Плащаш за отношение! Родилката човек ли е?

Експерт: Липса признат и единен стандарт при акушерството!
21 авг 2018 10:00,
22

Случаят с 33-годишната жена от Сливен, която почина при странни обстоятелства след раждането на първото си дете, повдигна множество въпроси за родилната грижа в болниците и отношението на медиците към майките.

Според Мария Пеева, която е майка на 4 деца, случаят е трагичен и страшен, но най-лошото е, че не е единичен.

Още по темата

"От първото ми раждане, което беше преди 25 години, нещата не са се променили много. Това бе едно кошмарно раждане. Бяхме три родилки, като едната заспа и започнаха да ѝ удрят шамари. Следващите ми раждания бяха платени, разбира се. Човек може да плати за по-луксозна болница, за по-специална техника, но да платиш за отношение - не е нормално", категорична е майката в "България сутрин".

По думите ѝ трябва да има коренна промяна при ражданията и тя трябва да дойде именно от медиците.

Мнението на психотерапевта от "Мрежа за съвременна родилна грижа" Елена Кръстева е, че има системна грешка в цялата родилна грижа.

"Липсва признат и единен стандарт, който да е съобразен с международните стандартш. Трябва да бъдат ангажирани хора, които да променят съвременните родилни практики у нас. В България се ражда по начин, който не е оправдан за 21 век. Няма статистика, няма протоколи за извършените интервенции, това не е нормално", подчерта специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза още, че отношението към родилките в болниците трябва да се промени напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката е плачевна.Жени към 35-40г се решават да родят 2-3 дете. Жените след 28-30 не си и помислят за деца. Има цели паралелки в училищата, които се закриват, поради липса на деца от определен набор. Не се се знае онази част жени, които не могат да имат деца. И онази част, мъже и жени които не желаят да се обвързват в брак. Поголовно се раждат деца не признати от бащата. Демографския срив търпи безлюбовие, безбрачие ибезпаричие в младите до 30 год. Желанието е да живеят ден за ден.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжно е, но и е страшно.
20
1
 
1
 
! Отговори
да. преди 5 години
Зависи от кой етнос е. В определени случаи определено не е.
19
0
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
......................... Отделно семейството на Дечо и Антоанета Дечеви разполага с три наследствени апартамента в София и магазин, както и със земеделска земя. В депозитни сметки в различна валута те притежават 745 000 лв.??????? Цацаров защо спиш?
18
0
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
КАК И ОТКЪДЕ?....Новият управител на НЗОК и доскорошен директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД д-р Дечо Дечев пък е декларирал притежанието на парцел на Шипка, Казанлък, къща с двор в София-град, къща с двор в с. Чехларе, Брезово, в с. Негушево, Горна Малина, къща със запазено право на ползване в с. Рибарица, Тетевен и мезонет в Гърция. Отделно семейството на Дечо и Антоанета Дечеви разполага с три наследствени апартамента в София и магазин, както и със земеделска земя.......
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами отношението към родилките е такова каквото е отношението на управляващите към народа. Какво отношение да имат докторите към пациентите когато виждат как се държат управляващите със същият този народ. Как да се държат добре и да обръщат внимание на по нисши от тях с 500 лв заплати и 100 лв. пенсии. Тоава народ ли е или както каза краля слънце лош матреял.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родилките не са касички! Това отношение към бъдещите майки трябва да бъде изкоренено, ако искаме да имаме раждаемост и бъдеще като нация!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, тя е машина за бебета!
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само родилката, българинът въобще човек ли е? И докато в столицата и по-големите градове тук-таме има нещо по-човешко на останалата територия часовниците са спрели един век назад и цари страшен пост-комунистически феодализъм.
13
1
 
3
 
! Отговори
-|- преди 5 години
"Експерт: Липса признат и единен стандарт при акушерството!"или"Експерт: ЛипсВа признат и единен стандарт при акушерството!"
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родилката е човек, когато си плати.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Родилката човек ли е? Експерт: Липса признат и единен стандарт ...""..................дискусиите в този форум ми приличат на дискусиите в руските форуми ... жертвите на посткомунизма отчаяно се опитват да открият топлата вода.Дори и не подозират, че в нормалните държави топлата вода отдавна е открита
10
58
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вторият път ми удариха шамар, защото в момента на раждането съм извикала силно, а в два часа през нощта всички спели.Ми ти не си ли даваш сметка, че има и други родилки и бебета? Ако не ти бяха ударили шамар, щеше да продължиш да квичиш и да събудиш всички. Или мислиш, че трябва да почнат да ти се молят да се замислиш за околните? Животното, което си мисли, че е само то на този свят и само него го боли, само шамар го стряска.
9
0
 
39
 
! Отговори
Една преди 5 години
Работя като акушерка вече 10 години. Първата ми работа беше в голяма държавна болница. Успях да издържа само година, отвратих се от отношение, наслушах се на обиди не само към пациетките, но и към нас новичките, както ни казваха. Успях да си намеря място в друга болница частна, сега такива неща няма, лошото отношение и обидите не се толерират, наказват се. Навсякъде има хора и хора, не всички поставям под общ знаменател, явно аз съм попаднала на такова място.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобни коментари за ужасно отношение към родилки написах и аз под статията за случая в Сливен.
7
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам стандарт дали липсва, но липсва човечност, отношение .... Озлобен персонал, грубо отношение, мърлявщина ... това което виждаме в родилните отделения, го виждаме и по улиците
6
1
 
43
 
! Отговори
Пострадала преди 5 години
Два пъти лично преживях скачането по корема. Вторият път ми удариха шамар, защото в момента на раждането съм извикала силно, а в два часа през нощта всички спели.За мен ражданията са кошмар, въпреки че се случваха в добра болница в София.
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На територията, която обитаваме вече няма лекари, с които да стане промяната. Останаха 2 категории - малцина добри специалисти, заслепени от алчност и правене на кинти и другите - неможещи и бедни.
4
1
 
40
 
! Отговори
Споделено преди 5 години
Отношението към родилките и бременните на стационар е ужасно. Най-вече от акушерките. Тонът е груб, има аобиди, липса на заинтересованост и човечност. Лекарите нищо не обясняват на пациентките. Има много страшни истории - много от тях не виждат бял свят, защото даже не са за разказване. За 2 раждания и 4 доп.престоя в болница по повод бременност, съм чула ужасни обиди по свой и чужд адрес и съм видял не една разплакана от отношението бременна/раждаща жена.
3
1
 
46
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
Раждах два пъти - в държавна и частна болница. Каквото и да си говорим, в частната отношението беше в пъти по-добро. Но си платих 1500 лева за него. В държавната беше безплатно, но се държаха, все едно съм отишла да им разваля рахата, вместо да си пият кафенцето. Добре, че нямаше усложнения.