Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета

Томислав Дончев настоява, че няма загубена информация
15 авг 2018 08:40,
113
Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета
Снимка: flickr

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", настоя тоя.

Още по темата

"Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея", успокои обаче Дончев.

По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен.

"Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме, че някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерския съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още вицепремиерът пред Нова тв.

Междувременно от Агенцията по вписванията уведомиха бизнеса през медиите, че от тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", заключават от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да изчезне такова нещо и да не може да се възстанови. Дори и в малката фирма на Пешо от Каспичан ползват RAID технологията. В момента някой с големи връзки в тази държава е трил информация от там и прикрива следите като симулира неразрешим проблем. И най-лошото е, че държавата го прикрива и ни прави цялата нация на ***, които нищо не разбират от ИТ технологии.
44
1
 
17
 
! Отговори
ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ преди 5 години
Много мирише на ИЗТРИВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ, прикрито като авария
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
95 % от хард дисковете работят пожизнено , за да ги повредиш трябва да ги удариш няколко пъти с чук или трябва да си пълен ле вак .
42
3
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Всеки ден ГЕРБерски издънки !!! Регистър,застрахователн ГЕРБерска пирамида ,а ВИЕ пак гласувайте за тези народни изедници !!! Не разбрахте ли,че само БСП мисли доброто на българите ?!!!
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да дойдат чужди инвеститори в държава, която не пази бекъп дори на националния си регистър? Вече 6 дни нито могат да се вписват нови фирми, нито да се променят регистрираните. А частниците Лирекс са прибрали милионите за поддръжка, а не са свършили никаква работа. И накрая никой няма да им търси отговорност. Държавата е засекретила договора им за поддръжка и не го показва. Пълен абсурд в най-абсурдната държава.
40
0
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Майтап бре: в ЗАМУНДА? Тогава Замунда банана бенд ще решат проблема.Ама тия ИТ специалити, които са държали регистъра само на един носител (и са получавали заплати от по няколко хиляди) трябва да станат клиенти на прокуратурата.А Цецка от това хал хабер няма, ама носи отговорност - министър гербаджия.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фона на бръщолевенето на Комисарката за цифровицация, супер компютър и какво ли не, "майката на нацията" разката майката на всички! И още е министър, а Дончев на амбразурата!
38
0
 
16
 
! Отговори
usa преди 5 години
а стига бе, тия за RAID масив не са ли чували?!
37
0
 
20
 
! Отговори
притеснен преди 5 години
Търговският регистър изчезнал /много пари/, на 200 000 шофьори ограбена гражданската отговорност, какво следва още ?
36
0
 
25
 
! Отговори
НЕ Е ВЪЗМОЖНО преди 5 години
да гръмнат всички дискове едновременно. Още повече, че такива системи са МНОГОКРАТНО резервирани и даже да има повреда ПАРАЛЕЛНИТЕ ЗАПИСИ не дават възможност потребителя да усети разликата. У нас има толкова много центрове като тези на HP, при които наши инженери отговарят за сърверите за съхранение, незнайно къде по света....ПРОСТО НЯКОЙ Е УСВОИЛ ЕДНИ ПАРИ... НАШИ ХОРА. Така е когато хора като ДОНЧЕВ - теолог-философ, Мария Габриел и сие са назначени за нещо от което НЯМАТ ПОНЯТИЕ
35
0
 
16
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Баце и Ушко са в дъното на тази сага, не и без подкрепата на шиши и цацко. Дисковете са откраднати и скоро някой ще гризне едни милиони, че явно тези от КТБ вече са изпрани и пералните ще клеясат без материал. А бай Томи пак ще словоблудства пред електората, че имало повреда хаха.
34
0
 
8
 
! Отговори
Майтап бре преди 5 години
Още вчера писаха, че цялата информация е качена в ЗАМУНДА. На който му трябва информация, да търси там. :)
33
1
 
18
 
! Отговори
тиква преди 5 години
В държавата на тиквите всички сме тикви. Доказателства: Протест срещу Боко-в подкрепа на Лозан Панов събра 10 човека, протест срещу корупцията в Румъния събира хиляди...На изборите гласуваме за правилните хора, защото те ни давали пари и заплати. И не е вярно , че само роми , военни и полицаи гласуват за Боко---аз лично имам двама приятели ,интелигентни, независими, не на държавна служба които също гласуват за Боко---не сме народ , а ***...
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога "майката на нацията" ще е на поста министър на правосъдието? Всичко до което се докосне тази бездарна женица се превръща в провал и още я търпят! И сега взела да сезира ДАНС и други инстанции, за да оправдаят собствената си некадърност. Още не са сетили да обвинят опозицията, Орешарски и т.н. но и това може да стане
31
0
 
22
 
! Отговори
кучето преди 5 години
ПОРЕДНИЯТ КРУПЕН ОБИР. ФИРМИ ДЪЛЖАЩИ ОГРОМНИ СУМИ Д Д С ВЕЧЕ ГИ НЯМА. Честито на печелившите.
30
2
 
11
 
! Отговори
Гей-мър преди 5 години
Не се шегувайте, това е неприятно. Аз имах една 486-ца навремето и като ми гръмна харда (Quantum Fireball, 4 GB), що игри заминаха... то нийд фор спийд, то всичките ми сейвове на Age of Empires.... мани.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...все пак не сме румънци...
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко "гърми" отвсякъде, но ние си седим кротко, клепаме с уши и си бъркаме дълбокомислено в носовете.
27
1
 
32
 
! Отговори
До 29 Възстановяване преди 5 години
Моля да правите разлика между домашна дискова система и професионална. А това че през 2018-а на толкова отговорна институия вече 5-ден информацията не й е достъпна заради дефект в дисковия хардуер, говори само за некадърност и некомпетентност при избора и поддръжката на дискови системи, типично за връзкарската бг администрация
26
3
 
15
 
! Отговори
Възстановяване преди 5 години
Има фирми у нас, който за 200 лв възстановяват на 100% съществуващата информация от скапани дискове! Защо ни правят на ***? Такава информация се възстановява за 24 часа! Става почти седмица и не може да тръгне! Нещо не е така, както го разправят!