Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според данни на ЦРУ България е втора по смъртност в света. А според цифрите на родната статистика сме дори на първо място. При всички положения в капиталистическа евроатлантическа Бъглария смъртността е по-висока дори от Свазиленд, където 75% от населението е са болни от СПИН.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как се живее при американското партньорство, българите връщат ли се?
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде при капитализма е мизерия, само в няколко страни е добре и те живеят на гърба на другите 95% наречени Трети свят. И Венецуела не е изключение, там си е старата капиталистическа система, собсвеници подкрепяни от САЩ, социалистите на Чавес нищо не са реформирали и национализирали, а и не могат, имат само политическата власт.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПсиходиспансерГермания;)
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло в Българи ситуацията е значително по-зле от Венецуела.
54
3
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
Искам да чуя името на една държава, където е стъпил руския ботуш и тя да е прокопсала ?
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм ли е ,социализъм ли е - навсякъде по света където стъпи ,настъпва глад и мизерия.
52
2
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
До Анонимен 48Там бягат от наследството на Кадафи, Саддам и мужахидините.Други въпроси?
51
7
 
10
 
! Отговори
ДО 46 преди 5 години
НЕ СМЕ 1 ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА -ПРЕСТАНЕТЕ С РУСКАТА ДИВЕРСИЯ И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, И В ЕС НЕ СЛУГУВАМЕ ЗА МИЗЕРНИ ПАРИ. МИЗЕРНИ СА ВАШИТЕ РУБЛАШКИ НАДНИЦИ. ТИ НА 20000 ЕВРА МИЗЕРНА ЗАПЛАТА ЛИ МУ ВИКАШ? МИЗЕРНО Е ВЪВ ВЕНЕЦУЕА И ВСИЧКИ ДРУГИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***, КЪДЕТО ХОРАТА ИЗНЕМОГВАТ, ВКЛ. И В КИТАЙ!
50
4
 
8
 
! Отговори
ДО 51 преди 5 години
СТАТИЯТА ПРЕДПОЛАГА РУБЛАДЖИИТЕ ВИНОВНО ДА МЪЛЧИТЕ И ДА ОБЯСНЯВАТЕ, НЕ ДА ЗАДАВАРТТЕ ПО МИЛИЦИОНЕРСКИ ВЪПРОСИ, ЯСНО ЛИ ТИ Е? И СМЕ 5 ПЪТИ ПО- ДОБРЕ ОТ НАЙ - БОГАТАТА ДЪРЖАВА НА ПЕТРОЛ В СВЕТА -ВЕНЕЦУЕЛА, ПАРИ ЗА ИНФОТО НЕ ТИ ИСКАМ!
49
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нали е.много хубаво при соца , защо бягат ?!
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ПАК ЛИ ЕВРЕИТЕ И САЩ СА ВИНОВНИ ЗА КРИЗАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕА?
47
13
 
3
 
! Отговори
Разбрахме преди 5 години
колко е зле във Венецуела.А как е в България при демокрацията?
46
1
 
13
 
! Отговори
АБЕ ЗАЩО преди 5 години
ПОД ТАЯ НОВИНА НЯМА "НОСТАЛГИЦИ ПО КОМУНИЗМА" -РУБЛАДЖИИ, ДА НИ КАЖАТ КЪВ РАЙ Е БИЛО ПРИ ТОШО?
45
1
 
14
 
! Отговори
алоу, преди 5 години
айде не лъжи за куба с твойте фантасмагории, щото и оттам ще получим такъв репортаж скоро... Оттам бягат вече 60 г. от хубавата здравна система. тая опорка за голямото им здраве им втръсна - те карат фолксвагени от 50 те и наскоро вкараха гсм -и , смятай на кво техническо ниво им е здравеопазването. но кво ти обяснявам - когато фактите говорят и комунистите даже мълчат!
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Афганистан, Ирак, Либия и Африка от какво бягат? От капитализма ли, от демокрацията ли, от социализма, от диктатурата ли?
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМарадона ходи в Куба да друса и пие на воля.
42
0
 
16
 
! Отговори
Партиен секретарин преди 5 години
Към Куба бягат ли?Или натам не щат?
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 42защото приходите от петрола не се разпределят справедливо между гражданите на страната а отиват в джобовете на 100-тина човека,които живеят кралски,а останалите им сънародници *** поради липса на пари,това е капитализма ,няма нищо общо с демокрацията,грешно се смята,че капитализма е демокрация,двете трябва да се разграничат,демокрацията може да е социална и дори и социалистическа,не е задължително да е капиталистическа,защото тогава е добре само за малко хора а останалите им плащат кефа
40
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой е България не е обещавал, че 1980 г. ще изчезнат парите и ще има изобилие от всичко без пари (и добре, че не е така щото това ще бъде вредно за много хора). В България не е имало комунизъм а беше социализъм. Комунизма беше само идеал - някога в далечното бъдеще когато и хората станат други. Българите никога не са живяли толкова добре както в периода 1944-1989. В сравнение с този период днес мизерията е ужасяваща.