Удушен руски бизнесмен бил тровен преди това

Какво сочи разследването за убийството на Николай Глушков
67
Удушен руски бизнесмен бил тровен преди това
Снимка: Reuters

Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит удушен на 12 март в дома си в Южен Лондон, преди това е оцелял след опит за отравяне, извършен от двама мистериозни мъже от Москва, които го посетили в хотелската му стая в Бристъл през 2013 година. Това съобщава в. "Гардиън", позовавайки се на британски следователи.

Глушков е бил близък сътрудник на покойния руски магнат Борис Березовски и известен критик на Кремъл, припомня изданието.

През 90-те години на миналия век Глушков е работил за руския авиопревозвач "Аерофлот" и за автомобилната компания на Березовски "ЛогоВАЗ". През 1999 г., след като Березовски влиза в конфликт с Владимир Путин и бяга във Великобритания, Глушков е обвинен в пране на пари и измама. Той прекарва пет години в руски затвор и е освободен през 2004 г.

Британските следователи възобновили разследването за убийството на Глушков, извършено седмица след отравянето с Новичок на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Информацията се появила през седмицата, когато Скотланд Ярд назова имената на двама руснаци, заподозрени за отравянето на Скрипал - Александър Петров и Руслан Боширов - работещи за руското военно разузнаване. Смята се, че имената им са фалшиви.

Но за разлика от разследването за Скрипал, достигнало до двамата руснаци, детективите, работещи по смъртта на Глушков все още не са открили заподозрени.

Отделът за контратероризъм в Скотланд Ярд разпространи видеозапис, на който се вижда черен ван, забелязан около времето на убийството на Глушков на 11 март. Следствието работи по версията, че Глушков може, подобно на Скрипал, да е жертва на професионален убиец или на убийци, изпратени от руските шпионски служби, изтъква "Гардиън".

Като част от разследването полицията проверява отново предполагаемо покушение срещу Глушков в началото на ноември 2013 година, шест месеца, след като той обвинил Кремъл за убийството на Березовски, открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга край Аскот.

Глушков разказал на приятели, че най-напред се срещнал с двамата руснаци на холандското летище Схипхол. Той се боял от срещата и затова избрал място с видеонаблюдение. По-късно се натъкнал на тях отново по време на пътуване в Бристъл, където бил отседнал в Grand Hotel в града, уточнява британският всекидневник.

На следващия ден от хотела извикали Бърза помощ, тъй като Николай Глушков бил припаднал. След като се свестил, бизнесменът разказал на парамедика, че предишната вечер двамата руснаци купили бутилка шампанско от бара на хотела и го поканили да пие с тях, а той приел, "въпреки че всъщност не ги познавал". Според Глушков руснаците са се опитали да го отровят заради приятелството му с покойния Березовски.

Парамедикът посочва, че по време на този разказ в стаята имало двама полицаи, но изглеждали скептични към твърденията на Глушков.

След излизането си от затвора през 2004 година, Глушков заминава за Великобритания, където получава политическо убежище. Той бил в средите на имигранти, противници на Путин, сред които Александър Литвиненко, убит през 2006 година с радиоактивен чай, и грузинският милиардер Бадри Патаркацишвили, починал през 2008 година от предполагаем сърдечен удар, припомня "Гардиън".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
За кеф на чебурашките, съм длъжен да отбележа, че тук няма руска намеса! Вместо да се обеси, той се е само удушил, по стар руски обичай. Който повелява: удуши се или до смърт на пий сенейсе не става, тогава,с Новичок ти самоубий се.
26
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"Удушен руски бизнесмен е бил тровен преди това" А отровен американски бизнесмен е бил удушен преди това. Тумба лумба шикалка. Давайте напред - антируската пропаганда трябва да върви непрекъснато.
25
0
 
4
 
! Отговори
Ако българския преди 5 години
евроатлантик, закърмен от 30 години с образователни, културни, философски ценности не може да схване сарказъма в този матрял по отношение на логическите несъответствия, значи добре си е учил уроците и е правилната аудитория за днешната пропаганда.
24
13
 
2
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Няма нищо сензационно тук. Просто диктатора събира таксата спокойствие от избягалите в чужбина олигарси, като процент от откраднатите милиарди от руския народ. Тоз другар явно е искал да мине тънко и убийците на диктатора са го поубили малко. Но диктатора ще трябва да вдигне процента за да има за пенсионната реформа. Много мъка има по този свят, много!
23
0
 
7
 
! Отговори
бате Сашко преди 5 години
учи се от леля ***. "Двамата руснаци, видял после в Бристол" Е И??? Ако са го следили, мислите ли, че ще му дадат възможност да ги види? А може би са искали да го попитат какво предпочита, шишенце или въженце?
22
4
 
17
 
! Отговори
X преди 5 години
Стига с тези убийства на руснаци от руснаци в Англия! Не ви ли омръзнаха тези пропагандни трикове? Ей, мър.льов.ци, не сме ви 80%-та тълпа! Глупостите ви са актуални за американци и англичани, за тях става! Нашите мозъци все още са си на мястото, българи сме!
21
0
 
3
 
! Отговори
САШКО ПОПОВ Е преди 5 години
е новият завеждащ хумористичната ръбрика всяка събота и "УРОЦИ ПО ЕВРОЛОГИКА" всеки вторник. Примери:"уговорил си дреща с двамата руснаци на публично място защото се боял "??? Не ги ли е познавал предварително, не е ли знаел кои са какво са що са???
20
0
 
5
 
! Отговори
САШКО ПОПОВ Е преди 5 години
е новият завеждащ хумористичната ръбрика всяка събота и "УРОЦИ ПО ЕВРОЛОГИКА" всеки вторник. Примери:"уговорил си дреща с двамата руснаци на публично място защото се боял "??? Не ги ли е познавал предварително, не е ли знаел кои са какво са що са???
19
3
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
западната пропаганда се изтреля със светлинна скорост във дълбокия космос!
18
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Какво е общото между всички тия руснаци,добре приети в Англия?Ами че са ДОКАЗАНИ престъпници!Тая работа въобще не е нова,а от столетия-Лондон охотно приема всякакви престъпници,стига да направят необходимите отчисления "за кралицата".Нормално е хора,замесени в нечист бизнес да умират по тоя начин.Щото и бизнес-партньорите им не са по-различни.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Германия какви таблети и смартфони произвежда?
16
3
 
3
 
! Отговори
до14 преди 5 години
До АнонименТези леки коли , самолетни двигатели ,кораби , уйски и пр. руснаци ли им ги произвеждат ?
15
5
 
8
 
! Отговори
НАДЯВАМ СЕ преди 5 години
И български евроаълантик може да улови липсата на логика в публикуваното матрялче. Пожелавам успех. Намери петте логически грешки.
14
5
 
18
 
! Отговори
Стоп преди 5 години
Стига вече,това е прекалено и опасно Англичаните прекалиха с лъжите и провокациите...
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двамата заподозрени за отравянето на бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Джулия в Солсбъри Александър Петров и Руслан Боширов се оказаха британски актьори, Пол Колинсън и Джефри Фийлдс, а видеото от камерите за видеонаблюдение на които са заснети, се оказаха снимки от поредицата на сериала KGB Spy
12
2
 
16
 
! Отговори
Професионално преди 5 години
Ураинският неофашист Остап Бандера беше неутрализиран 50те години от руски оператитивен работник в Мюнхен посред бял ден на улицата. Заключението на немските лекари беше еднозначно - естествена смъpт причинена от сърдечна недостатъчност.
11
3
 
13
 
! Отговори
"Руските разузн преди 5 години
с имена ... и ..., ПРЕДПОЛАГА СЕ, ЧЕ ИМЕНАТА СА ФАЛШИВИ."??? А не носрха ли фланелки с логото ГРУ и в скоби, НИЕ ИЗПОЛЗУВАМЕ ФАЛШИВИ ИМЕНА И РУСКИ ПАСПОРТИ!?! "Офицери от руското военно разузнаване"??? А може и да са *** от (попълни) от всяка натовска държава???!###
10
3
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Глушков може, подобно на Скрипал, да е жертва на професионален убиец или на убийци..."Ако беше жертва на "професионален убиец" нямаше да е удушен, а Скрипал нямаше да е жив. Абе тия на острова един убиец като хората не могат да си наемат.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит удушен на 12 март в дома си в Южен Лондон"На руснаците им стана хоби да ги убиват в Англия - брех, тоя Путин бреее!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин?Русия?))))