"Бийтълсите" – чудовищата на ИДИЛ, които не съжаляват за нищо!

Екзекуции, мъчения, отвличания, терор – всичко в името на джихада
15 авг 2018 22:03, Джесика Вълчева
45
"Бийтълсите" – чудовищата на ИДИЛ, които не съжаляват за нищо!
Снимка: кадър YouTube

Животът на военния репортер е като ходене по горящо въже, което може да се скъса всеки момент. Той се движи по ръба на собствените си възможности –  физически, емоционални и дори ментални. Защото войната има много лица и нито едно от тях не е красиво. А опасността – тя дебне зад всеки ъгъл. 

Рикардо Виланова е испански фотожурналист, който заминава за Сирия през 2011 г., за да отрази революцията срещу Башар Асад. В края на 2013 г., обаче, никъде не е безопасно – журналистът очаква спасение от съпротивата, но вместо това е взет за заложник от "Ислямска държава". Към радикалистите са започнали да се стичат бойци от цял свят, които да се посветят живота си на свещената война. 

Мъжете, които залавят Рикардо, са от западната част на Лондон – група от четирима души, наричани от своите жертви "Бийтълсите". Мъжете се славят със своята огромна жестокост и безмилостните си убийства. 

През 2014 г. светът беше разтърсен от видеоклип, в който бойци на Ислямска държава обезглавяват американския журналист Джеймс Фоули, обявен за изчезнал две години по-рано. Мъжът е екзекутиран публично, а посланието към американците е послание към всички, които са склонни да се опълчат на Аллах: "Вие сте следващите!" 

Джихадистът, отсякъл главата на американския журналист е Мохамед Емвази, по-известен като Джихади Джон, част от групата на "Бийтълсите". Радикалистът е убит при въздушни удари през 2015. 

Друг от групата – Айне Дейвис, лежи в турски затвор, след като е осъден за тероризъм през 2017 г.

Двама от "Бийтълсите" - Александър Коти и Ел Шафе Елшейк са държани под стража в северната част на Сирия. Местоположението им се държи в тайна.

И четиримата от "Бийтълс" са обвинени в обезглавяването на 27 души.

Коти и Елшейк, задържани от кюрдите през януари тази година, отричат всякакво участие в така наречената "килия на мъченията".  

Рикардо Виланова е държан в плен 8 месеца и е освободен през 2014 г. Смята се, че испанското правителство е платило откуп. Журналистът е върнат обратно в страната си с частен самолет, а на летището чакат десетки журналисти. Тогава, обаче, Рикардо не иска да говори или да има каквото и да било общо с историята.  Само месец, след като се завръща от ужаса, Рикардо се връща на работа и продължава живота си така, сякаш никога не е спирал.
 
Интересът към "Бийтълсите" от страна на медиите е огромен и журналисти дори успяват да говорят със затворниците. Джихадистите, обаче, са хитри и успяват да въздействат на психиката на кореспонденти "ветерани", които описват преживяването като смущаващо. Някои от тях смятат, че бойците на ИДИЛ се опитали да изпратят кодирани съобщения до своите "братя" в отговорите на въпросите от страна на медиите. От интервютата става ясно, обаче, че "Бийтълсите" не изпитват никакво състрадание към своите жертви. 
 
Двамата джихадисти – Коти и Елшейк, твърдят, че търсели единствено закрила от ИДИЛ по време на войната и не са виждали нито един от заложниците, поведението им е арогантно, не показват никакво разкаяние за делата си и дори постоянно правят шеги.  За тях същият Джихади Джон, наричан от западния свят "чудовище", е "добър и лоялен приятел".
 
34-годишният Александър Коти е роден в Лондон. Описван е от съседите си като "много учтиво и резервирано момче". Твърди се, че мъжът започнал да посещава джамия в Нотинг Хил заедно с Джихади Джон. Напуска Лондон през 2009 г. и оставя във Великобритания двете си деца, за да се присъедини към "Ислямска държава". 
 
Ел Шафи Елшейк е на 29 години, бежанец от Судан, който се установява в западната част на британската столица. Преди да стане джихадист, мъжът работи като механик, а майка му го описва като "умно и мило момче". Баща му работи като преводач, а пред британското издание "Гардиън" твърди, че радикализацията на младежа се е случила със светлинна скорост. 
 
През юли тази година Рикардо Виланова получава възможността да се срещне очи в очи с хората, които са го измъчвали в продължение на 8 месеца. В "килиите на мъченията" 19 мъже, сред които и Джеймс Фоули, са били оковани заедно, били са боси, докато техните похитители спят в съседната стая. "Бийтълсите" показвали на своите заложници видеа от екзекуции на техни близки приятели.  

По време на интервюто с испанския журналист, мъжете се държали обиграно – знаели точно какво да кажат и били изключително внимателни с отговорите си. Рикардо ги попитал какво биха казали на децата си и защо са избягали от войната като страхливци и тогава тонът на разговора рязко се сменил. Джихадистите отказали да отговарят на въпросите, свалили микрофоните си и интервюто приключило.
 
Въпреки мъченията, през които е преминал, Рикардо Виланова не смята, че двамата джихадисти трябва да бъдат осъдени на смърт.
 
"Трябва да прекарат остатъка от живота си в затвора – в килии, измъчвани, както измъчваха нас".

45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
мравояда преди 6 месеца
Аз пих ги закачил с ченгела за 2 -те уши намазани с мед ,и да висят на плаца денонощно,и да го кацат мухите.та да разберат,какво е мъчение
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това не е вярно!!!
36
0
 
4
 
! Отговори
putyu преди 6 месеца
Разпъвам ги като христос там пустинята. На 50 градуса за 1 ден са полуумрели. И така през ден два следващите 30 години.
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как с едно отиване в религиозен храм от нормален човек да се превърнеш в изверг-главорез. Тези са си били ненормални и преди да отидат в джамията. Много лесно маниппулируеми, поради ниското си IQ и пълни с коплекси за малоценност, които избиват в гняв, омраза и липса на емпатия. С една дума: б о к л у ц и
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия журналисти пък сега се опитват да оправдаят извергите. Били "умно и мило момче" и "много учтиво и резервирано момче". За такива само строг тъмничен затвор. Никаква възможност да говорят и да се опитват да се оправдават.
33
1
 
15
 
! Отговори
пазете се от хората преди 6 месеца
Колкото повече опознавам хората, толкова повече заобичвам животните!
32
0
 
23
 
! Отговори
SWE преди 6 месеца
В момента живея в Швеция. Не можете да ди представите каква *** се оформя тук.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ увеличиха военния бюджет за 2019 и ИДИЛ пак са намода, съвпадение а:)?
30
0
 
3
 
! Отговори
Една преди 6 месеца
До "Българин!"

Ти май си от онези "българи"!!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някакви смръдливи п0р0ве дето е трябвалп да ги направят на фураж за прасета, за да си изпълнат велийата мисия и да превърнати в тор, която да облагороди песъчлива почва.
28
3
 
2
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 6 месеца
Вчера на един колега - дядото - 6 от 49 - 6ца...2 000 000€ . Техниче е при мен от Казахстан...миналата година тегли 280 000 и си построи райенхаус...дядото ( на жена му таткото) казал, че ще ги плати - барабар с наказателните лихви - 12 000€
Роди го с късмет - и го хвърли на смет!
3 дечица има!
27
4
 
9
 
! Отговори
Николаев преди 6 месеца
Всичко в близкия изток е свързано с петрол и газ нобелиста за мир юсеин обама е един от създателите на даеш бившата ал кайда целите ясни сценария копиран от иракския бесене на садам война и петрола вече не е иракски в сирия същото в тунис не се получи в египет почти сирия с помоща на казаците може да и се размине забравих и турция свалиха руски самолет после опит за преврат и така да безкрай нищо лично само интерес.
26
8
 
21
 
! Отговори
ОПААААА преди 6 месеца
ТЕРОРИСТИТЕ И УБИИЦИТЕ СА НОСИТЕЛИ НА ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ....ОБУЧЕНИ И ПЛАТЕНИ ОТ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ БЕЛИ УБИИЦИ...ФАКТ
25
0
 
1
 
! Отговори
Браво Ценко! преди 6 месеца
Тракнах ти плюсче номер четири...
24
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отишъл значи да отрази революцията срещу Асад ха-ха пък те взели, че точно "революционерите" го пленили и поизмъчвали малко. Въпроса е след това дали му е светнала лампата, че така наречените и в статията бойци са най-обикновени гла.ворези и не малка част от тях са там срещу заплащане, Корана им е прикритие за пред абдалите.
23
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е това е проблемът на съвременният свят.Вместо куршуми на такива им праща журналисти и кореспонденти.Сега какво послание им се отправя?"Правете каквото си искате а ако случайно ви хванат ще ви настаним в луксозен затвор от който ще ви помилват след 10-15 години а след тва ще ви даваме социални помощи до гроб.Както и на вашите семейства и роднини" Това е адски извратено.Такива трябва да се екзекутират заедно с семействата им и всички роднини.Да видим след 40-50 генетични прочиствания ще смеят ли?
22
1
 
3
 
! Отговори
Хаххо преди 6 месеца
До БахМааМу - Това да не би да е Иван Иванов от Кюстендил.
21
1
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 6 месеца
А Янка Иванова, Зорница Илиева и Нели Джорева колко сводника - клошари и просяци познават, които опрапастиха зрението на едно бебенце и изпиха и избоцкаха 5000 лева.
Те, че не ги бива за нищо друго, личи отдалече.
20
1
 
33
 
! Отговори
БахМааМу преди 6 месеца
"Той беше добър ученик.
Най-добрият в класа.
Седеше на първия чин;
до прозореца, вляво..."

Докато не отиде веднъж в джамията и не стана джихадист, ряза глави и изнасилва деца.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Странно...
Даже с търсачката не намерих думата "режим" в статията.
Странно...