5 дни неведение и... Търговският регистър тръгва – от утре

Прокуратура, ДАНС и МВР проверяват кой и защо го хакна
Обновена: 14 авг 2018 10:33 | 14 авг 2018 10:30,
59
5 дни неведение и... Търговският регистър тръгва – от утре
Снимка: Сайт на Търговския регистър

Търговският регистър ще започне да работи поетапно от утре (15 август), съобщи Bulgaria ON AIR.  Тогава ще могат да бъдат извършени и справки за актуалното състояние на фирмите, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Сайтът на Търговския регистър спря да работи на 10 август, а според съобщението, което излиза на началната страница, става ясно, че причините за срива са били изцяло технически. От Агенцията по вписванията уверяват, че не става въпрос за злонамерена външна намеса.

Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани от министъра на правосъдието и все пак проверяват случая. За отстраняването на проблема са ангажирани денонощно екипи на поддържащи фирми и IT експерти, както и други държавни ведомства. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра.

Още по темата

Сривът на Търговския регистър се случва непосредствено след залавянето на групата на Митьо Очите, при което стана ясно, че шефът на общинския съвет Бенчо Бенчев е помогнал за откриването на издирвания, а освен това чрез справки в Търговския регистър стана ясно, че Бенчев е съдружник в охранителната филма "Аркус-Сигурност", собственост на Иван Владимиров, в която Митьо Очите работи като консултант.

Освен това, стана ясно също, че синът на Иван Владимиров – Методий Владимиров е зам.директор на Бургаския затвор, в който несебърския бос излежаваше своята присъда.

След справките и излязлата наяве информация за връзките между бизнеса, властта и криминалния свят, Търговският регистър изведнъж се срина. Случайност!?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименNe e sashtiat softwear, koito predlozhiha USA, modificiraha go dosta prez 2007, zashtoto amerikanskiat beshe selska parodia s gif images!!! No i dvete hakerski ataki na targovskiat sa napraveni ot ruski hakeri .... zashto li? Cecka Cacheva da kazhe, a?
47
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2 miliona v evro li pak struva da naemesh ruski hakeri. Tia se povtariat .... da chakame li i pochinali ot infarkt sled kato ne uspeiat da se razplatiat na ruskite hakeri?
46
0
 
31
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
Технически работи не технически работи доказаха ,че са престъпници начело с управляващите- чак таквиз съвпадения няма.Признаха си престъпленията.
45
0
 
31
 
! Отговори
Rastafar преди 5 години
Е, да не прекаляваме с теорията на конспирацията. Спомнете си за 'бръснача на Окам'.
44
0
 
35
 
! Отговори
Хи,хи,хи преди 5 години
Абре, философи, някой от вас виждал ли е "ИТ мениджър" в държавната администрация? Знаете ли колко години назад и встрани са тези от съвременния свят?Може да се пишат ИТ Директор, Старши експерт Информационни системи и каквото и да е, но са много зле. Каквото и да е работило, със сигурност не работи вече.Между другото има хубава статия днес за обществените поръчки за търговския регистър - прочетете я, за да ви стане ясно кой е :)
43
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
срещу 2 милиона ще ви направя сървър с 8 диска!
42
0
 
36
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати!
41
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То вижте, че няколко дни вече не могат да се разберат кой за какво е отговорен... Яко схеми, спечелени от "наши" фирми, дето сигурно хал хабер си нямат от нищо. Баси държавата.
40
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимене бекъп трябва да има и то не само един, както и синхронизация в реално време с поне още един комплект сървъри и интернет свързаност. Спират сървърите, резервните поемат работата им, архива си се прави, без промени.Или е престъпна небрежност, или некой е хакнал сървърите, или някой манипулира базите данни и файловете и заличава следи, което отнема най-много време за да се реиндексират базите.
39
0
 
44
 
! Отговори
програмист преди 5 години
една от айй-добрите фирми за индексация и търсене в документи е Българска - Онтотекс. Един от най-добрите облаци за файлове Pcloud главния инженер е Българин.. Капацитет има и прогамисти иинженери има .. Нали трябва да се вземат големи косионни накрая избират най-негодните решения.
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уууу сега е момента за теглене на кредити.
37
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента фирмата ми закри сметката в Уникредит и не мога да си октрия нова сметка в ДСК заради срива търговския регистър.. При откриване на сметка банкерите правят справка в Търговския регистър..
36
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софтуера на Търговския Регистър е подарен от САЩ 2006г.. Там той се е ползвал в някакъв щат .. Само сиреното в капана за мишки е без пари..
35
0
 
46
 
! Отговори
K6 преди 5 години
Няма нищо случайно тука , със сигурност някои фирмички са заличени
34
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой казва че 4-те диска са откраднати? Обикновено има бекъп на отделна машина.
33
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То аз си правя архив, или бекъп както му казват, на порното и музиката които свалям от интернет, какво остава на де правят архив на данните от търговския регистър на страната. Това просто не е вярно. И да няма система за възстановяване при срив, имат ги тия ситеми вече дори домашните компютри. То бива безхаберие, но чак пък толкова... тия да ги разправят на баба ми.
32
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера някакъв експерт по кибер сигурност каза по телевизията че софтуера и хардуера които ползвал сайта са били стари и че трябва всичко да се обновява на всеки 8-10 години...
31
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4-те диска са откраднати от търговския регистър..
30
0
 
37
 
! Отговори
man преди 5 години
да минават на блокчейн, така ще е децентрализирано и в случаи като този няма да има драма.а между другото да не са правили бекъп на същия сторидж, където е и базата?
29
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавните сайтове се сриват почти всяка година. А такива като Митьо Очите са постоянно разследвани. Разбира се, че е случайно.