Изобретението, което ще спаси планетата ни от боклука?

23-годишен младеж създаде система за почистване на океана
10 сеп 2018 19:00, Джесика Вълчева
43

Снимка: New Atlas

Боян Слат е обикновено 23-годишно момче от Холандия, което страда от морска болест. Човек би си помислил, че младежът ще стои далеч от океана, но вместо това той прекарва по-голямата част от времето си, мислейки си за водата и по-специално за тоновете пластмаса, които човечеството изсипва в нея.

Така уж обикновеното момче се превръща в първия човек, създал помпа, която да почисти отпадъците от световния океан.

Според статистиките към този момент годишно във водите се изхвърлят 8 тона пластмаса. Към момента във световните води има 5 големи океански сметища. Този, който се намира между Калифорния и Хаваи, е с големината на американския щат Тексас.

Според данните, всяка минута един голям камион с пластмаса се изхвърля в океаните на Земята, а ако погледнем нещата в перспектива, то бъдещето на планетата и съществуването на човечеството, не изглеждат никак добре.

Прогнозите сочат, че до 2020 г. количеството пластмаса във водите ще се увеличи десетократно, а до 2050 г. тя ще надвишава броят на морските видове. Именно тревожните цифри раждат идеята за революционното изобретение на Боян, пишат от списание "Тайм".

"Система 001" е резултат от 5-годишна усилена работа. Предстои системата да бъде пусната тази събота, а ако нещата вървят по план, то пластмасата ще бъде намалена на половина до края на 2025 година. 

Революционното изобретение представлява дълга близо 610 метра тръба, която да служи като бариера за боклука. Съоръжението минава под Голдън гейт бридж и стига до Тихия океан. Голямата цел е то да достигне именно Голямото тихоокеанско сметище, което е с големината на Тексас.

Изкореняването на боклучения остров и по-специално съхраняването на световния океан, е единствената голяма цел на 23-годишния холандец, който започва да преследва мечтата си още докато е едва 16-годишен.

Идеята се ражда докато е на почивка в Гърция, когато при едно от гмурканията си в морето, младежът забелязал повече найлонови торбички отколкото риба. Връхлетяла го идеята за нещо голямо, което да спира боклука и така, когато е едва на 18 основава своята компания The Ocean Cleanup.

Идеята бързо привлича вниманието и така през 2015 г. се появява първия прототип на системата, който е обявен от списание "Тайм" за изобретение на годината. Проектът, обаче, стига много по-далеч от първоначалния замисъл.

"Система 001" е огромна твърда бариера, която се движи самостоятелно заедно с морското течение до зони с голяма концентрация на боклук. От въздуха изглежда като много дълга тръба, но под морското равнище се намира огромна "завеса", която улавя пластмасовите отпадъци вътре във водата. Системата няма нищо общо с мрежа, затова според Боян Слат животинските видове във водата няма да бъдат застрашени. Изобретателят се надява, че след като отпадъците бъдат събрани от системата, те ще бъдат отведени до брега, а от там ще бъдат събрани и транспортирани за рециклиране. Планът е амбициозен, а идеята получава финансиране в размер на милиони долари.

През декември 2017 г. 193 държави подписват резолюция на ООН за елиминиране на пластмасата в световния океан. Големи вериги, сред които и гиганти като МакДоналдс и Старбъкс са на път да премахнат пластмасата за еднократна употреба като сламките, например.

Проблемът, обаче, е малко по-трудно решим. В ежедневието си човечеството използва пластмаса за почти всичко и дори не си дава сметка за последствията, които това може да окаже върху околната среда на планетата. Но дори и самите ние да преодолеем зависимостта си от пластмасата, замърсяването вече е факт, а отпадъците няма да изчезнат от само себе си. Те ще бъдат там и след 100 години. Ние, обаче, може и да не сме.

Боян Слат вижда мисията си като една огромна надпревара с времето. Пластмасата се разпада на по-малки и по-малки парченца, наречени микропластмаса, а това необратимо попада и в хранителната индустрия. Към този момент едва 8% от пластмасата в световния океан е разградена на толкова малки частици, но през следващите няколко десетилетия нещата рязко ще се обърнат – всички останали 92% от пластмасата ще се превърнат в микропластмаса.

Стои, обаче, един много важен въпрос. Какво ще се случи след като боклуците бъдат откарани на брега от системата на Боян?

Плановете на норвежеца са събраната пластмаса да бъде превърната в мърчандайз, но всичко това зависи от качеството и. По-голямата част от изхвърлената в океана пластмаса е всъщност такава за еднократна употреба. Във всеки случай, ако тя бъде превърната в нещо, което да бъде използвано повече от веднъж, то това със сигурност ще ограничи нейното попадане обратно във водата на 99%.

Съществува, обаче, малък проблем. Възможно е много от събраните отпадъци да бъдат отнесени до трети страни, които да бъдат рециклирани отново до пластмаса за еднократна употреба и така цикълът да се повтори, което от своя страна ще обезсмисли напълно почистването и всичко това да се превърне в сизифов труд.

Въпреки трудностите, обаче, Боян Слат е категоричен: "Големите проблеми изискват големи решения, а ако някой има по-добро предложение, ще се радваме да го чуем!"


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
20
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
По-добро е от това Путин да показва военната си мощ! Все пак има хора, които мислят за бъдещето на света!
15
2
 
39
 
! Отговори
Рашко преди 4 месеца
Дървени, безполезни философи, ако имаше повечко хора като Боян и по-малко като вас, 99% от проблемите на човечеството и опасностите пред планетата ни биха намерили своето решение! Безполезни, нефелни паразити такива!
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ша мине някой кораб през надуваемото нещо и ша го разпори и дотам с изобретението !
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гигантска рибарска мрежа с която да убиват китове и делфини туй са изобретили.
12
5
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 месеца
Не че нещо ама тази тръба не е ли малко по различно заграждение за нефтени разливи.
В края на краищата тръбата не чисти а локализира б.оклука.
Ако някой наистина иска да чисти да построи кораб който да изгребва пластмасата от водата да я пресова и балира и изнася на брега за последваща обработка
11
3
 
7
 
! Отговори
д-р Исня преди 4 месеца
И в крайна сметка финландецът какво мисли?

Годишно на минута се изхвърля по един 8-тонен камион?
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От описанието се разбира, че пластмасата самостоятелно ходи и се хвърля в океаните. Не е ли по-лесно да застрелят тия, които изхвърлят милиони тонове пластмаса именно в океаните, явно за да спестят нещо от нещо ? Разходите ще са неимоверно по-малки. Или корпораците не може да се барат ?
9
3
 
11
 
! Отговори
Suvi преди 4 месеца
Последно холандец ли е или норвебец ? От статията се разбира, че е норвежец от Холандия ?
8
1
 
8
 
! Отговори
Ахам! преди 4 месеца
Това изобретение на всяка цена трябва да почиства и от едни определени "хора", който паразитират върху цялото човечество... Без тази функция, това изобретение не може изобщо да претендира, че ще спаси планетата от боклуците!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросът е кой ще финансира чистенето и кой ще построи техниката ! Иначе има и други технологии !
6
5
 
20
 
! Отговори
венсеремос преди 4 месеца
Изобретението , което ще спаси света от бок-лука се казва "Северна Корея" - а бок-лука си има : САЩ !
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ееееее 8 тона????
8 тона капачки са 8 духалки!
4
19
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 4 месеца
аууу изкъртваща либерална драма. 23 годишен холандец ходил с майка си и баща си в Гърция, залепила му се найлонова торбичка и 23 годишния какво измислил ... тръба. Която ще спира боклука. И ще ни спаси. Аууууу !
И журналята цвилят от възторг. Каква по-хубава новина, жалко само че не е не*ър или дж*ндър.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ха ха, има и друго..веднъж холандец,после норвежец..внимавайте какво пишете, бе!
Иначе много добра новина!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следва - осъзнаване, ако има такова...
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Редакторееееееееееееееее,

Едно от двете твърдения НЕ Е ВЯРНО!

"...Според статистиките към този момент годишно във водите се изхвърлят 8 тона пластмаса..."

и

"... Според данните, всяка минута един голям камион с пластмаса се изхвърля в океаните на Земята, а ако погледнем нещата в..."

Моля да ми кажеш кое от тях какво е