"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!

Цената е повишена с почти 100 лв. от началото на годината
Обновена: 13 авг 2018 20:28 | 13 авг 2018 19:15, Елка Василева
186
"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!
Снимка: архив, Булфото

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път през последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, пише "Сега", като се позовава на брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината досега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
Stump преди 5 години
До Анонимен . Кърлеж ,вземи да поработиш малко та да те видим как ще изкараш месеца.Не ни се фукай с парите на баща си.
160
1
 
0
 
! Отговори
и преди 5 години
и я да се разбереме докога няма да има значение дали си добър шофьор или не нали щеше да става това и навсякъде го има ама не и тук тук всичко на калпак и после имало лоши шофьори
159
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
ай да ви е честит европейският съюз докога тарикати от румъния гърция и всякви ще си правят тук застраховката и ще карат коли с българска регистрация а после ще искат пари по техните закони или по точно виновният плаща и като тресне някой германец жална им майка на наще мижави застрахователи ми така е искате общо ето ви го защо да не може като не е български гражданин да не прави тук застраховка а да си я прави по родния край а не ние да плащаме за чужди ПТП та
158
2
 
1
 
! Отговори
ввв преди 5 години
До Мен131 аз имам две коли и един мотор и съм спрял да я плащам заминавам за чужбина там застраховката на другата кола ще ми е 2000 паунда като млад водач ама поне знаиш за кво плащаш пък тука за съжаление не им вярвам и незнам закво плащам ваш ред е ако искате да ги накажем трябва да сме единни всички и да спрем да я купуваме тоест да спрем да караме ама едвали ще стане това !!!
157
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
За комунистите трябваше , както те самите са направили с интелигентите хора в България Да изчезнат завинаги.
156
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Представям си какво долно , жалко и гнусно създание седи и лае за стотинки. Колко *** изпълнен със злоба и малоумие трябва да си, за да изливаш ежедневно помията си . Деветдесет процента тука са такива платени ....
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата застраховка трябва да е на шофьора, на не на автомобила.Иначе трябва и общинския данък да е минимум 300-400лв.Крайно време е да се ограничат таралясниците за под 1000лв по улиците. Само в БГ всеки може да кара каквато и да е димяща 30г ламарина за без пари.
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да намалеят катастрофите трябва мотивация на всичките участници в движението!Ако единият си мисли че каквото и да направи,застрахователят ще го "покрие" абсолютно за всичко,както и ако другият си мисли че може да гледа на ПТП-то като на вероятен джакпот,то тогава няма никакъв смисъл да очакваме малко катастрофи и внимателни шофьори и пешеходци. Просто трябва да има лична заинтересованост
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 159Анонимен, анонимен, дали сме мушмороци ние си знаем. Дали сме без пари или със пари ти не трябва да знаеш. Тук хората разсъждават, тук са без лица. Само по разсъжденията се гадае за човека. Може би ти си с уклон към тарикат. Някой със примерно шофиране ти плаща възможните безобразия. Правилното е: Правиш беля плащаш си.
152
2
 
11
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Изказват се тук някакви особи и одобряват неоправданото вдигане на застраховката. Явно са от групата на безразсъдно каращите с очакване друг да им плаща сметката. Тия хора като анонимниците 159 и 160 явно искат да правят ПТП а друг да им плаща. Какво означава застраховка 300-400 лева. Аз съм шофьор 35 години и нямам дори фиш за 5 лева. На мен повече от 15-20 лева не трябва да ми взимат. Ами който прави бели да си ги плаща. Нали се борим всичко да е справедливо. Май не е !!!
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 159, ти като си много отворен качвал ли си се в автобус или влак да видиш за какво плащаш. Високите застраховки трябва да са за такива *** като тебе, които ми карат с по 100 км. над ограничението и изпреварват все едно живеят 200 живота. Не искам аз да плащам заради такива бастуни като теб.
150
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещастници гнусни дано се задавите с тези пари и ***. Трябват ви и просто си вземате от хората насила. Няма регулатори в тая скапана държава. Български заплати и европейски сметки
149
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенА около 3 000 лв.глоба как ти се струва?А ако не дай си бже стане някоя беля с големи щети?Не само панелката няма да ти стигне,ами ще заробиш децата и внуците да ти плащат простотиите!
148
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 158Нека и 300 лв.да я направят.Абе мушмороци,я се вижте!Карате коли трета и четвърта употреба,от които в чужбина се отърват за по 250-300 евро се отърват,слагате гуми втора употреба само защото изглеждали добре,частите които вземате от автоморгите са същата стока,колко искате да ви е застраховката? Най-вероятно 10-20,30 лв?Като нямате пари,няма да карате коли! Има градски,междуградски и какъвто си искате транспорт.Има БДЖ!
147
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властите вече се забравиха. Тия знаят ли как се отделят 250 лева за застраховка. Ограбиха и одраха кожата народа за пари. Ниски били полиците, високи били обезщетенията -проклети да сте и управниците и застрахователите. Вече не сме в състояние да плащаме безумните полици "гражданска отговорност". АКО ВДИГНЕТЕ ЗАСТРАХОВКИТЕ КАКТО ИСКАТЕ ТРИЖДИ ДА СТЕ ПРОКЛЕТИ.
146
2
 
22
 
! Отговори
Мен преди 5 години
....Боят настанааа....време е вече да ги оправим.Беше казал някога един разумен човек..."За бога братя-не купувайте"...трябва всички да спрем да я плащаме да видим колко е задължителна.
145
2
 
12
 
! Отговори
Ами затуй преди 5 години
Не са Ти казали щото Маргините фалирали Олимпик пък си купили сега Общинска Застрахователна Компания
144
1
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Защо чак вчера казаха? Моята застрахователка ми се обади на 7-ми август и ми каза, че ще ми пусне нова застраховка (старата е валидна до края на август), защото от 8-ми я увеличават драстично. Защо не предупредиха по-рано, а пред свършен факт?
143
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За цените ясно, но кажете за обезщетенията? До момента всяка полица значи, че за един убит при ПТП застраховстелят е поел ангажимебт да обезщети наследнциите с 1млн. Такава сума поне веднъж присъдена ли е? А колко са полиците и ПТП? Предостатъчно. За пореден път по цени ще ги догоним европейците, а по обезщетения сме като в Мозамбик.
142
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
151 В Европа гражданската се определя от много фактори като: колко км. ще караш през годината? Имаш ли произшествия? Само ти ли ще караш колата? Ако я кара детето ти току що взело книжка скача с 50 % стойността? Ще излизаш ли в чужбина? От колко години имаш книжка? При нас всичко е общо, дали ще минеш 20 хиляди или 120 хиляди и дали ще ходиш в чужбина няма никакво значение.