Профили с руска пропаганда изтрити от Facebook, Twitter...

Разследват предполагаем руски опит за кибератаки
22 авг 2018 11:30, Елка Василева
54
Профили с руска пропаганда изтрити от Facebook, Twitter...
Снимка: архив, Reuters

Американските технологични гиганти Facebook, Тwitter и Аlphabet премахнаха стотици профили, разпространяващи иранска пропаганда в интернет, предаде Ройтерс.

Facebook отстрани 652 страници, групи и профили, свързани освен с Иран и с Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на компанията.

Малко по-късно от Тwitter обявиха, че са блокирали за "координирана манипулация" 284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран.

Ден по-рано, в понеделник, Майкрософт съобщи за предполагаем руски опит за кибератаки срещу американски консервативни сайтове, припомня АП.

Мрежа от сайтове за фалшиви новини и профили във Facebook, Instagram, Google Plus и YouTube е разпространявала информация по начин, отразяващ интересите на Иран. Кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток, отбелязва Ройтерс, цитирайки доклад на компанията "ФайърАй Инк.", първа забелязала иранската пропаганда в интернет.

"Това показва, че не само Русия се занимава с подобна дейност", каза пред Ройтерс служителят на "ФайърАй Инк." Лий Фостър.

Русия бе уличена в аналогични кампании за упражняване на въздействие чрез интернет, като например опити за създаване на политическо разделение сред американските избиратели, посочва "ФайърАй Инк.".

Според компанията иранската пропаганда е била насочена срещу Израел и Саудитска Арабия, а също така е включвала и защита на благоприятни за Иран политики като например иранското ядрено споразумение.

Иранското постоянно представителство в ООН не отговори на молбата за коментар по случая.

Междувременно Facebook обяви, че е започнала да оценява надеждността на своите потребители, предаде ТАСС.

Теса Лайънс - която е в мениджър в компанията, отговарящ за борбата с разпространяването на недостоверна информация - казала пред в. "Вашингтон пост", че създаването на рейтинг за надеждност на потребителите е част от кампанията на Facebook срещу фалшивите новини, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ИранFacebooktwitterAlphabet
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Тези компании са частна собственост и имат правото да правят каквото си искат, но навлязоха в една много тежка игра, да бъдат морални модератори. Нещо което ще им дойде в повече. Кой решава кое е пропаганда и кое не? Какво стана със свободата на словото и изразяването? Значи тутър и ФБ акаунти на ислямисти които директно пропагандират екстремизъм и убийства се толерират, профили на психично болни "полово неопределени" които пропагандират сбъркана идеология седят. Но други гледни точки се трият.
4
5
 
20
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Мрежа от сайтове за фалшиви новини и профили във Facebook, Instagram, Google Plus и YouTube е разпространявала информация по начин, отразяващ интересите на Иран."А мрежата от сайтове(вкл. този) за фалшиви новини, разпространяваща информация по начин, отразяващ интересите на сащ кога ще я премахнат?
3
5
 
24
 
! Отговори
88 преди 5 години
Това се нарича цензура. В СССР също е имало комитети, които да спират "фалшивите" западни новини. Кой определя в момента дали някоя информация е фалшива? CNN ли? Айде стига. Всеки може да си изкаже мнението и потребителите, ако са достатъчно интелигентни да осеят истината от манипулацията, да решат на кое да вярва. Или водачите на "великата американска нация" не броят гласоподавателите за достатъчно интелигентни? Да се замислят защо хората търсят информация другаде, а не от CNN, NBC....
2
17
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Лично съм докладвал във фейса много страници с откровена руска пропаганда и лъжи!
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааааааааххх, руска пропаганда може би било ! Съмнения имало ! Но виж реалната извратена джендар пропаганда не се трие а даже се и толерира от тези мрежи и компании. Бог забавя но не забравя. Неговия гняв ще се стовари и ще изпари всичко..