Застраховка в "Олимпик"? КФН: Търсете си парите в Кипър!

Фирмата може и да не е участвала в нашия Гаранционен фонд
Обновена: 17 авг 2018 19:48 | 17 авг 2018 19:40, Камелия Цветанова
56
Застраховка в "Олимпик"? КФН: Търсете си парите в Кипър!
Снимка: Булфото, архив

Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик", която беше обявена във фалит,  дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по "Гражданска отговорност", съобщи Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор.

Още по темата
Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтичат днес в полунощ.

Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки.

КФН е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на "Олимпик" на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.

Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Ралица Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че "Олимпик" е оперирала само в Кипър и в България.

Ралица Агайн обеща КФН да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията.

По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор. Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, "Олимпик" е участвала в нашия Гаранционен фонд.

Агайн съобщи, че от понеделник до днес над 57 000 души застраховани в "Олимпик" са си купили полица "Гражданска отговорност" от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на "Олимпик", съобщи още тя.

Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, посочи Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките - съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя. По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 милиона лева, но много по-вероятно около 800 млн.лева за допълнителни обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
17
 
! Отговори
Фермер преди 5 години
Тая заместник председателка е в серизиозен конфликт на интереси, който разбира се документално не съществува. Прочетете за Джет кредит, БНП Париба и Елвин Гури - съпруг на госпожата.
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застраховка в "Олимпик"? КФН: Търсете си парите в Кипър! В ПРЕВОД ТОВА ЗНАЕТЕЛИ КАК ЗВУ4И. В ТЕЗИ ЖЕГИ ВИ ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПИИНЕТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДИЦА.
27
2
 
39
 
! Отговори
Край преди 5 години
Шефката на КФН дето трябваше да пази да не ви вземат парите е с 13 хил. лева заплата и се возеше на служебно Порше Кайен. Не знам павета ли няма в София, сапове ли няма, мъже ли няма?Нямам какво да добавя.
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджукарите пак врътнаха поредната далавера.На балъците - честито.Както и да го гледаш 200 млн да си 200 млн.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то не останаха БГ предприятия в БГ. всичко сме разпродали и подарили - така,че , направете един списък кое да си търсим кипър, кое в китай, ..само за тока се сещам, че - в чехия..........и ей така младите изчезват в този процес на търсене на права.
24
0
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен 22Бе не е съвсем синекурна. В час са. Предната им шефка си изтегли парите от КТБ и тагава ритнаха банката
23
1
 
19
 
! Отговори
Дали не сме? преди 5 години
Дали не сме васална на Кипър територия, на която не важи местното право? По-голям абсурд не може да има, а аз скоро очаквам да получим покана за Шенген - това е най-логично, а защо не и Еврозоната?
22
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Няма грижиДа бе. Кирчо *** повръща, ама пари не връща. И Корнела така.Питай Бенчо и Очите :)
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че и КФН е поредната синекурна институция.
20
0
 
37
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сложете една снимка на КФН. Да видим всички кои са тези "специалисти" дето не им пука за материала.
19
0
 
26
 
! Отговори
U know what time is преди 5 години
Я, то станало време за оставки
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧовекУ зе парите и каза : Ша видим
17
0
 
39
 
! Отговори
christo_m преди 5 години
Да напомням ли за една от първите "калинки" - Ралица Агайн. Тя е настоящ шеф на застрахователния надзор. Ако ви интересува какво прави цялата КФН - същото като застрахователния надзор.
16
1
 
38
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Абд***ли,не разбрахте ли ,че при ГЕРБ всичко е далавера ?
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като малък като не бях съгласен с нещотатко ми казвашеОплачи се на Арменски поп!т.е. положението е безнадежно
14
1
 
41
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Измамените следва да потърсят съдействие от арменския прелат на Кипър архиепископ Нарег Алемезян. Може и от католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх, но се чака дълго за разглеждане.
13
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тия суджуци в тая комисия за какво точно вземат заплати.При това петцифрени.
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моля да не безпокоите шефката Карина Караивановатя е успяла женаи не и е до вашите застраховкиза 200 лева моабет правитегорката женасамо я тормозите
11
5
 
17
 
! Отговори
до по-долу преди 5 години
Може да си платил, но докато не се направи нещо от страната на държавата се водиш без полица, ако удариш някой ще плащаш от джоба си щетите, ако те удари някой няма да ти заплатят щетите защото си без валидна ГО. Сам мисли какво ще правиш.
10
0
 
45
 
! Отговори
SKY преди 5 години
Пореден скалъпен цирк на мафиотизираната клика,която "управлява" този опит за държава.Виновни от тях няма!Народът отново ще плаща.Докога?