За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?

Кейт Бланшет пледира пред СС на ООН за решение на кризата
29 авг 2018 21:30, Елка Василева
64
За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?
Снимка: архив, Reuters

Носителката на Оскар, актрисата Кейт Бланшет каза пред Съвета за сигурност на ООН, че не е била подготвена за размерите и дълбочината на страданията, с които се е сблъскала в бежанските лагери на рохингите в Бангладеш. Тя посети лагерите през март като посланик на добра воля към агенцията за бежанците на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Бланшет разказа, че е чула покъртителни истории за мъчения, за изнасилване, за хора, които са видели как техните близки са избивани пред очите им, за деца, които са хвърлени в пламъци и са изгорели живи.

"Аз съм майка и съзрях моите деца в очите на всяко едно дете, което срещнах в бежанските лагери. Видях себе си във всеки родител. Как може една майка да преживее гледката на децата й, хвърлени в огъня?", заяви Бланшет пред членовете на Съвета за сигурност.

Още по темата

"Няма да забравя никога преживяното там", допълни тя.

Преди дни се навърши една година от кризата с рохингите, предизвикала бежанска вълна от Мианма към Бангладеш. В бежански лагери в Бангладеш сега се намират 700 000 рохинги.

Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма. В отговор мианмарските военни предприеха контрамерки и бяха обвинени в тежки нарушения на човешките права, изнасилвания, убийства, мъчения и опожаряване на домовете и селата на рохингите.

Съветът за сигурност на ООН се събра вчера, за да отбележи годишнината от тези събития.

Пред членовете на Съвета за сигурност актрисата припомни, че е имало още няколко подобни кризи, които са принудили рохингите да бягат в Бангладеш. Тя се е срещнала в бежански лагер с 90-годишна жена, която е била сред бежанците в кризата през 1978 г. и после в кризата през 1992 г. Тогава в Бангладеш избягаха 200 000 и 250 000 рохинги.

Бланшет призова за подкрепа за бежанците и за бангладешките градове, които са ги приели. Актрисата прикани Съвета за сигурност да помогне за връщане на рохингите в Мианма.

Рохингите дълго време са били третирани като аутсайдери в Мианма, в която преобладават будистите, въпреки че техните семейства живеят там от поколения. На почти всички рохинги се отказва гражданство от 1982 г., което де факто ги превръща в апатриди (хора без гражданство). На тях им се отказват основни права и свобода на движение, пише БТА.

"По въпроса с рохингите се провалихме в миналото, но моля ви, нека не се проваляме отново", каза Бланшет пред Съвета за сигурност на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюсюлманските проблеми в мюсюлманския свят. Да ходят да си ги прибират богтите арабски страни. Хайде стига с тази псевдо човечност. Какво общо има Европа, че да и налагате чужди проблеми? Явно азиатцитв будисти не искат и да чуят за мюсюлмани. Да си ги прибират техните религиозни "братя и сестри".
12
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Актрисата добре ли изигра ролята си пред съвета на ООН, заслужи ли Оскар за театрото.
11
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рохинга няма нищо общо с Мианмар,правилно са ги изгонили от свещените земи.Там няма място за тази религия.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МюмюнОчевидно лъжат.Освен това те биха правили същото с белите хора ама са прекалено неспособни да се развиват и да откриват нови неща.Правят деца после разчитат на социални помощи да ги хранят.Увеличават си населението защото белите хора им предоставят безплатно лечение лекарства и храна.Например една нищо и никаква болест като малария например,холера или различни видове чума биха затрили целият им смрадлив континент.Ама сега нали ги ваксинират без пари.Нищо,и на тая аванта ще и дойде краят
9
14
 
18
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
До 7, така си е. Интересно как белия човек ходи, граби ресурси в африка/азия, убива, насилва, подтиска и всякви други такива измислици, а масово под-човеците са си увеличили населението 5 .... ПЪТИ за последните 60 години.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 4прочетох малко по темата,нападнали са и са убили хора от полиция и армия,и са ударили на камък,подценили са опонента си,страната е под военно управление и някакъв процент демокрация контролиран от военните
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе я не ме занимавайте там нататъка все мюселмани и англичани ги оправяха, само в Непал умряха 3 млн човека от глад Чърчил като им помогна англичанин и мюселманин е едно и също нещо, сега пак ще им помагат.
6
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как па така садистично пребивани десетки пъти,изнасилвани,палени,горени *** с ножове и саби,стреляни и каквото още зверство се сетите имат по 20 деца и 30-40 внуци и правнуци и доживяват до 90-100 години.Не,че нещо...Ама просто прекаляват с театъра.И винаги,винаги някаква западна извратенячка надува гайдата- О,колко са зле.Видяла се била през очите на всяка майка..А защо не се види през очите на всеки превъртял терорист който ей тая маичица тъжна за която циври тая кукувица е родила?
5
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мале мале, никой не страда така както страдат мюсюлманите
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Едно време през втората световна война по време на японската окупация британците са ги въоръжили и ония са правили някакви золуми. Сега пак и търпението на основното население се е изчерпало.
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рохинджа са безобидни ***, които понякога изразяват себе си чрез насилие и тероризъм в слава на Аллах. В случая - нападения над здания и структури свързани с държавността. Културни особености.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
извинявам се но не разбрах тия рохинги от каква релития са,явно,че не са будисти,и защо са нападнали военни
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рохинджа са мюсюлмани, въоръжени от британците. Оттам идва омразата към тях. Коренът на злото както винаги трябва да се търси другаде. Може да се заключи, че пак някой ги е насъскал и съответно са получили това, което са търсили.