Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета

Томислав Дончев настоява, че няма загубена информация
15 авг 2018 08:40,
113
Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета
Снимка: flickr

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", настоя тоя.

Още по темата

"Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея", успокои обаче Дончев.

По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен.

"Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме, че някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерския съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още вицепремиерът пред Нова тв.

Междувременно от Агенцията по вписванията уведомиха бизнеса през медиите, че от тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", заключават от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче стане ли някой фал и веднага лъсват егати схемите.Шефката не регистъра - доверен човек на едни определени хора. Шефът на Държавния резерв - несменяем вече маса години, жена му печели поръчки за охрана. Конфликт на интереси? Айде, де :)Ами, кажете ми, кой нормален инвеститор ще дойде на подобно място?
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да почнем от Очите: оказа се, че не само червеният общински съветник Бенчо му е съдружник в охранителна фирма, ами и бившият шеф на бургаската полиция"Спрете се малко бе, Очите е осъждан и няма право да има фирма. То и за това е на трудов договор, а това се вписва в НАП
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прикриват се крупни престъпни далавери. Следва увеличаване персонала на регистъра с ново попълнение пожизнени комунисти и естествено по високи такси.
22
0
 
14
 
! Отговори
кибер терористи преди 5 години
търговския регистър беше поредно нагло терористично мероприятие срещу бизнеса в БЪлгария.позволява на злонамерени да блокират чрез налична техника вкл телефони лични карти шофьорски книжки бизнесмени и техните семейства. десетки хиляди фирми фалираха..
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо много нечистоплътно в цялата работа, ама то пък кое ли е чистоплътно в управлението на ГЕРБ
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯВНО ФИРМАТА ДОСТАВЧИК Е ПОЛУЧИЛА ПАРИ ЗА СКЪПИ И КАЧЕСТВЕНИ ДИСКОВИ УСТРОЙСТВА, А Е ДОСТАВИЛА ЕВТИНИ КИТАЙСКИ. ОБИЧАЙНИТЕ ДАЛАВЕРИ.
19
0
 
28
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Гръмнал им е мозъка на тези олиг-офрени! Ако проблемът е само технически, какво търсят там ДАНС, ГДБОП и МВР?! Май става въпрос за неплатено ДДС от 16 млрд. лева?!
18
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
В държавата на тиквите всичко е възможно , като знаем само че ТР е подвластен на Цецка .... Но този пич да ни обяснява колко много информация е 25 ТЕРА , при положение че всяко хлапе в къщи има хард по-голам от 1 ТЕРА е направо смешно ... Измислете нещо друго скъпи управляващи
17
0
 
18
 
! Отговори
akud преди 5 години
това се случва постоянно. а кой СПЕСТИ от бакъп гардовете. кой селт***к пребра парата???
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сори обаче тоя Томислав Дончев е уникален тъ па нар.Извинявам се още веднъж за използваното определение, но това е факт.
15
1
 
32
 
! Отговори
Боклук преди 5 години
Приказки от хиляда и една нощ.Нема такъв гръмнал диск. Най малко има следящи програми за състоянието им. Температура лоши сектори и т.н.Томи кажи си каква е далаверата.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде, герберастките мафиоти ще освободят от няколко стотици милиона данък няколко свои фирмички. Кво толкова. Стадото и без това си блее вече 10 години.
13
0
 
30
 
! Отговори
cd преди 5 години
що милиарди бюджетен излишък "усвоиха", а не могат да инвестират 50 хил. в качествена дискова система с резервираност
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРЪМНАЛ ДИСК - ха-ха.Абе тия в ГЕРБ са все мозъци, назначвани с конкурс.Конкурс по тъ по тия обаче.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Агенцията по вписванията са казали, че всеки може да прави проверки, но не са доизказали че само на тия фирми, които са оставени да съществуват сле "гръмването" на дисковете. Айде утре всичко ще бъде забравено...
10
0
 
20
 
! Отговори
alex преди 5 години
тоя верно ли раправя такива глупост ?
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи - трябва основателно да се притесняваме от злоупотреби и загуба на информация както и манипулации. Аз например от 20-тина години се занимавам непрофесионално с компютри и "гръмнал диск" не съм виждал за разлика от частично повредени. Особено пък тук става въпрос за сериозна държавна организация и се предполага, че са поставени изключително скъпи и надеждни устройства. Но май както винаги някой е взел парите и е казал "ше видим".
8
0
 
28
 
! Отговори
a1 преди 5 години
Регистърът посочи тези дни и още нещо уникално: съпругата на кмета на софийското село и район Панчарево, сега шеф на държавния резерв, взела поръчки за 57 млн., откакто той е в ГЕРБ - 11 години. Нищо че е дама от село - охранява тя и й плащат: Топлофикация от сметките ни за парно - скромните 6,3 млн.лв., Министерството на отбраната, което явно само не може да се пази - 2,5 млн. лв., изпадналите във фактически фалит мини Марица Изток - и те цакат ли цакат милиони. Пък дамата вика, че сме зли, защото сме й завидели на нещо като милион, което печели годишно....
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще не са гръмнали, а са откраднати - четете ФРОГ.Не вярвайте на този проправителтвен сайт.
6
0
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Изгорели, изгорели, ама защо няма бекъп ?Когато "откаднаха" ZAMUNDA, имаха на 3 места бекъп, а търговския регистър йок.Само се чудя коя фирмичка подготвяте за унищожение. Носят се слухове че гелосания е поръчал срива.