70-те години на 20 век и това повишава цените на имотите по-бързо от заплатите.

Това принуждава хората, работещи в града, да живеят по-далеч от центъра, каза Виламисар.

Според британското синдикално обединение Конгрес на профсъюзите броят на работещите хора, които ежедневно пътуват по над два часа, се е увеличил с 34 процента за последните 10 години, а лондончани пътуват най-дълго за и от работа.

След като все повече хора работят далеч от домовете си, хранят се навън и посещават работещи денонощно спортни зали, някои смятат спането на път за естествено продължение на натовареното ежедневие, а други се тревожат, че това променя представата за дома.

Нанси, която е дошла от Амстердам в Лондон като турист, каза, че "градът може да бъде доста изморителен и човек просто иска да намери място, където може да си почине малко". "Мисля, че това може да бъде допълнение към дома, така че защо не?"

Шинийд Хан, която се занимава с организиране на събития, каза, че спалните кабинки отразяват влиянието на високите цени на имотите върху живота на хората.

"Вземането на пари от хората за сън е малко етичен проблем, но в същото време това е град и като се има предвид цената на жилищата и това, че имотите са толкова скъпи, все пак това е обитаемо пространство и трябва да бъде стока", каза тя.

"Просто това е начинът, по който се движи светът . . . но не мисля, че това някога ще измести представата да имаш установено място, където се прибираш, и дом, защото няма друго място като дома."

Да подремнеш, за да имаш сила

24-годишната специалистка по спортен масаж Виктория Хикман, която редовно използва спалните кабинки, каза, че те предлагат повече уединение и удобство от спането в парк или на друго място в града и подхождат на нейния напрегнат начин на живот на човек, работещ на свободна практика.

"Предпочитам да дам пари за действително презареждане и наистина добър сън, отколкото да отида в кафене и да завися от кофеин или да купувам храна само за да държа тялото си будно", каза Хикман.

"Сънят е толкова съществена част от здравето и мисля, че понеже има такава промяна в начина, по който мислим за благополучието, особено в градовете, а в тях всекидневието е толкова забързано, те (спалните кабинки) определено ще печелят популярност."

Държавната агенция "Обществено здраве - Англия" препоръчва от седем до девет часа сън на нощ и предупреждава, че липсата на сън може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и физически и психически здравни проблеми.

С появата на смартфоните, а също при по-топлото време много британци спят по-малко, показват данни на консултантския орган Съвет за сън. Той е установил, че почти една трета от хората не спят добре през повечето нощи и посочва стреса като главна причина за това.

За Матиас Шух - минувач, обаче да плащаш за сън е "много странно . . . защото всеки би трябвало да може да спи".

Номадски живот

Един от създателите на "Поп енд рест" Йоан Дьомон каза, че спалните кабинки са част от по-голямо движение "умни градове", и се надява те да бъдат разпространени в още градове във Великобритания.

Концепцията се застъпва за по-взаимносвързано използване на общественото пространство и удобства за предлагане на ефективни услуги, което според Дьомон се харесва на хората от поколението, родено между 80-те години на 20 век и началото на 21 век, които работят повече часове и създават семейство на по-късна възраст.

"Това е част от тенденцията да бъдеш номад . . . ние прекарваме по-малко време у дома", каза той.

Вместо да "монетизира подремването", Дьомон каза, че се надява в бъдеще да предлага подобни спални услуги на работещи хора с ниски доходи и бездомници.

/БТА/
 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Тц тц тц преди 1 година
23 долара Х 24 часа (1 ден) Х 30 дни = 16 000 долара на месец за един кашон от талашит ли бе???

16 000 Х 12 месеца = 192 000 долара годишно???

За 192 000 дори и в Англия човек може да си купи някакво едностайно жилище!
43
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи като гледам савременния свят и не виждам нещата да вървят на към по-добре! Едно е лакомията! Тя е безгранична! Аз да съм отгоре аз да имам толкова пари, че да си купя вселената! Аз аз аз! И накрая пак те изяждат червейте! Друго е абе оня измислил как да не се прибираш от работа в къщи ми диретно срещу 200-300$ на вечер ти подаряват едно чаршафче и закачака да си спиш овесен някъде! Еми мисля си по-добре да си гледам доматките в градинката и да не се занимавам с "умните" неща от света!
42
0
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
Не са добре нещата.Това ми звучи като пълна гавра.Вече не работиш за да живееш, а живееш за да работиш.Кой би искал подобен живот.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гoшу

ТОВА ЧЕ В ЛОНДОН ИМА НЕУРЕДИЦИ И МИЗЕРИЯ Е СВЕТОВНО ИЗВЕСТНО
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания преживява жилищна криза, след като жилищното строителство намалява от 70-те години на 20 век и това повишава цените на имотите по-бързо от заплатите.

A В СОФИЯ ОБРАТНОТО - АНГЛИЯ РАСТЕ И НЕ СТРОИ, БЪЛГАРИЯ СТРОИ И СЕ ОСКЪПЯВА. ИНАЧЕ НЯМА БАЛОН ДЕ.
39
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
А кажете ми сега това живот ли е?

И после ще ми плюете провинцията, където навсякъде в града можеш да стигнеш пеша за 10 минути.
38
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Всъщност-идеята е взаимствана от японците. Но там-такива кутиики, в които да "преспиш" няколко чака, има на някои жп гари , и то-за пътници, които желаят и имат няколко часа .
37
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Колко са 8 часа по 23 долара на час, че не мога да сметна нещо? А22 дена, колкото са работните дни, по 23 долара, по 8 часа? А баня, тоалетна ? Този свят откачи.....Сред време очаквам да прочета, че и за да дишаме трябва да плащаме, и се използуват уреди, да контролират колко вдишвания-издишвания правим всеки ден.
36
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
18 нпаунда на час...?!?!?
35
0
 
18
 
! Отговори
Фридрих преди 1 година
Така са спели в концлагерите! Макар и в по малки размери си е същото
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е. ужасно ! Защо спални кабинки, не могат ли да направят нещо като малки хотели със стаи с всички удобства, в които хората да се чувстват като в дома си, да поспят и да релаксират? В тези тесни кабинки, с маски на очите......как.хората ще заспиват въобще ?
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А казват, че комуналките в СССР били лоши жилища, само защото кухнята и санитарния възел били общи!!!!!
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех цял живот мечтая да спя в такава кабина срещу 23 долара на час!
Тия Западняците съвсем изперкаха горките!
31
0
 
6
 
! Отговори
Абе Гошу преди 1 година
Катина в който живееш по-обширен ли е?
Явно не, щом те кефят кабинките!
30
10
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
В Лондон ако отидеш някъде на купон после задължително трябва да останете там да спите, защото няма начин да се приберете после. Или трябва да си хванете такси и да ви излезе златен купона. Така че има резон в казаното. А тези кабинки са много популярни в Азия, там има хора, дето нямат имоти и целогодишно си живеят в такива кутийки
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спите ли?
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма файда от съня
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинарите си направиха свинарници срещу заплащане.Живях в РомФорд в уж къща (плевня) 60кв. долу и толкова горе, на два етажа за около 1800£ паунда на месец без сметките.Гадна,гнусна,ветровитата държава без грам животец.Робот никога няма да стана,за това и си събрах чукалата от там.Хората не се усмихват,държат се отврътително,няма майтапи,нищо - пълен леш.Карти за превоз на месец около 260/270£ за някои зони,цигари 9£,30гр. тютюн 15£,взимаш по 1500/1600£,400£ удръжки и кво остава след плащанията-нищо.. .Не ща и да чувам повече за тази ***.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А едно време преъ соца някои се оплакваха че ги карали да живеят в боксониери 40м2!!
Убре и мизерни ингилизи.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23$ na qas???????
8x23=170$
За такива пари ще си наема стая в 4звезден хотел в Лондон за цяло денонощие със ЗАКУСКА!!!
Тези са ИЗПУШИЛИ.
Кви са тия ПРОСТОТИИ.............