Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?

Пазарът при криптовалутите е загубил 3/4 от стойността си
21 авг 2018 16:30, Бойчо Попов
116
Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?
снимка: Ройтерс

Балонът при криптовалутите се спука. През януари общата пазарна капитализация на криптовалутите се повиши до над 800 млрд. долара от 18 млрд. долара година по-рано, сочат данни на CoinMarketCap. Сега пазарът е загубил три четвърти от стойността си, достигайки до едва 200 млрд. долара, пише в свой анализ Financial Times.

По-ниската пазарна стойност на цифровите активи съвпада със засилването на волатилността на традиционните финансови пазари, като например акциите, които предлагат на трейдърите други възможности да печелят от колебанията на цените на активите.

„Спекулантите си отидоха“, смята Саймън Тейлър, бивш вицепрезидент на Barclays, а сега съосновател на финансово-технологичната консултантска компания 11:FS.

Цената на биткойна се понижи от 19 хил. долара през декември до нива от 6 до 8 хил. долара през юни.

Защитниците на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута виждат най-голямото ѝ предимство в това, че тя не се контролира от централните власти. Но нейната кратка история досега беше белязана от бързи покачвания на цената и резки спадове.

Скот Вайс, адвокат от Аризона, купува първия си биткойн на върха му през декември.

„Аз не съм професионален инвеститор, аз съм адвокат“, казва той, добавяйки, че рекламата е била основният фактор за решението му.

Опитите за създаване на борсово търгувани фондове за биткойн, които защитниците на криптовалутите се надяваха, че ще са ключът към по-широкото им приемане, досега бяха посрещнати хладно от щатските регулатори.

В Лондон платформите за онлайн търговия отчитат свиване на печалбите в сравнение с миналата година заради волатилността при добре познатите дигитални активи като биткойн и етер. 

Мнозина се възползваха от предлагането на криптобазирани деривати и големите такси за търговия. Финансовата компания за онлайн търговия Plus500 отчете увеличение от 480% на приходите си през първото тримесечие на годината на годишна база заради големия интерес към цифровите пари. В момента обаче компаниите потвърждават, че интересът е намалял.

„Ударихме дъното“, коментира Питър Хетерингтън, главен изпълнителен директор на IG.

С понижаването на цените биткойн инвеститорите са се оттеглили, предполагат от Unchained Capital – стартъп компания, която отпуска парични заеми срещу криптовалути.

Поевтиняването на биткойна съвпадна с въвеждането на фючърси договори от страна на CME Group и Cboe Global Markets, като по този начин беше осигурена възможност на крипто инвеститорите да хеджират за първи път, като същевременно беше позволено на трейдърите да заложат, че цената на биткойна ще спада.

Свидетели сме и на смъртта на компании като DentaCoin и SpankChain, които „смучеха“ от прегряването на пазара, отбелязва Financial Times.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8210 са много6 по курса за деня...ок-не става!9 - последно!
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер. Най-после ще има видео карти на пазара. Хак да им е на балъците които купуваха всичките 1080 и 1080ti
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 са много6 по курса за деня...ок
81
6
 
8
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Да, бе. Аз го хванах на около 600 долара, вече беше доста поскъпнал. Сега е паднал на 6-8000. Добър спад. Истината е друга - биткойнът разплака цяло поколение вълци от Уолстрийт, олигархията така не е свикнала играта да е някъде другаде.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич 51 квадрата панелка ти предлагам.....какво да ти предложа....дай нещо по стойностно
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?-хм, дали това заглавие не е сигнал за "бай" ?
78
3
 
1
 
! Отговори
Сутиен преди 5 години
Всичко е психология и суета...На ня остров богатството било в камъни или друго. Ние да оправим бтк после ще мислим за друго...
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75Продай ми нещо свое за крипто Кола, апатрамент и тн....--епк, 51 м2 в софия - давам го за 10 биткойна - веднага!навитак?
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спукал се балона - за спекулантите и дребните рибоци. Който си копа сериозно отдавна се е избил и му е на тралала-то, че вместо да кешира сто хиляди, кешира четирсет. Ни сметки за ток ме гонят, ни заеми имам да изплащам, нито са ми помръднали сметките в евро и долари. Уредил съм се. Трябва цената да падне поне още 10 пъти, за да почна да се замислям има ли смисъл да си губя времето. И тогава пак - разпродавам и правя още една последна прилична сума...
75
4
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде? - ПИТАЙТЕ САЩ. ТАМ ИМАТ ОПИТ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ КРИЗИ И ЩЕ ВИ ДАДАТ ДОБЪР СЪВЕТ КАК ДА НАПРАВИТЕ СЛЕДВАЩАТА...
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68"Следващият път" няма да си жив да го дочакаш.П.П. До всички КОИНаджии, продайте колкото имате от този жмел и ми дайте половината. След 1 година ще сте по-богати с 50%.Толкова е просто! (Но не и за простите хора като вас).
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отиди в немски портал за покупкопродажба и напиши биткойн. Продават доста неща - къщи, коли и т.н. Аргументи на кравар ли долавям?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 69Продай ми нещо свое за крипто Кола, апатрамент и тн....Плащам веднага (само в крипто) Аиде да те видим !
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е супер, като е припозната от държава та направо е цъфнала и е вързала (справки Зимбабве). Нали точно това е идеята, да няма централна банка която да може да предизвиква девалвация. Поредния кравар се изказа.
70
2
 
3
 
! Отговори
Ala_bala преди 5 години
Не може да има валута, която поне не е припозната от държавата! Другото са мошенгерии!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа честно , ако тръгвам да си продавам колата например и някои ми предложи няколко биткойна , разни там цифри и ключове , така ще го изцибам , че свят ще му се завиеЯ съм *** БЕЕ, как ще мъ придлагъш битклоун, сега ще видиш кат зема туй дърво и щи го счупа тоз тиливизур!
68
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко под 7000 долара е... чак да се е спукал... Следващият път когато тръгне нагоре, ще мине 50 000
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да разбираш от нещо което не се подава на нормална човешка логика.Намекваш, че понеже ти не разбираш нещо, значи всички останали трябва да не го разбират, така ли? Сега ще ти кажа една тайна, краварю. Разбери как работи диффи-хеллман алгоритъма и после гради отгоре. Дано си внимавал в час по математика какво е логаритъм.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук гледам, че някакъв *** намеква, че трябва да си купиш цял Биткойн за (тогавашни) 19,000 евро, а явно незнае, че можеш да разбиеш Биткойн на Сатошита (все едно стотинки ама са с 8 знака след десетичната запетая). Реално всеки може да си купи Биткойни ако иска. Ако юък мислите, че Биткойн ще се сгромоляса пак можете да направите пари като го short-нете (залагате пари, че цената ще падне и печелите пропорционално на спада). Въпроса ми е що селяни двто доят крави се обясняват по финансови въпр
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биткойна е проект на ЦРУ .. САЩ надуват балони и ги пукат за да пада грабеж.. Не може цената на някакъв Измислен сайт Фейсбук да е стотици милиарди долари..